Hamileliğinizi riske gelmez

Hamileliğinizi riske gelmez

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, riskli gebelik dönemi geçiren hamilelerin Ramazan ayında oruç tutmaması gerektiğini söyledi.

İLK VE SON 3 AYLIK DÖNEM ÇOK ÖNEMLİDİR

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri riskli gebelik dönemi geçiren hamilelerin Ramazan ayında oruç tutmaması gerektiğini söyledi. Yetkililer, “Biz hamilelik dönemini üçer aylık periyotlara böleriz. İlk ve son 3 aylık dönem çok önemlidir. Hamileler tabii ki oruç tutabilir, ama bazı istediğimiz şartlar ve konular var. Hamilelerin oruç tutmadan önce mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşüp, oruç tutmasında herhangi bir sakınca olup olmadığını öğrenmelerini istiyoruz” dediler

 

SAĞLIK SORUNLARI OLAN ORUÇ TUTMASIN

Hamilelik ve loğusalık döneminin anne adayları açısından çok önemli olduğunu belirten yetkililer hayati uyarılarda bulundu. Hamilelikte özellikle riskli gebeliklerin olduğunu dile getiren yetkililer, “Şeker hastalığı, hipertansiyonu olanlar, çocukları gelişmemişler, şekeri sık, sık düşen anne adaylarının düzenli beslenmesi gerekmektedir. O yüzden bu tür sorunları bulunan hamileler oruç tutmamalıdır. Onun dışındaki anne adaylarının zaman, zaman şekerleri düştüğü için çocuğun ilk ve son üç ayda beslenmesi etkileneceğinden dolayı bu durumlarda da oruç tutmamalarını öneriyoruz” diye konuştu.

 

SAĞLIKLI ANNE ADAYLARI ORUÇ TUTABİLİR

Sağlıklı annelerin oruç tutmalarında sakınca olmadığını belirten yetkililer “Oruç tutarken dikkat etmesi gereken konular vardır. 24 saat içerisinde almamız gereken gıdaları yine iftar ile sahur arasında almaları gerekiyor. Sahurda mutlaka ve mutlaka süt, yoğurt, peynir ve zeytin yenilmelidir, meyve suyu içebilirler. Hamileler iftarda orucunu açtıktan sonra midelerini tıka basa doldurmamaları gerekiyor. Çok hafif yedikten yarım saat sonra normal ana yemeklerini yemelerini istiyoruz. Birden yemek yerlerse gebe oldukları için bulantıyı ve kusmayı tetiklemektedir. İftardan sahura kadarki dönemde zaman, zaman sıvı gıdalar tüketmeleri ve su içmeleri gerekiyor”

 

SIVI ALMAK GEREKİYOR

“Bunu da 24 saate paylaştırdığımız zaman en az 1,5–2 litre sıvı almaları gerekiyor. Sıvı miktarı dışarıda çalışıp çalışmadığına göre değişebilir. Yaz aylarında olduğumuz için şu anda daha çok sıvı kaybı olacağından daha fazla sıvıya ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca çok sıcak saatlerde dışarıya çıkmamaları, fazla terlememelerini istiyoruz”  ifadelerini kullandı.

 

BOL SIVI SÜTÜ ARTTIRIR

Loğusa dönemindeki annelerin bol sıvı almalarının sütü arttıracağını ifade eden yetkililer “Bu sıvı kompostodan oluşabilir, süt artıran özel çaylar içebilir. Bunları içerken çok tatlı olmamalarını ve kilo almamalarını sağlar. Loğusa dönemindeki annelerin alacakları gıdalar ve ilaçlardan dolayı bebekler de etkilenebilir. Sağlıklı gebe anneler ve loğusalar oruç tutabilirler. Oruç tutarken de özellikle yetersiz gıda almamaya dikkat etmelidirler” şeklinde konuştu.  



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!