Hacılar?a kanser anlatıldı

Hacılar?a kanser anlatıldı

Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim Merkezi tarafından Hacılar Kasabasında 30 - 69 yaş grubu toplam 600 kadına Meme Kanseri Taraması başlatıldı. Yapılan tarama kapsamında kanser ve muayene konularında Hacılarlı kadınlara eğitim verildi.

Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim Merkezi tarafından Hacılar Kasabasında 30 - 69 yaş grubu toplam 600 kadına Meme Kanseri Taraması başlatıldı. Yapılan tarama kapsamında kanser ve muayene konularında Hacılarlı kadınlara eğitim verildi.

KENDİ KENDİNE MUAYENE

Bu bölgedeki kadınların meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi, serviks kanseri, genital hijyen kuralları ve KETEM çalışmaları hakkında bilgi almaları ve Toplum Tabanlı Taramaya katılımı artırmak amacıyla Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim Merkezi hemşireleri İlkay Demir ve Serpil Köksal tarafından eğitim verildi. Hacılarlı kadınların büyük ilgi gösterdiği eğitim seminerinde hemşireler Demir ve Köksal kadınların sorularını da cevapladı.

HASTALIKTAKİ ETKENLER

Seminerde meme kanserinin tanımını ve risklerini anlatan Hemşire İlkay Demir  ?Meme dokusunda oluşan anormal hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ve kitle oluşturmasıdır. Kadınlarda en sık görülen kanserdir. Düzenli yapılan muayene ve tetkikler ( mamografi ? meme ultrason ) ile erken teşhisi mümkündür. Erken teşhisle  %  95 iyileşebilen bir kanserdir. 50 yaşın üzerinde olmak, Annede,  kız kardeşte ve 1. derece akrabalarda meme kanseri varlığı, Hiç doğum yapmamış olmak, Hiç emzirmemiş olmak, İlk doğumu 30-35 yaşından sonra yapmak? dedi.

SİGARA KULLANIMI ETKİLİ

Demir ?12 yaşından önce adet görmek, 50 yaşından sonra menopoza girmek, Uzun süre (10 yıl ve üzeri) doğum kontrol ilaçları kullanmak, Menopoz döneminde uzun süre yüksek dozda hormon (östrojen) tedavisi almak, Şişmanlık, yağdan ve şekerden zengin beslenmek, Sigara ve alkol kullanmak meme kanserini tetikleyici durumlardır? ifadelerinde bulundu. Demir ayrıca sigara kullanımının hastalıktaki tetikleyici özelliğine dikkat çekerek bayanların bu konuda dikkatli olmasını söyledi.

KIZARIKLIK BELİRTİ

Meme kanserinin belirtilerini anlatan Demir ?Memede ele gelen kitle, Memede ağrısız şişlik ve sertlik, Meme başında içe çökme, Memede portakal kabuğu görüntüsü, Koltuk altında şişlikler, Meme başında kanlı akıntı, Memede büyüklük ve şekil farkı, Memede kızarıklık, pullanma ve damar genişlemeleri meme kanserinin başlıca belirtileridir? şeklinde konuştu. Ardından hemşire Serpil Köksal ise meme kanserinin teşhis yöntemleri hakkında bilgi verdi.

ORTALAMA 5 DAKİKA SÜRER

Köksal meme kanserinin teşhis yöntemlerinden biri olan Mamografi için ?Vücuda herhangi bir ilaç vermeden düşük dozda X ışınları ile görüntüleme yöntemidir. Ortalama 5 dakika sürer, Ağrısız ve zararsız bir işlemdir. Mamografi ile kendi kontrollerinizde ve doktor muayenesinde elle tespit edilemeyecek kadar ( 1-2 milimetre )  küçük meme kanserinin teşhisi mümkündür? ifadelerinde bulundu.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!