İbadetin gizli olanı makbuldür

İbadetin gizli olanı makbuldür

Ramazan ayı içinde maddi durumu iyi olan insanlar tarafından ihtiyaç sahiplerine verilen zekat ve fitre ibadetinin kırıcı olmaması gerektiğini belirten İl Müftüsü Bekir Gerek, ibadetlerin gizli ve şeffaf bir şekilde yapılmasını öneriyor.

ZEKAT VERİLEN İNCİTİLMEMELİDİR

Yardımlaşma ve paylaşma ayı olan Ramazan`da insanlar, yardım ve hasenatlarını bolca yapıyor. Ramazan ayı içinde maddi durumu iyi olan insanların vermesi vacip olan fitre ile bu ayı içinde verilmesi tercih edilen ve maddi durumu iyi olanların vermesi farz kılınan zekât ibadetlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu ibadetlerin sevabı çok olması için doğru bir şekilde yapılması gerektiğini aktaran İl Müftüsü Bekir Gerek, zekât ve fitre veren insanların şeffaf davranarak kimseyi incitmeden vermeleri gerektiğini belirtiyor.

 

ZEKAT FARZ KILINMIŞTIR

İslam`ın 5 şartından biri olan zekât ibadetinin her insana farz kılınmadığını belirten Gerek, “Zekât ibadeti zengin olan insanlara farz kılınmıştır. Bu şartı taşıyan kişi malının yüzde 2,5’ini ihtiyaç sahibi insana vermesi gerekiyor. Zekât verilmesi gereken kişi bellidir. Herkese de zekât verilmez. Zekâtın akrabalardaki ihtiyaç sahibi insanlara verilmesi tavsiye edilmiş. Çünkü insanlar akrabalarını daha iyi tanıdığı için maddi durumlarını daha iyi bileceklerdir. Zekât ve fitre; babaya, dedeye, anneye, çocuklara ve torunlara verilemez. Zekatın akraba veya muhtaç insanlara verilecektir” dedi.

 

BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE VERİLMELİ

Maddi durumu iyi olan Müslümanların mahiyeti altında bulunan eş ve çocukları için fakir insanlara fitre vermesinin vacip olduğunu belirten Gerek, “Fitrenin Ramazan ayı içinde ve Ramazan Bayramı namazından önce verilmesi gerekiyor. Fitre vermekteki maksat; bayram ihtiyaçlarını karşılayamayan fakir ailelerin, maddi durumu iyi olan insanlardan gelen fitre ile bayram ihtiyaçlarını almalarını sağlamaktır. Fitre ücretleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her sene geçim endeksine göre belirlenmektedir. Bu sene en düşük fitre miktarı 8. 50 TL olarak belirlendi. Tabi bu en düşük miktar. Geliri daha fazla olan insanların daha fazla fitre vermesi hem fakirin ihtiyacını daha fazla kapatacaktır, hem de kendisinin daha fazla sevap kazanmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

 

TOPLUMSAL BAĞLARI GÜÇLENDİRİYOR

Zekat ve fitre ibadetinin yerine getirilirken fakir ailelerin incitilmemesi gerektiğini vurgulayan Gerek, bu ibadetlerin gizli ve kırıcı olmadan yapılması gerektiğini söyledi. Zekat ve fitre gibi yardımlaşma ve paylaşma ibadetlerinin toplumsal bağları güçlendirdiğini de dile getiren Gerek, “Üzerine vacip ve farz olan insanların bu ibadetlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Kur`an-ı Kerim zekatı zenginin keyfine göre bırakmıyor, `fakirin zenginin malındaki hakkıdır` diyor. Zengin olan Müslümanların zekat ibadetini mutlaka yerine getirmesi gerekiyor. Zekat ve fitre ibadetleri ibadetin yanın da toplumsal boyutta da olumlu katkıları var. Bu ibadetler sayesinde zengin ile fakir arasında köprü kuruluyor. Toplumsal yardımlaşmayı ve birlikteliğin önemini gösteriyor. Hali vakti yerinde olan insanların çevrelerindeki fakir insanları gözeterek onların ihtiyacını karşılaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

ZEKAT VERMEYİ GELENEK HALİNE GETİRİN

İslam Dini`nin, malvarlığına ilişkin ibadetlerden olan zekâta çok önem verdiğini belirten Gerek, "Kur`an-ı Kerim`de namazla emreden ayetlerde, namazdan hemen sonra `zekâtı da veriniz` emri ısrarla tekrarlanmaktadır. Zekât, malvarlığının arınması için asgari koşuldur. Bu arınmanın sürdürülmesi için asıl tavsiye edilen infaktır. İnfak, zekâtını veren bir Müslüman`ın, İslam ve Müslümanlara destek olacak, din kardeşlerinin sıkıntılarına çare olacak şekilde, karşılığını Allah`tan umarak sermayesinden veya sermaye değerindeki imkânlarından harcama yapmasıdır" diye konuştu.

 

 KİMSE NE OLDUM DEMEMELİDİR

"Zekât ve infakın varlık sahibi kişileri ilgilendirirmiş gibi görünmesi Müslüman`ı yanıltmamalıdır" diyen Gerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Hangi bireyin hangi zaman aralıklarında ne kadar varlıklı olacağını ya da kalacağını yalnızca Allah bilir. Bu nedenle yardıma muhtaç insanlar, Allah`ın dilemesiyle yarının varlıklılarından olmaya aday olduklarından infaka alıştırılmalıdır. Zekât veya fitre verirken, yakın çevreden başlamak suretiyle en layık olanlara vermeye, kimseyi incitmemeye, bunun bir ibadet olup, ancak samimiyetle kabul edileceğini unutmamaya dikkat etmelidir. Oruç ibadetini toplumsal olarak yaygın bir etkileşimle yerine getirdiğimiz bu ayda, aynı toplusal etkileşimi mali boyuta yansıtan fitre ile kalıcı olumlu davranışlar geliştirerek Ramazan ayını idrak etmek daha güzel olacaktır”



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı