Her mevsim dengeli beslenmeliyiz

Her mevsim dengeli beslenmeliyiz

Sağlık İl Müdürü Bediha Türkyılmaz, kış aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Türkyılmaz, ?Dengeli beslenmeye her mevsim dikkat etmeliyiz? dedi.

KIŞ AYLARINDA HAREKETSİZ KALMAYIN

Kış aylarında kilo almanın en önemli nedenlerinden birinin hareketsizlik olduğunu belirten Türkyılmaz, ?Kış aylarında hava soğuk ve yağışlı olduğu için, yürüyerek gidilecek yerlere giderken bile araca binilir. Yine hava koşulları nedeniyle yüksek enerji harcanmasını sağlayan bazı sporlar kışın yapılmaz. Sosyal aktiviteler de daha azdır. Geceler daha uzun olduğu için televizyon karşısında hareketsiz geçen saatler de uzundur. Bütün bunlar alınan enerjinin tamamının yakılmasını engeller. Ayrıca uzun kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra yapılan atıştırmalar da kilo artışına neden olur? dedi.

 

KİLO SORUNU OLANLAR TEDAVİ OLMALIDIR

Şişmanlığın kötü beslenme alışkanlıkları, hormonal bozukluklar, genetik etmenler ve yetersiz fiziksel aktivite sonucu ortaya çıktığını belirten Türkyılmaz, ?Şişman kişileri ideal ağırlıklarına indirmek için önerdiğimiz diyet (tıbbi beslenme tedavisi) kişiye özeldir.

Diyet, kişinin boyuna, ağırlığına, yaşına, laboratuar bulgularına, günlük fiziksel aktivite düzeyine ve beslenme alışkanlıklarına uygun olarak bir diyetisyen tarafından hazırlanmalı ve yine diyetisyen kontrolü altında uygulanmalıdır. Bilinçsiz yapılan diyetler ve bilinçsiz kullanılan ilaçlar kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Kalıcı zayıflık için beslenme alışkanlıklarının kalıcı bir şekilde düzeltilmesi gerekmektedir? şeklinde konuştu.

 

HATALI BESLENME DAVRANIŞLARI

Türkyılmaz, hatalı beslenme davranışları olarak, Kahvaltı yapmama, öğün atlama, iki öğün arasında kalorisi yüksek besinler atıştırma, şeker ve şekerli yiyecekleri aşırı tüketme, kızartma gibi yağlı yiyecekleri aşırı tüketme, hızlı ve çok yeme, az çiğneme, sıkıntılı, stresli ve neşeli olduğu için aşırı yeme, ikramları reddetmeme, akşam yemeğinden sonra yatıncaya kadar sürekli yeme, az su içme, posa yönünden zengin sebze ve meyveleri yetersiz miktarda tüketme, yemek sırasında başka işlerle uğraşma, egzersiz yapmama olarak sıraladı.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!