Halk, kütüphanesini bekliyor

Halk, kütüphanesini bekliyor

?HALK KÜTÜPHANELERİ TOPLUMSAL BİR KURUM OLARAK BİREYİN HAYATINDA İZ BIRAKAN MEKÂNLAR OLMALIDIR?

?HALK KÜTÜPHANELERİ TOPLUMSAL BİR KURUM OLARAK BİREYİN HAYATINDA İZ BIRAKAN MEKÂNLAR OLMALIDIR?

Halk, kütüphanesini bekliyor

Kırıkkale Halk Kütüphanesi baştan aşağı yenilenen binası ile kısa süre sonra hizmet vermeye başlayacak. Peki, yenilenen bina nasıl tasarlandı, içinde neler olacak? İşte detayları?

KISA BİR SÜRE SONRA HİZMETE AÇILACAK

Çağın ihtiyaçlarına uyumlu, okuyucuların ilgisini çeken, mekânsal estetiğe sahip bilgi teknolojileri ile donatılmış, çağdaş bir yapıya kavuşturulması amacıyla ?Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin Yeniden Yapılandırılması Projesi? kapsamında baştan aşağı yenilenen Kırıkkale Halk Kütüphanesi kısa süre sonra hizmete açılacak.

ENGELLİLERİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Zeliha Atay, halk kütüphanelerinin toplumsal bir kurum olarak bireyin hayatında iz bırakan mekânlar olması gerektiğine işaret ederek, ?Bu yapılandırma sürecinde binanın iç ve dış görünümü ışık, ısı, ses düzeni gibi unsunlar dikkate alınarak yenilenmiştir. Kapalı devre kamera (CCTV) sistemi, gazlı otomatik yangın söndürme sistemi,  VRF sistemi kurulmuştur. Engellilerin erişebilirliğine yönelik çalışmalar da yapılmıştır? dedi.

ÇOCUK BÖLÜMÜ

Yenilenen hizmet binasının kat yerleşim planı hakkında bilgiler veren Atay, giriş katında çocuk bölümü, süreli yayınlar bölümü, görme engelliler bölümü, teknik hizmetler bölümü ve idari bölümün yer alacağını söyledi. Atay şu bilgileri paylaştı: ?Çocuk bölümünde: 0-14 yaş aralığındaki çocukları,  ebeveynlere ve diğer aile üyelerine, bakıcılara ve alanda çalışan yetişkinlere hizmet verir. Kitaplar açık raf sisteminde okuyucu hizmetine sunulmaktadır. Bölüm içerisinde ödünç verme servisi, genel koleksiyon, müracaat eserleri, 2 adet PlayStation, 5 adet internete bağlı bilgisayar ve okul öncesi okuyucuları için oluşturulan masal okuma ve eğitici oyuncaklarla desteklenen oyun köşesi bulunmaktadır.  Yaşına bakılmaksızın başvuran kullanıcılara kütüphane üye kartı hazırlanıp teslim edilir. Bu bölümde çocuk kullanıcılar dışında sayılan kullanıcılara da materyal ödünç verilir. Çocuklara materyal seçiminde yardımcı olunur. Bilgi ve danışma hizmeti sunulur. Kütüphane kullanımı ve bilgi okuryazarlığı eğitim verilir. Okumayı teşvik edici etkinlikler yapılır. Yaratıcı programlar ve masal, öykü okuma hizmeti sunulur. Okullar, sağlık merkezleri, gündüz bakım merkezleri, çocuk yuvaları ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılır. Çocuk Bölümünde 72 kişiye aynı anda hizmet sunulabilecektir.?

SÜRELİ YAYINLAR

?Genel Müdürlüğümüz tarafından Kütüphanemiz adına 122 adet süreli yayına abone olunmuştur. Bu bölümde her gün ulusal 2 adet gazete okuyucu hizmetine sunulmaktadır.?

GÖRME ENGELLİLER BÖLÜMÜ        

?Kütüphane Hizmetinden sağlıklı vatandaşlarımızın yanında, görme engellilerin de yararlanması için konuşan kitap (cd şekline) gibi materyaller, internete bağlı görme engelliler için 4 adet Window-Eyes Ekran Okuma Programlı bilgisayar, Sensörlü Kitap Okuma Cihazı, az gören okuyucular için Masaüstü Büyüteç bulunmaktadır.?

TEKNİK HİZMETLER

?Kütüphaneye gelen materyalin sınıflama, kataloglama, etiketleme, iç mühür ve numaratörlerini basma v.b. işlemlerini yapan, otomasyon sistemine girişleri gerçekleştiren, istatistikleri derleyen ve sonuçlandıran, kullanıcılara profesyonel yönlendirme yapabilen, il içindeki diğer kütüphanelere destek veren birimdir. Bu birimin temel elemanları bilgi belge yöneticileri/kütüphanecilerdir.

İDARİ- MALİ BÖLÜM

?Büro, evrak odası, genel yazışmalar ve arşivleme ve idari/mali işlemleri oluşturan ödemeler gibi kütüphanemizin tüm evrak işlerinin yürütüldüğü bölümdür. Taşınır Kayıt İşlemleri Bölümü; kütüphanemize çeşitli yollarla gelen tüm malzemelerin giriş işlemlerinin yanı sıra ve çıkış işlemlerinin yapıldığı Taşınır İşlem Fişlerinin düzenlendiği ve KBS Sistemine giriş ve çıkışlarının yapıldığı bölümdür.?

SESSİZ ÇALIŞMA SALONU

1´inci katta ise ödünç verme bölümüyle sessiz çalışma salonunun yer aldığını söyleyen Atay, ?Ödünç verme bölümünde aynı zamanda araştırma yapmak, kendi kitaplarıyla çalışmak isteyen 222 kişiye aynı anda hizmet sunulabilecektir. Bu salonda internete bağlı 3 adet bilgisayar bulunmaktadır. Sessiz çalışma salonu ise 10 kişiye aynı anda hizmet verebilecektir? dedi.

66 KİŞİYE AYNI ANDA HİZMET

2´nci katta yetişkin okuyucu salonu, 30 kişilik toplantı salonu ve konferans salonunun yer alacağını kaydeden Atay, ?Kütüphanemizin 2. katında yetişkin okuyucuların serbest çalışma ve araştırma yapabildikleri bu salonda 6 adet bilgisayarlı İnternet Erişimi de bulunmaktadır. Bu bölüm de aynı zamanda kendi kitaplarıyla çalışmak isteyen yetişkin okuyuculara da hizmet sunulmaktadır. 66 kişiye aynı anda hizmet verilecektir? dedi.

160 KİŞİLİK KONFERANS SALONU

Atay aynı katta yer alan Konferans Salonu´nun kamu kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerin de yararlanabileceğini ifade ederek, ?Kütüphanede görsel ve işitsel destekli çeşitli kültürel faaliyetlerde kullanmak amacıyla 160 kişilik konferans salonu oluşturulmuştur. Etkinliklerde kullanılmak üzere 1 adet piyano sağlanmıştır. Kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, maddi kazanç amacı olmayan, girişler için ücret istenmeyen ve siyasi amaç içermeyen kültürel etkinlikler için, etkinlik tarihinde önceden planlanmış bir çalışma olmaması koşuluyla yararlanabilirler? dedi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı