İlaç kullanımında hastanın alerjik durumuna dikkat edilmeli

İlaç kullanımında hastanın alerjik durumuna dikkat edilmeli

AKILCI İLAÇ KULLANIMI HEM BİREY HEM DE TOPLUM AÇISINDAN ÖNEMLİ

İlaç kullanımında hastanın alerjik durumuna dikkat edilmeli

Akılcı İlaç Kullanımı Kırıkkale İl Koordinatörlüğü tarafından Kırıkkale ilinde görev yapan aile hekimlerine yönelik akılcı antibiyotik eğitimi düzenlendi. Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesinde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları tarafından yapılan sunumda Akut Tonsillofarenjitte Antibiyotik Kullanımı, Toplum Kökenli Pnömonide Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Antibiyotik Kullanımı ve Otitte Antibiyotik Kullanımı konularında bilgi verildi.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI HEM BİREY HEM DE TOPLUM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Akılcı ilaç kullanımının, öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözeteceğinin ifade edildiği toplantıda, Akılcı ilaç kullanımının sağlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlara üzerinde duruldu. Eğitim veren yetkililer, öncelikle hastanın probleminin tanımlanmasının, yani hekim tarafından doğru teşhisin konulmasının gerektiğini belirttiler. Buna paralel olarak, ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanması, eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa, uygun ilaçların seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması basamakları izlenmesi gerektiğini ifade ederek, bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzlarının esas alınması gerektiğini vurguladılar.

ZEHİRLENMELERE DİKKAT!

Uzmanlar eğitime şu ifadelerle devam ettiler: ?Kullanılmakta olan ve en son kullanılan ilaçlar, hastanın alerjik durumları sorgulanmalı ve hasta tarafından belirtilmelidir. İlaçların nasıl, hangi dozda,  hangi sıklıkta (günde 2 defa, 12 saat arayla),  ne kadar süre (kaç gün) kullanılacağı ve hangi koşullarda saklanacağı hastaya tam olarak anlatılmalı ve hasta/hasta yakını tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Hasta/hasta yakını ilacın olası yan etkileri, ilacın besin ve ilaç etkileşimleri konusunda bilgilendirilmelidir. Bu durum hasta/hasta yakını tarafından da sorgulanmalıdır. İlaçlar kullanma talimatında belirtilen şekilde saklanmalıdır. Uygun olmayan saklama koşullarında ilaçların kimyasal yapılarında bozulma olabileceği yani etkisini kaybedebileceği hatta istenmeyen etkilerin ortaya çıkabileceği, zehirlenmelerin oluşabileceği unutulmamalıdır.?

İLAÇ, GEREĞİNE UYGUN SAKLANMALI

?Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar kesinlikle buzlukta saklanmamalı ve dondurulmamalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olunmalıdır. İlaç, hekimin veya eczacının önerisi dışında,  çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek kullanılmamalıdır. Unutmayınız ki her ilaç buna uygun olarak üretilmemiştir. İlaçlar çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde, ışıktan ve nemden korunarak ve ambalajında saklanmalıdır. İlaç, hekiminiz tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, hekime danışmadan doz değişikliğine gidilmemelidir.?

İLACI HEKİMİN ÖNERDİĞİ ŞEKİLDE ALMAYA ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR

?Doz atlamamaya ve ilacı hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir. İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı açısından önemli ve uygun antimikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alandır. Bununla birlikte gerek toplumda gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir.?



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!