Gelecek bilimle gelişecek

Gelecek bilimle gelişecek

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye genelinde 19 bin bilim insanının desteklendiğini ve önemli AR-GE projelerine imza atıldığını söyledi. Türkiye'nin son 10 yılda gelişmişlik oran potansiyelini arttırdığını belirten Altunbaşak, ülke için ö

 

19 BİN BİLİM İNSANI DESTEKLENİYOR

Kırıkkale Üniversitesi’nde ‘Ulusal Hedefler Doğrultusunda TÜBİTAK’ konferansı düzenlendi. Konferansta konuşma yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, üniversite bilimsel projelerine önem verdiklerini ve AR-GE çalışmalarında üniversite öğrencilerinin önemli bir şekilde proje odaklı hizmet yaptığını söyledi.

Türkiye genelinde 19 bin, bilim insanına destek verdiklerini belirten Altunbaşak, Türkiye’nin yararına olacak bilimsel projelerin kendileri tarafından desteklendiğini bildirdi. TÜBİTAK’ın, bilimsel politikalar üretme açısından hükümete yardımcı olmak gibi bir görevinin de söz konusu olduğunu belirten Altunbaşak, Başbakan’ın başkanlığında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun çalışmalarında önemli hedeflerin olduğunu açıkladı.

 

HEDEFLERİMİZ ÇOK BÜYÜK

TÜBİTAK’ın hedefleri konusunda ana kriterlerin makale, bildiri, kitap, patent, ürün, model şirket ve yeni projeler olduğunu belirten Prof. Dr. Altunbaşak, “Amaç yeni şirketler kurmaktır. Çünkü Dünya artık bu yöne gidiyor. Özellikle hedef odaklı Ar-Ge çalışmaları Türkiye’nin önünü açacaktır. Eğer uçak, tren, tank yapmak isteniyorsa, hedefler bu doğrultularda geliştirilmelidir. TÜBİTAK’ da bu hedefler doğrultusunda belirli alanlarda çağrılar açmaktadır, ihtiyaç olan alanlara yönelmektedir ” dedi. Altunbaşak, bilimsel çalışmalar alanında daha fazla proje, daha fazla işbirliği ve daha fazla araştırmacının katılım sağlaması gerektiğini ifade etti.

 

FİNANSAL HİZMETLERİN ÖNCELİĞİ

Fikir, girişimcilik faaliyetleri, şirketleşme, ürün geliştirme, prototip, pazara giriş, pazar gibi proseslerle ilgili konuşan Prof. Dr. Altunbaşak, finansmanın dışındaki sorunların çözümü açısından rehberlik hizmetinin de sağlandığını açıkladı. Söz konusu projenin araştırma bazlı bir proje olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Altunbaşak, çok önemli bir diğer konunun da girişimci ve yenilikçi üniversiteler olduğunu, bu konuda mutlaka farkındalık yaratılması gerektiğini ve 168 üniversite içerisinde girişimci ve yenilikçi üniversiteler endeksinin oluşturulduğunu söyledi.

 

 

BURSLAR ÖNEMLİ ÇALIŞMA

TÜBİTAK’ın bilim insanını destekleme projelerini detayları ile izah eden Prof. Dr. Altunbaşak, 19 bine yakın bilim insanının desteklendiğini, yurt içi yurt dışı burslar ve etkin desteklerinde söz konusu olduğunu belirterek, burslardaki yeterlilik ve miktarlarla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK’ın ülke genelindeki bilgilendirme faaliyetlerine vurgu yapan Prof. Dr. Altunbaşak, “81 ilde ayak basılmadık yer bırakılmadı, , bu imkânlar mümkün olduğunca izah edilmeye çalışıldı ve ARDEB’e önerilen proje sayılarında önemli artışlar yaşandı”

 

PROJE DESTEKLERİNİ ÖNEMSİYORUZ

Altunbaşak, makale teşvikindeki yeni gelişmeleri izah ederek sözlerine şöyle devam etti: “Proje destek hizmetlerini çok önemsiyoruz. Bir proje nasıl hazırlanır, neler içerir bu konuda farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim gelişsin istiyoruz. Şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri, şirket kurma, rehberlik gibi konularda açıklamalar ile birlikte teknoparklar açılsın, gelişerek devam etsin istiyoruz. Bu durum Türkiye’de belirli bir olgunluğa geldiğinde biz de destek vereceğiz. Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programında ise Girişimcilik Eğitimi ve Rehberlik Desteği sağlıyoruz.”

 

MALİ SIKINTIMIZ YOK

Bilimsel konularda yapılan çalışmalar ile ilgili mali kaynak noktasında sıkıntı bulunmadığını, proje hazırlamaktan korkulmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altunbaşak, bu işlerin püf noktasının sabır olduğunu sözlerine ekledi ve konferansa gösterdikleri ilgiden dolayı katılımcılara teşekkür etti.Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ekrem Yıldız ise, bilim ve teknolojiye önemli imkanlar sağlandığını söyledi. Üniversite olarak proje hedeflerinin gerisinde kaldıklarını belirten Yıldız, bu konuda biraz daha çalışma yapmaları gerektiğini bildirdi. İdeal bir noktada olmak için çalışacaklarını belirten Yıldız, kaynakların olduğunu ancak imkânlardan yararlanan kişilerin sayında azalma olduğunu ifade etti. Konuşmasının 10 dakikasını basına açık olarak yapılan toplantının geri kalanı basına kapalı olarak yapıldı. 



1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti