Hastalık yoktur, hasta vardır

Hastalık yoktur, hasta vardır

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİ (TRSM) HASTALARIN YAŞADIĞI MANEVİ VE MADDİ YIKIMIN ÖNÜNE GEÇMEYİ HEDEFLİYOR

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİ (TRSM) HASTALARIN YAŞADIĞI MANEVİ VE MADDİ YIKIMIN ÖNÜNE GEÇMEYİ HEDEFLİYOR.

Hastalık yoktur, hasta vardır

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hande Kılıçaslan Şahin, şizofreni, bipolar bozukluk, yineleyici depresyon gibi uzun süre tedavi görmesi gereken hasta grubunda tedavi uyumunun çok önemli olduğuna dikkat çekti. Dr. Kılıçaslan, ?Ruh sağlığında ?Hastalık yoktur, hasta vardır? prensibi önemlidir? dedi.

AMAÇ MADDİ VE MANEVİ YIKIMIN ÖNÜNE GEÇMEK

T.C. Sağlık Bakanlığının 2011 yılında uygulamasını başlattığı Toplum Ruh Sağlığı modeli kapsamında kurulan TRSM?ler tedavi ve takiplerinde zorluk yaşanılan ağır ruhsal hastalığının sebep olduğu yeti yitimi ile toplumdan kopan hastaların yeniden topluma kazandırılmasını hedefliyor. Bu merkezlerle hastalığın hem kişiye hem de sosyal çevresine getirdiği maddi ve manevi yıkımın da önüne geçebilmek amaçlanıyor.

HASTALAR KAYIT ALTINA ALINIYOR

T.C. Sağlık Bakanlığı, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleriyle kronik ruhsal bozukluğu olan hastaların kayıt altına alınması, takip edilmesi, düzenli tedavisinin sağlanıp bu bağlamda hastaneye yatışlarının azaltılması, halen hastanelerde yatmakta olan ve ihtiyacı bulunan hastaların projenin sonraki aşamasında açılacak yarı-yol evleri ve korumalı evlerde kalmasının ve korumalı işyerlerinde istihdamlarının sağlanmasını hedefliyor.

TEDAVİ UYUMU ÇOK ÖNEMLİ

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hande Kılıçaslan Şahin, şizofreni, bipolar bozukluk, yineleyici depresyon gibi uzun süre tedavi görmesi gereken hasta grubunda tedavi uyumunun çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Hande Kılıçaslan Şahin Kırıkkale TRSM ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

YIKIMIN EN AZA İNDİRİLMESİ TEMİN EDİLİYOR

?Hekim kontrolünde tedavilerin düzenlemesiyle birlikte tedavinin kesintiye uğramaması hastalık alevlenmelerini azaltan en önemli faktördür. Bu nedenle TRSM hizmeti olarak bu düzenin sağlanması ve takibi hastalık belirtilerinin kontrolünü sağlamakta, hastaneye yatışı azaltmakta, zihinsel fonksiyonlardaki yıkımın en aza indirgenmesini temin etmektedir. Dolayısıyla sürekli takip altında olan hastaların prognozu düzenli takibi olmayan hastalara oranla daha iyi olmaktadır.?

PLANLAMALARLA HAREKET EDİLİYOR

?Bunun yanı sıra hastalığı ve belirtileri anlama, stresle başa çıkma yöntemleri, özbakım, el ve uğraş becerileri geliştirme, müzikal odaklanma ve kitap okuma eğitimleri ile hastaların dış dünyadaki sosyal uyumu artırılmaya çalışılmakta, hastalığın yol açtığı bozulmaya karşı dikkat ve el becerilerinde işlevselliğin artışı sağlanmaktadır. Merkezimize kayıtlı olan hastalarımızın psikiyatrik görüşmeleri yapılıp tedavi düzenlenmesi, psikoterapiler, uğraş terapileri, yaşam kalitesi artırımı ve öz bakım becerilerinin geliştirilmesi ile ilgili planlamalar yapılmaktadır.?

DÜZENLİ TAKİP VE TERAPİ HİZMETLERİ

?Merkezimize başvuran hastalar, daha çok hastane psikiyatri polikliniklerinden, aile hekimliklerinden yönlendirmeyle ve TRSM gezici ekibinin yaptığı ev ziyaretlerindeki tanıtımlardan bilgi alarak gelmektedir. Ruh sağlığında ?Hastalık yoktur, hasta vardır? prensibi önemlidir.  TRSM?ler her hastanın düzenli takibini ve kişiye uygun olan terapi hizmetlerini belirlemekte ve sunmaktadır. Hastaların sosyal uyumu ve becerileri artmakta ve dolayısıyla sosyal kabulü sağlanıp yaşamda daha fazla ve kaliteli yer almasına olanak sağlamaktadır.?



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!