Hayvan Haklarının korunmasında önemli yol kat ettik

Hayvan Haklarının korunmasında önemli yol kat ettik

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Eroğlu, mesajında "Bütün hayvanlar hür doğarlar ve türüne has hayat şartları içinde yaşama hakkına sahiptirler. Ülkemizdeki ilgili kanuni düzenle

ISTIRAP VE EZİYET

Eroğlu`nun mesajı şöyle; "Bakanlığımız tarafından çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türkiye`de hayvan hakları konusundaki ilk kanuni düzenlemeyi hayata geçirdik. Gayemiz; hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Söz konusu kanun kapsamında; Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmelik, Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik, Hayvanat Bahçelerinin Kuruluşu ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çıkarılarak uygulamaya konulmuştur.

 

HASSASİYET BEKLİYORUZ

Hedefimiz; bütün illerimizde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar için mahalli idarelerce hayvan bakımevleri oluşturulması ve kısırlaştırmanın sağlanmasıdır. Bakanlık olarak uygun görülen miktarlarda Mali destek sağlamaktayız. Bu çerçevede 2009 yılında 27 ilimize 2010 yılında 50 ilimize toplam 2 milyon 300 bin TL ödenek aktarılarak 33 bin sokak hayvanı rehabilite edilmiştir. 2011 yılında ise 70 ilimize toplam 2 milyon TL ödenek aktarılmış olup, 30 bin sokak hayvanının rehabilitasyon çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, yine maliyEti bakanlığımızca karşılanarak Kırıkkale ilimizde hayvan bakımevinin yapımı tamamlanarak faaliyete geçirilmiş olup, 5 ilimize de bakımevi yapımı için Mali destek sağlanmıştır. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için 81 ilimizde diğer kurumların da yer aldığı İl Hayvan Koruma kurulları oluşturulmuştur. Bakanlığımızın da içinde bulunduğu Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda Bakanlıklar arası Kurban Hizmetleri Kurulu tarafından, Kurban Bayramı süresince kurban kesim işlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik ile de deney hayvanları ile alakalı yapılan çalışmaların denetimi ve deneylerde en az sayıda hayvan kullanımı sağlanmaktadır. Deney Hayvanları Kullanımı ile alakalı eğitimler Yerel Etik Kurullar tarafından düzenlenmekte araştırıcı ve hayvan bakıcıları sertifikalandırılmaktadır. Hayvanat Bahçelerinin Kuruluşu ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, ülkemizde bulunan 15 adet hayvanat bahçesi ruhsatlandırılmıştır. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle, hayvanların korunması konusunda her kesimden en yüksek hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz."



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ