Hurdalar tekrar trafiğe mi çıkıyor?

Hurdalar tekrar trafiğe mi çıkıyor?

Hurda taşıt alımına dair kanun bulunmasına rağmen 1 yıldır Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından hurda alımı yapılmıyor. Protokol gereği MKE harici bir yere satılamayan binlerce araç ortada kaldı.

TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Karayollarında güvenliği artırmak için 1990 model ve altı araçların hurdaya ayrılmasına yönelik bir kanun çıkarılmıştı. Protokol imzalanan kurum MKE, hurda alımını 1 yıl önce sonlandırınca 17 bin kamyon ortada kaldı. Ömrünü dolduran taşıtların hurdaya alınmaması ise yeniden trafiğe çıkması tehdidini doğuruyor.

31 ARALIK 2014’E KADAR UZATILDI

Karayollarında güvenliğin artırılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 1990 ve daha eski model ticarî araçların hurdaya ayrılmasıyla ilgili kanunun süresi 31 Aralık 2014’e kadar uzatıldı. Ancak protokol imzalanan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu hurda alımını bir yıl önce bitirince 17 bin kamyon ortada kaldı. Ekonomik ve teknik ömrünü dolduran bu taşıtların alınmaması halinde yeniden trafik tescilinin yapılacağı ve yollara çıkacağı, bunun ise trafik güvenliğini tehlikeye atacağı belirtiliyor.

118 BİN 555 TAŞIT TESLİM EDİLDİ

Karayollarında güvenliğin artırılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 1990 model ve daha eski kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicilerin hurdaya ayrılmasına yönelik bir kanun çıkarıldı. 18 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe giren ve 31 Mayıs 2012’de sona eren 5838 sayılı kanunun süresi, eklenen bir maddeyle 31 Aralık 2014’e kadar uzatıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, söz konusu taşıtların hurdaya ayrıldıktan sonra tekrar kullanılmaması için Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile protokol imzaladı. Uygulama kapsamında MKE’nin Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen’deki hurda müdürlüklerine 118 bin 555 taşıt teslim edildi. Hurdaya ayrılan bu taşıtlar için 581 milyon lira ödendi. Bakanlığın hurdaya ayrılacak taşıtların sahiplerine 2015 yılı sonuna kadar ödeyeceği tutarın 950 milyon liraya ulaşması bekleniyordu ancak MKE, hurda alımını bir yıl önce sonlandırdı. Ömrünü dolduran bu taşıtların alınmaması halinde yeniden trafik tescilinin yapılacağı ve yollara çıkacağı belirtiliyor. Bu durumun ise trafik güvenliğini tehlikeye atacağı ifade ediliyor.

BAKANLIK HURDA ARAÇLARIN TRAFİĞE ÇIKMASINI ONAYLIYOR

İlgili bakanlıklardan hurdaya ayrılan ancak MKE tarafından teslim alınmayan arabalarla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, arabaların teslim takviminin 31 Aralık 2013 tarihinde dolduğunu, bu sebeple ödeme yapılamayacağını belirtti ancak ilgili tebliğ kapsamında hurda taşıtların 31 Aralık 2014 tarihine kadar MKE Hurda İşletme Müdürlüklerince teslim alınmasının mümkün olduğunu bildirdi. Bakanlık ayrıca söz konusu taşıtların sahiplerine ödeme yapılabilmesi için de yeni bir tebliğ çalışmasının sürdüğünü iletti. Maliye Bakanlığı ise belirlenen takvim içinde MKE’ye teslim edilmeyen taşıtların tescil kaydının tekrar yapılmasının uygun olacağını, yeni tebliğ yayımlanmadığından dolayı kanunun son faydalanma tarihi olan 31 Aralık 2014’e kadar hurda taşıtların teslim edilmesinin mümkün olduğu görüşünü beyan etti.



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı