Güneşköy topraklarını kaybedebilir

Güneşköy topraklarını kaybedebilir

PROF. DR. İNCİ GÖKMEN İLE EŞİ PROF. DR. ALİ GÖKMEN´İN GİRİŞİMİYLE 15 YIL ÖNCE KIRIKKALE HİSARKÖY´DE HAYATA GEÇEN ?GÜNEŞKÖY KOOPERATİFİ´, ANKARA-SİVAS HIZLI TREN HATTI´NIN GÜZERGÂHINA TAKILDI

Güneşköy topraklarını kaybedebilir

Prof. Dr. İnci Gökmen ile eşi Prof. Dr. Ali Gökmen´in girişimiyle 15 yıl önce Kırıkkale Hisarköy´de hayata geçen ?Güneşköy Kooperatifi´, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı´nın güzergâhına takıldı.

15 YIL ÖNCE HAYATA GEÇTİ

ODTÜ´lü öğretim üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen ile eşi Prof. Dr. Ali Gökmen´in girişimiyle 15 yıl önce Kırıkkale Hisarköy´de hayata geçen ?Güneşköy Kooperatifi?, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı´nın güzergâhına takıldı. Habertürk internet sitesinde yer alan habere göre yapılan kamulaştırma sonucu kooperatif topraklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. 15 yıl önce başlayan ve 75 dönümlük alanda hayata geçen proje çerçevesinde güneş enerjisi kullanılarak kurulan serada sebze üretimi yapılıyor. Serada yılın 8 ayında sebze üretmek mümkün.

HIZLI TREN HATTI GEÇECEK

Üretilen sebze ve meyveler, 15 yıldır doğaya tarım ilacı bırakmadan, çok daha az petrol kullanılarak köylülere ve tüketiciye ulaştı. Kırsal kesimde doğa ile uyumlu sürdürülebilir yaşamı ve üretimi hayata geçiren kooperatifin arazinin bir bölümünden Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı geçecek. Güneşköy Kooperatifi, topraklarını terk etme riskiyle karşı karşıya kaldı.

SERTİFİKALI ORGANİK TARIM YAPTIK

 ?Güneşköy yaklaşık 14 sene önce ortaya çıktı. Tam 2 yıl arazide taş toplamak ve toprağın iyileşmesi icin çalışmalar yaptık? diyen Prof. Dr. İnci Gökmen, şunları söyledi: ?Buğday Ekolojik Yaşam Derneği´nin deneyiminden yola çıkarak sertifikalı organik tarım yaptık ve bunu topluluk destekli tarım ile birleştirdik.

GÜNLERİN NE GETİRECEĞİNİ BİLMİYORUZ

Hisarköy´den komşularımızın sürece katılmalarını, sertifikalı organik tarım ile Ankara´daki organik pazarlara ulaşabilmelerini sağladık. Ancak şu anda gelinen nokta: Sivas-Ankara Hızlı Tren Hattı Güneşköy arazisinin üzerinden geçiyor. Peki, şimdi ne olacak? Tren karşı çıkmadığımız ulaşım yolu. Bakalım günler ne gösterecek; şu an bilmiyoruz.?

100 MEYVE AĞACI TAŞINDI

Kooperatif kurucularından Atilla Koç ise hızlı trenin 10 dönümlük bölümden geçeceğini belirterek, ?Yılda 40 ton sebze üretimi yapıyorduk. 100 üzerindeki meyve ağacımızı yolun uzağına taşıdık. Kamulaştırma bedelini alıp araziyi devrettik. Başka arazi talebine henüz cevap alamadık. İnşaat başlayınca başka bir yere taşınmamız söz konusu. Kamulaştırma olduğu için organik üretim sertifikamız iptal edildi. Bu nedenle bu yıl üretim yapamıyoruz? dedi.



İLHAT
22.07.2015 14:47:18
çok önemli bir haber!!!!! kamulaştırma bedelini cebe indirmiş. birde üstüne yeni arazi talep etmişler. kaymaklı kadayıf.

1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü