Havadan para kazanıyorlar

Havadan para kazanıyorlar

Dünyada ve Türkiye’de petrol bağımlılığından kurtulmak, daha ucuz enerji elde etmek ve var olan kaynakların kullanılarak enerjinin daha ucuza mal edilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda....

Dünyada ve Türkiye’de petrol bağımlılığından kurtulmak, daha ucuz enerji elde etmek ve var olan kaynakların kullanılarak enerjinin daha ucuza mal edilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda, güneş ve rüzgâr enerji sistemleri ön plana çıkmaya başladı.

 

TÜRKİYEDE 10 YIL ÖNCE BAŞLADI

Ülkemizde de yaklaşık son 10 yıl içerisinde GES (Güneş Enerjisi Santralleri) ve RES (Rüzgar Enerjisi Santralleri) yaygınlaşarak illere hatta köylere kurulmaya başladı. Özellikle son birkaç yıldır kuraklığın artması ve suya bağlı çalışan hidroelektrik santrallerinin riskli hale gelmesiyle Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi Santralleri daha da önem kazanmaya başladı.

 

GÜNEŞTEN NÜZGARDAN PARA KAZANIYORLAR

Teknik olarak Güneş tarlaları (güneş parkı) büyük hacimli ticari elektrik enerjisi üretimi yapılan fotovoltaik güç istasyonları olarak tanımlanıyor. Fotovoltaik güç istasyonu adıyla da bilinen güneş tarlaları, uzun güneşlenme sürelerinin bulunduğu geniş arazilerde kuruluyor. Kırıkkale”de son 10 yıldır bu anlamda yapılan yatırımlar ile öne çıkmaya başladı. Bunların içinde başta 6 mw kurulum gücüne sahip Hayges Enerji Güneş Enerji Santrali ve yine Yahşihan ilçesi Keçili köyünde bulunan 3mw kurulum gücüne ve 1507 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilme potansiyeline sahip Dpe Solar firmasına ait GES’ler ön plana çıkıyor. Kırıkkale’de kurulmuş lisanslı GES’lerin yanında lisanssız olarak kurulmuş diğer Güneş Enerji Santrallerinin toplam kurulum gücü 41 mw olarak görünüyor.

 

797 DÖNÜM ARAZİ GES’LERE AİT

Şu anda Kırıkkale’nin ilçeleri ve köylerinde yaklaşık 797 dönüm arazi üzerinde GES’lere ait Güneş Enerji Tarlaları bulunuyor. Balışeyh İlçesi Hıdırşey köyünde 57 dönüm alanda, İzzettin köyünde 32 dönüm, Delice İlçesi Baraklı köyünde 36 dönüm, Keskin İlçesi Kurşunkaya köyünde 57.5 dönüm, Seyfili köyünde 88 dönüm, Cabatobası köyünde 10 dönüm, Yahşihan İlçesi Keçili köyünde 41.5 dönüm alanda ayrıca Balışeyh Merkezde 150 dönüm, Bahşılı Merkezde 120 dönüm,Karakeçili Merkezde 205 dönüm alanda güneş enerjisinden elektrik üreten fotovoltaik tarlalar bulunuyor. 20 dönüm arazi üzerine kurulu bir yerden 1 Megavat enerji üretiminin yapılabildiği bu tarlalarda, enerji üretiminden hariç, bakım, onarım, koruma gibi hizmetlerde çalıştırılmak üzere istihdam sağladığı biliniyor.  

 

RÜZGAR ENERJİSİ KULLANIYORUZ

Pusula Gazetesi olarak yaptığımız bir diğer araştırmada ise: Rüzgâr Enerjisi Santralleri kapsamında Keskin İlçesi Konur Köyü yakınlarında şu anda halen faal durumda olan rüzgâr türbinleri ile yapılan denemelerden sonra sonuç alınması halinde 23 adet rüzgâr türbininin kurulması yönünde etüt çalışmalarının tamamlandığını, Keskin/Konur köyü yakınlarındaki dağlık alanlarda2021 yılı içinde ilk etapta 8 adet rüzgar türbininin kurulacağı, verim alınması durumunda diğer 15 rüzgar türbin ininde burada kurulmasının planlandığı, projenin Enerji Bakanlığı tarafından takip ve kontrol edildiğini belirledik.

 

 

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ