İlçeler tarım ve hayvancılıkla gelişecek

İlçeler tarım ve hayvancılıkla gelişecek

Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Çelebi ve Karakeçili ilçelerini ziyaret ederek tarım ve hayvancılıkla ilgili çeşitli incelemelerde bulundu. Vali Kolat, Toprağın ekilmesi ve işlenilmesi son derece önemli. İşlenilmesi halinde gelir bize fazlasıyla dönüyor” ded

HASAT DÖNEMİ GÜZEL GEÇTİ

Kırıkkale Valisi Ali Kolat ve beraberindeki İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Harun Karabulut, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Çelebi Kaymakamı Yunus Koç ile Karakeçili Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Saygılı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atanur Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, ve diğer davetli İl Müdürleri Çelebi ve Karakeçili ilçelerini ziyaret ettiler. İlk olarak Çelebi ilçesi Tilkili Köyünde Köy Muhtarı Osman Ilıcan`ın tarlasında patates hasadı yapıldı. Burada çeşitli bilgiler aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Doğa Tarımının katkıları ile Çelebi ilçesine bağlı Tilkili köyünde 10 hektar, Karabucak Köyünde 10 hektar olmak üzere toplam 20 dekarlık arazide Allegria (kızartmalık) ve borwia (yemeklik) patates çeşidi demonstrasyonu kurulduğu, Ekimi bu yıl 21 Nisan ayında yapılan patates tarlasının, gübreleme, zirai mücadele ve bakım işleri İlçe Tarım Müdürlüğü kontrolünde yapıldığını söyledi.

PATATES TOHUMU ÜRETECEĞİZ

Yapılan patates üretimi ile Sivas Patates tohumunun yüzde 60`ının karşılandığını ifade eden Vali Ali Kolat, "Tarımcı arkadaşlar bilirler, patates tarlası için bin 600 rakımlı yerler daha ideal. Doğa tarımcılarıyla irtibata geçtik. Gelin burada patates tohumu üretelim dedik. Onlarda sıcak baktılar, yer kiraladılar. Hatta Ulaş TİGEM`den 6 hektarlık bir alan verdik bunlara. Ekimini yaptık ve şuan Sivas patates tohumunun yüzde 60`ını karşılıyor. Bu arkadaşlara dedim ki, "Kırıkkale`deyiz, bu işi yapamaz mıyız" dedim. Onlar da sağ olsunlar Vali Bey biz varız dediler. Bizde tamam dedik. Bize 20 ton küçük Patates tohumlardan getirdiler. Muhtar 10 hektar buraya ekti. 10 hektarda Karabucak`ta da ekim yaptık. Dolayısıyla böyle bu uygulama başlattık. Arkadaşlar bu uygulamadan memnun kaldılar. Bugünde hasadını yapıyoruz. Arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

HAYVANCILIK ÇALIŞMALARI

Öğle yemeğinin ardından Köprüköy Çalışırlar Hayvancılık İşletmesi, Köprüköy-Karadeniz Birlik Ayçiçeği Alım Merkezi gezildi. Vali Kolat gezi ve incelemelerden sonra yaptığı değerlendirmede "Bugün Çelebi ve Karakeçili ilçelerimize bağlı tarım ve hayvancılıkla ilgili incelemelerde bulunduk. Tilkili köyünde Nisan ayı içerisinde ekimi yapılan patatesin hasatını yaptık. İlimiz tarımı yönünden alternatif bir ürün olarak önemli. Bunun yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürülecek. Hayvancılıkla ilgili iki işletmemiz ziyaret edilerek kendilerinden hayvancılıkla ilgili bilgi alma imkanımız oldu. Hayvancılığın geliştirilmesi hem üreticiye hem de ilimizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. İncelemede bulunduğumuz Ayçiçeği işletmelerinde alımların yapıldığını ve değerlendirildiğini gördük. Bu sene Ayçiçeğinde dekar başına 90-100 kilogram verim alınması bekleniyor. Bu da verimli bir yıl olduğunu gösteriyor. Toprağın ekilmesi ve işlenilmesi son derece önemli. İşlenilmesi halinde gelir bize fazlasıyla dönüyor. Bunu görüyoruz" diye konuştu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü