GENÇ MUCİTLERE ÖDÜL

GENÇ MUCİTLERE ÖDÜL

Ameliyat anında yaşlıların ve çocukların dişlerinin kırılıp soluk borusuna kaçmasını önleyen cihaz geliştiren, Kırıkkale Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Bölümü öğrencileri, sektör özel ödülüne layık görüldü.

DİŞLERİ KIRMAYAN LARİNGOSKOP

Ameliyat anında yaşlıların ve çocukların dişlerinin kırılıp soluk borusuna kaçmasını önleyen cihaz geliştiren, Kırıkkale Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Bölümü öğrencileri, sektör özel ödülüne layık görüldü. Ameliyat anında insanların soluk alabilmesi için, ağız girişine takılan boruya monte edilen cihaz, dişlerin kırılmasını önlüyor. Öğrenciler, ?Dişleri Kırmayan Laringoskop? adı verdikleri cihazın patentini almak için çalışma başlattı.

 

SEVİNÇLERİNİ ARKADAŞLARI İLE PAYLAŞTILAR

Öğrencilerin geliştirdiği cihaz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ankara?da yapılan Proje Tabanlı Beceri Yarışması Türkiye Finali?nde ?Kırmayın İncilerimi? adlı projeyle büyük bir başarı elde etti. Cihazı bulan ve katkıda bulunan Orçun Furkan Bostancı, Murat Koçak, Beytullah Erkuş, Ahmet Tekpınar, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Bahattin Kapucu, Sağlık Meslek Lisesi Okul Müdürü Murat Özsoy, öğretmenleri Fadime Demirci ve Mehmet Enver Demirci, projede ödül almanın mutluluğunu okullarında arkadaşlarıyla paylaştı.

 

ÖLÜMLERE SEBEBİYET VEREBİLİYOR

Hastanelerde ameliyat anında genel anestezi olan hastalara, hava alması için soluk borusu yerleştirdiğini açıklayan Kırıkkale Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğretmeni Fadime Demirci, "Ağza yerleştirilen soluk borusu sırasında özellikle çocuklar ve yaşlılarda diş kırılmaları meydana gelebiliyor. Kırılan dişler, ciğerlere ve solunum alanlarına kaçarak bazen ölümlere sebebiyet verebiliyor" dedi.

 

DİŞLERİN KIRILMASININ ÖNÜNE GEÇTİLER

Öğrencilerin dişlerinin kırılmaması için soluk borusu üzerine ?Dişleri Kırmayan Laringoskop? adını verdikleri cihazı geliştirdiklerini açıklayan Demirci, "Monte edilen cihazı, monitöre yerleştirdiler. Ardından da olası basıncı ölçmeye başardılar. Cihazın esnekliği ve sıvıların basıncı direk iletmesinden dolayı dişlerin kırılmasının önüne geçtiler. Olası ölümlerin meydan gelmesi böylelikle engellediler." diye konuştu.

 

ZOR ANLAR YAŞAMAYACAKLAR

Cihazı geliştirirken, öncelikle çocukları ve yaşlıları düşünerek işe başladıklarını açıklayan öğrenci Beytullah Erkuş ve Orçun Bostancı, "Mesleğimiz icabı zaman zaman ameliyatlara giriyorduk. Çocuk ve yaşlıların dişlerinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını öğrendik. Arkadaşlarla kafa kafaya vererek, bu sıkıntıyı aşmaya karar verdik. Bunu yaparken bazı öğretmenlerimiz bize destek oldular. Hatta bizleri bu konuda motive ettiler. Birçok gece uykusuz kaldık. Ama buna değdi. Çocuklar ve yaşlılar artık dişlerinden dolayı zor anlar yaşamayacaklar." şeklinde konuştu.



1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti