Hastalıklı hayvanın etini tüketmeyin

Hastalıklı hayvanın etini tüketmeyin

KÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Arıkan Veteriner Hekimliği mesleğinin ülke hayvancılığı, ülke ekonomisi ve halk sağlığı açısından önemine de vurgu yaparak, Hastalık etkeni taşıyan büyükbaş bir hayvanın etinin tüketime sunulması olası bir ç

ÖNEMLİ BİR MESLEK ALANI

Veteriner hekimliği mesleğinin ülke hayvancılığı, ülke ekonomisi ve halk sağlığı açısından önemine de vurgu yapan Arıkan, hastalık etkeni taşıyan büyükbaş bir hayvanın etinin tüketime sunulmasının doğurabileceği sağlık riskini bir örnekle açıkladı. Arıkan, “Basit bir hesapla bu hayvandan 250 kg. et elde edilse ve her bir müşteri de ortalama 1 kg. et satın alsa, bu da 250 ailenin olumsuz etkileneceği anlamına gelir” dedi. Et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdaların, çiftlikten sofraya kadar veteriner hekim denetiminden geçerek tüketime sunulduğuna vurgu yaptı.

 

CİDDİ ALTYAPI YATIRIMI LAZIM

Hayvandan insana bulaşan ve sayıları 200’ün üzerinde olan hastalık olduğu ve bu hastalıklara zoonoz hastalık dendiğini belirten Prof. Dr. Şevket Arıkan, “Son yıllarda dünyanın birçok bölgesinde etkili olan ve insan ölümlerine yol açan Batı Nil Virüsü, Deli Dana Hastalığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Kuş Gribi ve Domuz gribi gibi hastalıklar bunlardan birkaçıdır” dedi. Hastalıkların kontrolünde veteriner hekimlerin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Şevket Arıkan, günümüzde pek çok üniversite mezunu kendi alanları ile ilgili iş bulamazken, Veteriner Fakültesi mezunlarının çok kolay iş bulabildiğini belirterek, istihdam oranı bu kadar yüksek çok az sayıda meslek grubunun bulunduğuna vurgu yaptı. Veteriner hekimliği eğitiminin ciddi altyapı yatırımı gerektirdiğinden oldukça pahalı olduğu belirten Arıkan, o nedenle dünyada veteriner hekimlerin devlet üniversitelerinde yetiştirildiği ve özel veteriner fakültesinin nadir bulunduğunu söyledi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ