Hayvanlar için müthiş hizmet

Hayvanlar için müthiş hizmet

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce meralarda otlayan hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere; Çelebi-Merkez, Çelebi-Karaağaç, Karakeçili-Akkoşan, Keskin-Köprüköy, Keskin Hacıaliobası, Sulakyurt-Akkuyu ve Balışeyh-Kenanbeyobasında 14 bin TL kayna

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Balışeyh Kenanbeyobası merasında yapılan suluk ve sıvatları İl Müdürü Recep Kırbaş, İlçe Müdürü Oğuzhan Guni, Kenanbeyobası köyü muhtarı Cahit Pehlivanlı ve ilçe müdürlüğünde bulunan Mühendisler ile birlikte yerinde incelediler. İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale’de 75.000 adet büyükbaş, 105.000 adet küçükbaş hayvan bulunduğunu 48.500 hektar alan meranın tahdit çalışmaları tamamlandığını belirti. Kırbaş, İhtiyaca binaen ve ödenekler ölçüsünde bu çalışmalara devam edileceğini ifade ederek ayrıca iki adet mera ıslah projesi hazırlayarak 2015 yılında uygulanmak üzere Bakanlığa teklifin yapıldığını söyledi.

 

SU TEMEL İHTİYAÇTIR

Kırbaş açıklamasında” Su, hayvanların vücudunda değişik işlevlerin yerine getirilmesinde kullanılan temel bir ihtiyaçtır. Genel olarak sığırlar günde 2-4 kez, koyunlar 1-2 kez su içerler. Su hayvanların verimini doğrudan etkiler. Özellikle süt ineklerinde, süt verimini doğrudan etkilemektedir. Düzenli olarak su ihtiyacını karşılayamayan hayvanlarda, canlı ağırlık artışında azalma görülür. Gerekli su ihtiyacı karşılanmadığı zaman, hayvanların canlı ağırlığında düşme görülebilir” dedi.

    

69 BİN HEKTAR MERA ALANI

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş mera tespit ve tahdit çalışmalarını devam ettiğini ilimizde halen 69 bin hektar mera alanı bulunduğunu bu alanların tespit çalışması % 98 oranında, tahdit çalışmaları da % 93 oranında tamamlandığını belirtti. Kırbaş” Meralarımızın ıslahına yönelik olarak Bakanlığımıza 2 adet mera ıslah projesi sunmuş bulunuyoruz. Bunlardan ilki Keskin İlçemiz Cinali Köyünde uygulanacaktır. Bu köyümüzde toplam 4568 dekar mera alanı mevcuttur. Daha önce işgali durumda olan, yoğun otlatma sonucunda zayıf hale gelen meralar planlanan Mera Islah Projesi kapsamında çeşitli uygulamalarla meradan devamlı ve maksimum hayvansal yem elde etmeyi hedefliyoruz.”

 

2015 YILINDAKİ PROJELER

“Bakanlıkça onaylandığı takdirde 2015 yılında uygulanmaya başlayacak olan Cinali Köyü Islah Projesi kapsamında 300 dekar alanda suni mera tesisi ve geriye kalan diğer mera alanlarında ise münavebeli otlatma sistemi uygulanarak otlatma kapasitesini artırmayı, zayıf durumda olan merayı iyi mera vasfına ulaştırmayı hedefliyoruz. İkinci ıslah projemiz ise yine Keskin İlçemizde Yoncalı köyünde yapılacaktır. Bu köyümüzde 4940 dekar mera alanına sahiptir. Daha önce işgali durumda olup mera vasfı tamamen bozulmuş olan 1108 dekar alanda suni mera tesis edilecek olup, yabancı otla mücadele etmek ve temiz bir tohum yatağı elde etmek için arpa ile ön bitki uygulaması yapılacak sonrasında suni mera tesis edilecektir. 50 dekar alanda yağmurlama sulama sistemi kurulacak olup bu projenin başarısını arttıracaktır. Ayrıca yaklaşık 3000 dekar alanda ise gübreleme uygulaması yaparak meraların otlatma kapasitesini maksimuma çıkarmayı hedefliyoruz”

                                                   

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ