Güvenli servis nasıl olmalıdır?

Güvenli servis nasıl olmalıdır?

OKULLAR AÇILDI BİR HAFTA OLDU BAZI VELİLER HÂLÂ ENDİŞELERİNİ YENMİŞ DEĞİL

OKULLAR AÇILDI BİR HAFTA OLDU BAZI VELİLER HÂLÂ ENDİŞELERİNİ YENMİŞ DEĞİL

Güvenli servis nasıl olmalıdır?

Okulların açılmasıyla birlikte velilerin ve öğrencilerin heyecanı da endişeleri de arttı. Bir hafta geçmesine rağmen birçok veli servis konusunda henüz karar vermiş değil. Yetkililer ise güvenli servis konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor. Servislere getirilen yaptırımların ısrarla üzerinde durulduğu vurgulanıyor.

VELİLER HÂLÂ ENDİŞELİ

Velilerin servis konusunda tereddütlü davranmalarına neden olarak son zamanlarda servis şoförlerinin ve sorumluların ihmalleri de servislerin güvenirliliğiyle ilgili tartışmalar olarak gösterilirken yetkililer servis seçimlerinde bu hangi kriterlere dikkat edilmesi konusunda sürekli uyarılarda bulunuyorlar.

YAŞANAN OLAYLAR ENDİŞE VERİCİ

Geçtiğimiz aylarda Manisa´da serviste unutulup ölen küçük Alperen´in ardından benzer bir olayın İstanbul´da yaşanması ve okul servislerinde sabıkalı şoförlerin çalışması velileri son derece tedirgin etti. 2016 yılında servis kazalarından dolayı 8 öğrenci yaşamını yitirirken, 3 binden fazlası da yaralandı. Kırıkkale´de geçtiğimiz yıllarda olaylar yaşanmıştı. Hatta genç bir kız yatağa mahkûm olmuş bitkisel yaşamını sürdürüyordu.

RAKAMLAR VELİLERİ ÜRKÜTÜYOR

Rakamlar endişe verici. Servislerle ilgili velilerden gelen düzenleme talepleri her geçen gün artıyor. Şoförler Odası Başkanı Behzat Yerlikaya, okul öncesi ve diğer öğrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmek, bu amaçla taşıma yapacak gerçek ve tüzel kişilerin yeterlilik ve çalışma şartlarını belirlemek için Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği´nin yürürlükte olduğunu söyledi.

SUÇA BULAŞMIŞ OLMALARINA DİKKAT!

Yönetmelikte okul servis şoförlerinin ve rehber personelin işe alınma kriterlerinin de belirlendiğini anlatan Yerlikaya, ?Personelin affa uğramış olsa bile önceden cinsel suçlara karışmamış olmaları, yine kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, fuhuş, uyuşturucu madde bulundurmak, kullanmak, kullanımını kolaylaştırmak veya ticaretini yapmak ve sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozmak gibi suçlardan hüküm giymemiş olmaları şarttır? dedi.

ŞOFÖRLERİN SON 5 YILI ARAŞTIRILMALI

Şoförlerin son beş yıl içerisinde, bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olması, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgelerinin birden fazla geri alınmamış olması ve en az 26 yaşını doldurmuş olmaları gerektiğini belirten avukat, ?Bunların haricinde şoförler, ?Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi´ ne sahip olmak zorundadırlar? açıklamasını yaptı.

HANGİ KRİTERLER GÖZETİLMELİ? 

Servis şoförleri seçimlerinde bazı kriterlerden bahseden Yerlikaya, şunları sıraladı:

? Okul yönetimleri şoför seçiminde titiz davranmalı,
? Deneyimli ve usta sürücü olup olmadıklarını ve geçmişlerini araştırmalı,
? Özel yaşamları, alışkanlıkları, ilişkileri, huyları ve davranışları hak­kında bilgi toplamalı,
? Olaylar karşısında çabuk öfkeye kapılıp kapılmadıklarını, soğukkanlı ve ağırbaşlı davranıp davranmadıklarını gözlemlemeli,
? Alkol ve uyuş­turucu bağımlısı olup olmadıklarını, kumar oynayıp oynamadıklarını, daha önce kaza yapıp yapmadıklarını araştırıp öğrenmelidirler.

?Servislerin kaza yapmaları durumlarında okul servis araçları, okul yönetimi tarafından kiralanmışsa, hem okul yönetimi hem de taşıma şirketi ortaklaşa ve zincirleme olacak şekilde sorumlu olur? diyen Balaman, sorumluların herhangi bir ölümlü ya da yaralanmalı kaza meydana geldiğinde 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklarını dile getirdi.

HABER MERKEZİ



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü