Güvercin elçilerimiz

Güvercin elçilerimiz

Kırıkkale Güvercin Sevenler Derneği, Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılan yarışmalarda Kırıkkale'nin adını duyuruyorlar. Yapılan müsabakalarda dernek, onlarca madalya kazandı.

KIRIKKALE’NİN ADINI TÜRKİYE’YE DUYURUYORLAR.

Güvercin elçilerimiz

Kırıkkale Güvercin Sevenler Derneği, Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılan yarışmalarda Kırıkkale’nin adını duyuruyorlar. Yapılan müsabakalarda dernek, onlarca madalya kazandı.

HASSAS BİR HAYVAN

Güvercinin hassas bir hayvan olduğunu beliren Kırıkkale Güvercin Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Yetik, güvercin beslemenin hem maddi hem de ruhen sağlıklı oluğunu ifade etti.

ARABA FİYATINA

Güvercin ticaretinin önemine değinen Yetik, bazı güvercinlerin bir araba fiyatıyla aynı olduğunu söyledi. Güvercin uçarken ve takla atarken insanın stres attığını belirten Yetik, “Kuş uçarken izlemek insana ayrı bir haz veriyor. Sanki onunla birlikte gökyüzünde sizde uçuyorsunuz. Onu izlerken dünya işlerini bir anda unutuyorsunuz ve ruhen dinleniyorsunuz.” dedi.

BESLENMESİ ÖNEMLİ

Güvercin beslemenin çok önemli olduğunu vurgulayan Yetik,  “Güvercinlerimizin hayatı yıl boyunca değişik dönemlere ayrılır. Yazları uzun ve sıcak günlerdeki davranışları ile kışın kısa ve soğuk günlerde vakit geçirme tarzları farklıdır. Yine tüy dökme, yumurtlama dönemleri de bu koşullara göre değişir. Güvercin bakımı kış aylarında ekstra bir önem kazanır. Hava koşullarının kötüleşmesiyle yaz aylarında alışkın oldukları hayatı kışın sürdürememeleri günlük hayatlarında da bir takım değişikliklere sebep olur. Yazları sık sık uçan ve saatlerce havada kalan kuşlarımız kışın kapalı ortamda bu hareket tarzlarını kaybederler. Yazları çok sık ve kolay banyo yapıp güneşlenirken, kışın kapalı ortamlarda, genellikle soğuk ve güneşsiz günlerde bu imkânları azalır. Güvercinlerimizden kış aylarında yavru almayı düşünmüyorsak erkek ve dişi güvercinleri ayrı ayrı tutmakta fayda vardır ”diye konuştu.

300 FAZLA TÜRÜ VAR

Güvercinlerin 300’den fazla tür bulunduğunu açıklayan Yetik, “Az bir eforla yetiştirilebilen dayanıklı hayvanlardır. Yetiştirildikleri bölgelerin dışındaki farklı iklimlerde yaşamlarını sürdürebilirler ve genellikle kilometre karelerce bir uçuş alanına gereksinimi olan yemleri bulabilmek için uçarlar. Güvercinler küçük bir baş, iyi gelişmiş bir göğüs, yumuşak ve yoğun tüy örtüsüne sahiptir” şeklinde konuştu.    

BAKIMI ÖNEMLİ

Güvercin bakmak için sağlıklı bir kümese ihtiyacı olduğunu belirten Yetik, “Bu kümesin ahşap olması veya toprak üzerinde olması kuşlarımızı aşırı rutubetten koruyacaktır. Teras gibi yerde tuğla kümes yapan arkadaşlarımızın rutubet ortamından kurtulmaları için kümes içini strafor dediğimiz köpükle döşememiz gereklidir. Kümeslerimize bol oksijen girmesi için ufak dahi olsa bir pencere açılması ve sinek teli ile kapatılıp içeriye mikrop taşıyan sineklerin girmesini engellemeliyiz. Kapı ve pencere üzerindeki camlar kümes içine güneşin girmesine yardımcı olacağından tercih nedenidir. Kümesleri güneş alacak şekilde yapmamız sadece güneşte olan D vitamininin kuşlar üzerine gelmesine yardımcı olmamız gerekir” dedi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı