Hüseyin Demirbilek Karakucak Güreşleri Yine Nefes Kesti

Hüseyin Demirbilek Karakucak Güreşleri Yine Nefes Kesti

Kırıkkale’de ikincisi düzenlenen Ahılılı Pehlivan Hüseyin Demirbilek Karakucak güreşleri yine festival havasında geçti.

Kırıkkale’de ikincisi düzenlenen Ahılılı Pehlivan Hüseyin Demirbilek Karakucak güreşleri yine festival havasında geçti. Birbirinden değerli güreşçilerin müsabakaları yine nefes kesti. 20’si başpehlivan 250’ye yakın güreşçinin kol bağladığı ve kıran kırana geçen müsabakalar sonunda gülen taraf rakibi Hüseyin Kalaycı’yı deviren Osman Aynur oldu. Aynur festivalin başpehlivanı, altın kemerinde sahibi oldu. 

YAKLAŞIK 200 GÜREŞÇİ KATILDI

 Kırıkkale valiliği Kırıkkale Belediyesi ve Kırıkkale Gazeteciler Platformu tarafından bu yıl ikicisi düzenlenen Ahılılı efsane güreşçi Hüseyin Demirbilek Karakuçak güreşleri Kırıkkale Belediyesi Büyük Şehir Parkı sosyal etkinlik alanında gerçekleştirildi. 20’si  Başpehlivan toplam 250 pehlivanın katıldığı güreşler için güreşçilerin geldikleri illerden, Kırıkkale merkez ve çevre ilçeler ile köylerden gelen vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurdu. Cazgırın manileri, davul-zurna ekibinin ezgileri ile sahaya giren teknik heyet, güreşçiler, antrenör ve hakem heyeti vatandaşları selamladı.

TÜRK BAYRAĞI İLE SELAMLADILAR
Selamlama sonrasında güreş tutacak güreşçiler için eşleştirmeler yapıldı, Kura çekimi sonrasında başpehlivanlar ellerinde dev Türk bayrağı ile alanı gezdi. Kırıkkale Valiliği Belediye Başkanlığı ve Gazeteciler Platformunun ev sahipliğinde gerçekleştirilen güreş müsabakalarına; Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ile birlikte siyasi partilerin il başkanları, çevre ilçe belediye başkanları ve sponsor firmaların yetkilileri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri, oda başkan ve yöneticileri ile vatandaşların katıldığı festivalde renkli görüntüler yaşandı.

MİNİKLER FESTİVALE RENK KATTI

Kura çekiminin ardından müsabakalara başlayan minikler, yıldızlar, büyükler ve baş pehlivanlar kategorisindeki güreş müsabakalarda sporcular birbirleriyle kıyasıya mücadele etti. Minikler kategorisinde mücadele eden güreşçiler, izleyiciler tarafından büyük alkış aldı. Festivaldeki müsabakalara katılan sporcular, Kırıkkaleli vatandaşlar tarafından coşku ile izlendi.

MÜSABAKALAR KIRAN KIRANA GEÇTİ
Büyükşehir parkında geçiş ve selamlalama selomonisi ile başlayan müsabakalara büyükler, yıldızlar ve minikler kategorisinde 8 ilden yaklaşık 200 sporcu katıldı. Başpehlivanlık müsabakasında rakiplerini yenen Hüseyin Kalaycı ve Osman Aynur, finalde karşı karşıya geldi. Yaklaşık 20 dakika süren müsabakada Osman Aynur, rakibine bir kez daha üstünlük kurarak başpehlivan oldu. Ömer Faruk Kalender ile Ünal Karaman da üçüncülüğü paylaştı. Cazgırın sunumuyla renk kattığı müsabakalarda minikler kategorisi 35 kiloda Taha Bozkuş, 40 kiloda Berat Veli Körpeş, 45 kiloda Eren Yalçın, 55 kiloda Muhammet Efe Gör, 60 kiloda Ali Yağlı ve 70 kiloda Ömer Faruk Özdemir birinci oldu.
YILDIZLAR KATAGORİSİ RENKLİ OLDU

Yıldızlar kategorisinde, 55 kiloda Sadık Akgül, 70 kiloda Abdullah Alıcı ve 80 kiloda Ahmet Akbaş ilk sırayı elde etti. Büyüklerde ise 60 kiloda İrfan Karslı, 70 kiloda Eren utku Kaya, 80 kiloda Taha Efe Eryılmaz, 90 kiloda Caner Demirtaş şampiyon oldu. Dereceye giren sporculara madalyalarını takdim eden Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Hüseyin Demirbilek pehlivanı anmak için güreş müsabakalarını gerçekleştirildiğini söyledi.
Türklerin yaklaşık 4 bin yıldır güreştiğini ifade eden Tekbıyıkoğlu, Çin kaynaklarında da Türk’ün sporu "güreş" olarak geçtiğini belirtti. Tekbıyıkoğlu, "Bu coğrafyadan başlayarak Kuzey’e doğru giderek Çorum, Tokat, Amasya ve Samsun çok büyük pehlivanlar yetiştirmiştir. Türk yaklaşık 4 bin yıldan beri güreşiyor. Güreş denilince ’Türk’ün sporu’ diyorlar. Bu Çin yazıtlarında da böyle. Biz aslında burada bir festival ve organizasyon yapmadık. Kökü 4 bin yıl öncesine dayanan ve geleceğe devam edebilecek bir geleneğin silsilesinin ortasına bir halkada burada biz ekledik" dedi.

 

GÜREŞ FESTİVALİNİ GELENEKSELLEŞTİRELİM

Önümüzdeki yıllarda ata sporumuz güreş festivalini gelenekselleştireceklerini belirten  Belediye Başkanı Mehmet Saygılı da "Bu bir geleneksel hale geldi. Ben katılan bütün sporculara teşekkür ediyorum. Değerli pehlivanlarımızı tebrik ediyorum. Allah onların yollarını açık etsin" ifadesini kullandı.

GÜREŞ BİZLERE ECDAT YADİGARI

Festivaldeki görevlilerden Mehmet Bayram yaptığı açıklamada, "Ata sporumuz karakucak güreşleri, bugün Kırıkkale'de merhum pehlivanımız Ahılılı Hüseyin Demirbilek pehlivan anısına bu yıl ikincisi düzenlenen bir karakucak güreş şöleni. Ata sporumuz, güreşimiz bizlere ecdat yadigarı, Kırıkkale'ye de başta Sayın Valimiz olmak üzere belediye başkanımıza, gazeteciler platformuna, emeği geçen tüm paydaşlara ata sporumuz güreş adına teşekkür etmek istiyorum.. Yaklaşık 15 ilden katılım var." dedi.

ATA SPORUMUZU YAŞATACAĞIZ

Sporculardan Mehmet Emin Bilge ise, "Müsabakalara Ankara Gölbaşı'ndan katılıyorum. Gelme amacım burada birinci olmak. 55 kiloda katılıyorum. Rakiplerime bol şans diliyorum. İyi hazırlandım. Antrenmanlarda günde 2 saat antrenman yaptım. Hocalarımız da yardımcı oldu. İyi hazırlandık ve emeğimizin karşılığını almak için mücadele ettik. Ata sporumuz güreş insana güç veriyor ve sağlığımızı da koruyor." ifadelerini kullandı.

FİNAL NEFESLERİ KESTİ
Kırıkkale’de düzenlenen Ahılılı Hüseyin Pehlivan Karakucak Güreşleri’nde finale kalan Osman Aynur, rakibi Hüseyin Kalaycı arasındaki mücadele de nefesleri kesti. Yaklaşık 20 dakika boyunca bir birine üstünlük sağlamaya çalışan başpehlivanlar, zaman zaman buna çok da yaklaştı. Puanlamaya geçilmesi ile birlikte Osman Aynur rakibi Hüseyin Kalaycı’yı yenerek hem festivalin başpehlivanı hem de altın kemerin sahibi oldu.

 

 

 
 
 
 

 



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız