Hayvancılığın gelişmesi için çalışıyoruz

Hayvancılığın gelişmesi için çalışıyoruz

Hayvancılığın Geliştirme Projesi Kapsamında Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 95 adet Damızlık Akkaraman ırkı Kangal Tipi Koç dağıtım töreni düzenlendi. Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Şener, hayvancılığın

ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF
Kangal koyunlarının erişkin dişileri 50-60 Kg. kangal koçlar ise 70-80 kg arası canlı ağırlığa sahip olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Şener, ??Kangal Koyunda laktasyon süresi 140 ila 150 gün civarında olmaktadır. Damızlık bir kangal koyununun bir laktasyonda vereceği süt 55 Litre ortalamasıdır. Yapağı rengi kirli beyazdır. Akkaraman koyun yapağısına göre daha ince bir yapağıya sahiptir. Kangal koyununun yıllık yapağı verimi 2 Kg. ortalamasıdır. Kangal koyunlarında kuzu verimi Yüzde 100 civarındadır. Burun yapısı Akkaraman Koyun`undan daha farklıdır. Burun, dışarıya doğru bir çıkıntı yaparak, koç burnunu andırır. Kaburga sayısı, diğer ırklardan farklı olarak 14 tanedir. Kırsal kalkınmada koyunculuğun önemi ve avantajı büyük önem arz etmektedir?

AVANTAJLARA SAHİP
?Bölgemiz ve özellikle İlimiz Kırıkkale`de tarımsal üretim unsurlarının yetersiz olduğu işletmeler için koyunculuk birçok avantajlara sahiptir. Koyundan elde edilen ürünler çeşitlidir. Et, süt, yapağı gibi ürünler koyunculuğun en önemli gelirleridir. Koyunculukta yapağı geliri düşüktür. Ancak, koyun sütünün geliri etten sonra gelen önemli bir gelir kaynağıdır. Koyun yetiştiriciliğinde maliyet düşük olup, üretim sürecinde risk daha azdır. Koyunculukta yıl boyu istihdam, işgücü talebinin yaşlı insanlardan ve çocuklardan sağlama imkânı bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında koyunculuk, tarımsal üretim seçeneği sınırlı birçok aile ve işletme için önemli bir alternatiftir??dedi.

KALİTESİNİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğindeki 80 üyeye dağıtımı yapıldığını belirten Müdür Şener,??Kırıkkale`de koyunculuğun geliştirilmesi, kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin gelir düzeyinin yükseltilmesi, gelir çeşitliliğinin sağlanması, köy ve kasabalarımızda istihdamın artırılması ile köyden kente göçü önlemeye yönelik Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Akkaraman Irkı Kangal tipi tokluların besiye iyi gelmeleri, kangal tipi koyun ve tokluların gösterişli olmaları ve satışlarında sıkıntı yaşanmaması sebebiyle yetiştiricilerimize Akkaraman Irkı Kangal Tipi koçların dağıtımı uygun görülmüştür. Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından Bakanlığımız Genel Bütçesi ve Kırıkkale Valiliği İl Özel İdaresi Bütçesinden sağlanan ödenekle toplam 62 adet koç ayrıca Kırıkkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği üyeleri katkılarıyla 33 adet koçla birlikte toplam 95 adet Akkaraman Kangal tipi koç Konya Gözlü Tarım İşletmesinden temin edilmiştir. 95 baş 2 yaş Akkaraman Kangal tipi baba koç Kırıkkale. Bu proje sayesinde Kırıkkale`de koyun ırklarımızın et, süt, yapağı verim ve kalitesini arttırmayı hedefliyoruz??dedi. Program sonunda damızlık koyun alan vatandaşlara sertifikaları verildi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ