Hilal hastanesinden bir yenilik daha

Hilal hastanesinden bir yenilik daha

Özel Kırıkkale Hilal Hastanesi`nde hizmet veren Uyku Bozuklukları Merkezi`nin uyku laboratuarlarında önlemlerinizi alabilir, kendinize ve sevdiklerinize sağlıklı, mutlu bir yaşam armağan edebilirsiniz.

HİLAL HASTANESİ UYKU LABORATUVARI

Özel Hilal Hastanesi?nden yapılan açıklamada, ?Yorgunluk, aşırı sinirlilik, yüksek tansiyon, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, kontrol edilemeyen şişmanlama gibi sorunlarınız varsa; nedeni, sizin fark edemediğiniz uyku apnesi olabilir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi 10- 20 yıl içinde kalp hastalıkları da dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Günümüzde uyku apnesi özel cihaz ve yöntemlerle tedavi edilmektedir. "

NİÇİN UYUMA İHTİYACI DUYARIZ?

?Uyku sadece günlük yaşamın dışında kalmış bir zaman parçası değil, bedenin kendini yenilediği sağlıklı ve uzun yaşamın temeli olan `yaşamsal bir gerekliliktir.Gereğince alınamayan uyku, insanın kendini gün boyunca yorgun-bitkin ve uykulu hissetmesine neden olur. İşinizin kalitesi, konsantrasyon yeteneğiniz ve insanlarla karşılikli ilişkileriniz etkilenebilir.?

UYKU APNESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hayati sağlık sorunlarına neden olabilen uyku apnesinin belirtilerini hastanın kendisinin fark edebilmesi zordur. Hasta genellikle uykudaki anormal durumlardan, eşi veya yakınlarının fark etmesiyle haberdar olur.

KİMLERİN TEDAVİYE İHTİYACI VARDIR?

Uyku testlerinden sonra elde edilen bilgiler değerlendirilerek uyku apnesinin gerçekten tedaviye ihtiyaç gösterip göstermediğine karar verilir.

TEDAVİ

Uyku apnesinin en etkili tedavisi CPAP (Continious Positive Airway Pressure) cihazı kullanılarak yapılır. Bu cihazın kullanılmasındaki amaç hastaya devamlı hava basıncı uygulamasıyla uyku sırasında kapanan üst hava yollarını açık tutmaktır. CPAP cihazı hastanın burnuna yerleştirilen, yumuşak silikon bir maske ve bunu cihaza birleştiren hortumdan ibarettir. Cihazın olumlu etkisi birkaç gün içinde görülür. Yorgunluk, uyuklama gibi belirtiler kaybolur; hastanın günlük aktivitesi ve canlılığı artar, horlamalar kesilir. Artan dinamizm, şişman hastaların zayıflamasını ve sağlıklı kilolara ulaşmasını sağlar.

TEST: UYKU BOZUKLUĞUNUZ VAR MI?

Bunu anlamak için aşağıdaki sorularla kendinizi test edebilirsiniz.Hatırlamadığım halde bana uykum sırasında horladığım, tıkandığım veya nefesimin durduğu söyleniyor. Yüksek tansiyonum var. Gece boyunca kalp çarpıntısı veya kalp atışlarımın teklediğini hissederek uyandığım oluyor.  Gece iyi uyuduğum halde gün içerisinde kendimi uykulu hissediyorum. Sık sık başağrısı ile uyanıyorum. Araba kullanırken veya iş yerimde aşırı uyku ihtiyacı hissediyorum. Gün içerisinde karşı koyamadığım uyuklama nöbetlerim oluyor.?

UYURGEZER RİSK GRUBUNDA

Uykuya dalarken veya uyanırken rüya benzeri hayaller görüyorum.Kızdığımda, şaşırdığımda, üzüldüğümde veya korktuğumda aniden uykuya daldığım oluyor.Uyanınca birkaç dakika yerimden kıpırdayamadığım zamanlar oluyor.Gece boyunca kol ve bacaklarımda atmalar olduğu yanımdakini tekmelediğim söyleniyor.Uyumak için uzandığımda bacaklarımda sık sık karıncalanma hissediyorum.Gece sık sık bacak kramplarıyla uyanır ve bundan kurtulmak için ayağa kalkıp yürüme ihtiyacı hissederim.Sık gördüğüm ürkütücü, kötü rüyalardan rahatsız oluyorum.Uykum sırasında yürüdüğüm, konuştuğum veya,dişlerimi gıcırdattığım söyleniyor. Çalışma programım değiştiğinde ya da uçak yolculuklarından sonra kendimi yorgun ve uykulu hissediyorum.

BU CEVAPLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Eğer 1 `den 6 `ya kadar olan sorulara iki veya daha fazla "evet" dediyseniz; Sizde uyku apnesi olabilir. Uyku apnesi gece uyku esnasında kişinin yüzlerce defa nefesinin durduğu, ciddi kalp-solunum problemleri yaratarak hayatı tehdit edebilen bir hastalıktır.

Eğer 7-10 numaralar arasındaki sorulara iki veya daha fazla "evet" dediyseniz; Sizde narkolepsi (gün içinde önüne geçilemeyen uykuya dalma) adı verilen tıbbî bir rahatsızlık var demektir.

EĞER 11- 12 VE 13. SORULARA "EVET" DEDİYSENİZ;

Periyodik bacak kasılmaları veya huzursuz bacak sendromu olarak bilinen durum olabilir. Kan üresini yükselten hastalık durumlarında, ya da bazı nörolojik hastalıklarda bu durumlar ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği takdirde uykusuzluğa neden olur. Eğer 14- 15 ve 16 numaralı sorulara cevabınız "evet" ise, sizde parsomnia adı verilen uyurgezerlik, uykuda konuşma, gece kabusları veya diş gıcırdatma belirtileriyle ortaya çıkan rahatsızlık söz konusu olabilir.

HİLAL HASTANESİ UYKU LABORATUVARINDA NELER YAPILIYOR?

Uyku esnasındaki aktiviteler (beyin dalgaları, kas hareketleri ve göz hareketleri, ağız ve burundan solunum, horlama, kalp hızı ve ritmi, bacak hareketleri) elektrot adı verilen küçük altın disklerin başa ve cilde yapıştırılmasıyla kaydedilir. Bu elektrotlar hiçbir batırma, acı verme işlemi yapılmadan sadece yapıştırılır. Hastada elektrikle ilgili hiç bir temas olmaz. Solunum hareketlerini ölçmek için göğse ve karın çevresine elastik bantlar konulur. Bunların hiç biri acı veren rahatsız edici işlemler değildir.

UYKU LABORATUVARINDA NASIL UYUNUR?

Hilal hastanesi Uyku merkezimizde; yatak odası rahatlığında hastanın ev ortamını aratmayacak görünüşte, banyosu ve tuvaleti içinde, televizyonu, mini buzdolabı olan konforlu bir otel odası şeklinde hazırlanmıştır. Teknik aletler ve uyku teknisyeni ayrı bir odada bulunur. Siz rahatlıkla sağa, sola dönebilir, tuvalete kalkabilirsiniz. Uyku teknisyeni sizi devamlı izlemektedir, odanızdan kendisiyle konuşabilirsiniz. Gece boyunca uyku sırasındaki beyin dalgaları ve vücut fonksiyonları yandaki odada teknisyen tarafından kaydedilip ölçülecektir.

UYKU TESTİNDEN SONRA NELER YAPILIR?

Doktorunuz, testten sonra bütün gece kaydedilen ölçümleri inceleyip değerlendirecektir. Eğer uyku bozukluğu bulunursa, gereken tedavi uygulanacaktır. Test sonuçlarını ve planlanan tedaviye tam anlamanız için doktorunuzla yüz yüze görüşmeniz en iyisidir.

1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!