Hububat ekimi sürüyor

Hububat ekimi sürüyor

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Kırıkkale'de hububat ekimi tüm hızıyla sürüyor. Çevre ilçe ve köylerde devam eden çalışmaların ay sonunda bitmesi bekleniyor.

BU MEVSİM KURAK GEÇTİ

Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Kırıkkale çiftçilerin bir kısmı hububat ekimine başlarken, bir kısmı da tarlalarını ekime hazırlıyor. Mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yüksekliğinden yakınan çiftçiler, zarar ettiklerini söyledi. Köylü Adnan Ertuğrul, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, “Çiftçinin ürünü para etmiyor. Mazota gübreye sürekli zam geliyor. DAP gübrenin tonu bin 520 TL, Mazotun litresi 4,3 lira, sertifikalı tohumun tonu bin 350 lira, bizim sattığımız buğdayın tonu ise 770 liraya sattık. İki ton buğday satıp bir ton tohum alıyorsun. 5,5 Ton buğday satıyorsun bin litre mazot alıyorsun. Çiftçi perişan, ama tarlalar boş kalmasın diye ekim yapıyor. Yıllık 10 bin liralık ürün satıyorsan, buna 8 bin 500 lira masraf yapıyor. Buğdaya ise zam gelmiyor. Güneydoğuda ekin İç Anadolu Bölgesine göre erken hasat yapıyor ve ürünlerini yüksek fiyattan satıyor. Bizim buralara geldiğinde ise fiyatlar düşüyor. Devlet destek veriyor ancak yeterli değil” dedi.

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIN

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, “Sertifikalı tohum ekiminde devlet dekar başına 7,5 lira destek sağlıyor. Ayrıca sertifikalı tohum, üründe yüzde 25 oranında verimi artırırken, aynı zamanda kaliteli ürün elde edilmesini sağlıyor. Bu sebeple çiftçilerimize sertifikalı tohum ekmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü