Hayvan nakli anlatıldı

Hayvan nakli anlatıldı

Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde Hayvan Nakilleri Sırasında Hayvan Refahı ve Korunması” konulu eğitim düzenlendi. Eğitim sonrası yapılan sınava 187 kişi katıldı.

HAYVANLARIN REFAHININ SAĞLANMASI

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada  “Düzenlenen eğitimler “Hayvan Nakilleri Sırasında Hayvan Refahı ve Korunması” ile “Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi İle İlgili Usul ve Esaslar hakkındaki Yönetmelik” kapsamında yapılmış olup, 4-5 Kasım tarihlerinde hayvan satıcıları, 6 Kasım tarihinde nakil araçları sürücüleri ve 7 Kasım tarihinde nakillere eşlik eden bakıcılara eğitim verilmiştir. 8 Kasımda verilen eğitimlerle ilgili katılımcılara sınav yapılmıştır. Sınavda başarılı olan nakliyecilerin nakil araçlarının değerlendirilmesinin ardından araçlarına onay belgesi ve nakliyecilere ve bakıcılara yeterlilik belgesi, ticari olarak hayvan alıp satanlara ise, işletmelerinin yönetmelikte belirtilen şartlar çerçevesinde değerlendirilmesi sonrası uygun bulunması halinde işletmelere çalışma izni verilecektir. Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu eğitime ve eğitim sonrası yapılan sınava İl genelinde 187 kişi katılmıştır. Eğitim konusu olan yönetmeliklerin genel amacı, hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek ve hayvan hareketlerini kontrol altına almak ile hayvanların nakil sırasındaki refahının sağlanmasıdır” dedi.

 

 

AZAMİ 29 GÜN TUTULMALI

Kırbaş “31.12.2013 tarihinden itibaren yönetmelikler yürürlüğe girecek olup, bu tarihten itibaren ticari olarak hayvan nakli yapacak olanların yetki ve yeterlilik belgeleri denetlenecektir. Eğitim kapsamında olan, Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi İle İlgili Usul ve Esaslar Yönetmeliği, doğrudan ya da dolaylı olarak sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi türü hayvanlar ile türü hayvanların alım ve satımını yapan satıcıların, teknik, hijyenik ve sağlıklı şartlarda çalışmalarını sağlamak ve hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek amacıyla satıcılara çalışma izni verilmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Yönetmelik kapsamında, eğitim sonrası verilen çalışma izni olmayanların, sığır cinsi hayvanların alımından sonra alan şahsın işletmesinde azami 30 gün, koyun ve keçi türü hayvanların ise alımından sonra işletmede azami 29 gün tutulması gerekli olduğu belirtilmiştir” ifadelerinde bulundu.

 

SÜRÜCÜLERE YETERLİLİK BELGESİ

Kırbaş açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi “Hayvan Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması ile Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi İle İlgili Usul ve Esaslar hakkındaki Yönetmelik, yurtiçinde canlı omurgalı hayvanların nakilleri sırasında hayvan refahına uygun olarak korunması için uyulması gereken usul ve esaslar ile gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlara ait nakil araçlarının taşıyacağı teknik ve sağlığa uygun asgari şartları nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ile nakil araçlarının sürücülerine yeterlilik belgesi, nakil yapan nakliyecilere yetki belgesi ve hayvan naklinde kullanılan araçlara onay belgesi verilmesi veya bu belgelerin iptal edilmesi için yapılacak iş ve işlemler ile denetim ve yaptırımlarla ilgili olarak yapılacak diğer işleri kapsamaktadır”

 

 

KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

“Kırıkkale İlinde hayvan pazarlarına giriş çıkış yapacak olan hayvanların yönetmelikte belirtilen şartlar sayesinde denetimi daha sıkı bir şekilde sağlanabilecek, gerekli belgelerin verilmesinin ardından denetlemeler İl Müdürlüğümüzce yapılacaktır. Verilen eğitim sonrası yetki ve yeterlilik belgesine sahip olan çiftçilerimizin canlı hayvan ticareti ve nakli yaparken hayvan refahı hususunda daha bilinçli olması sağlanmıştır. Yapılan eğitime herhangi bir sebeple katılamamış olanlar için aralıkta tekrar bir eğitim ve sınav gerçekleştirilerek yönetmelik yürürlüğe girmeden önce gerekli yetki ve yeterlilik belgelerini almaları sağlanacaktır. Kırıkkale ili olarak İl Müdürlüğümüzde düzenlenen eğitimler sayesinde hem hayvan refahının gözetilmesi hem de hayvan hareketlerinin daha kontrollü bir şekilde yapılması amaçlanmaktadır. Konuya dair eğitimler İl Müdürlüğümüzce ilimiz hayvancılığına katkı sağlamak için devam edecektir” dedi.

 



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü