Hasandede üzümü geri geliyor

Hasandede üzümü geri geliyor

Geçmiş yıllarda yörede çok yaygın alarak üretilen ve lezzeti ile ünlü "Hasandede" üzümünün üretimini artırmak için Gıda Tarın ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından proje yapıldı. Proje kapsamında üretimin yeniden canlandırılması hedefleniyor

HASANDEDE’NİN EN ÖNEMLİ ÜRÜNÜ

Geçmiş yıllarda bölgenin en önemli ürünü ve geçim kaynağı olan ve lezzet ile yurt içinde hatta yurt dışından bile talep alınan yöreye has "Hasandede" üzümlerini tekrar canlandırmak için proje başlatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı açıklamada, şu anda yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda bağcılık yapıldığını ancak geçmişte bu alanın çok daha fazla olduğunu söyledi.

FLOKSERA HASTALIĞI İLE MÜCADELE
Floksera hastalığı nedeniyle 1950`li yıllarda il genelindeki bağların büyük zarar gördüğünü anlatan Kırbaş, "Floksera köklerde ur yaparak kendi gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık nedeniyle omcanın gelişmesi yavaşlar, sürgünler kısa kalır, salkımların gelişmesinde gerileme olur" diye konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak, yöreye has Hasandede üzümünün yeniden eski canlılığını kazanması için çalışma yaptıklarını anlatan Kırbaş, bu kapsamda Delice ilçesinde 96 dekar alanda 32 çiftçiye yönelik Bağcılık Projesi başlattıklarını kaydetti.

8 BİN TL`LİK HİBE
Üç dönümlük arazide bağ kurmanın maliyetinin yaklaşık 10 bin lira olduğunu belirten Kırbaş, proje kapsamında çiftçilere bağ kurmaları için 8 bin liralık hibe desteğinde bulunduklarını ifade etti. Kırbaş, Hasandede üzümünün beyaz şaraplık bir çeşit olduğunu fakat kentte sofralık olarak tüketildiğini dile getirdi. Kırbaş, bu üzüm türünde şıra ve bome oranının yüksek olduğunu belirtti. Hasandede üzümünün üretimini artırmak için yeniden yörede bağ alanlarının genişletilmeye başlandığını ifade eden Kırbaş, Hasandede üzümünün yöreyle özdeşleşmiş bir çeşit olduğunu bu nedenle tescilinin yapılabileceğini kaydetti. Üreticiler de 1950`li yıllara kadar yörede bağcılığın yaygın olduğunu söyledi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı