Geleceğin bitkisine önem veriyoruz

Geleceğin bitkisine önem veriyoruz

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akın öncülüğünde Aspir bitkisi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

KIRAÇ ALANLARDA YETİŞİYOR

Kaliteli bir yem bitkisi olan ve ilimizde her geçen yıl üretimi artan Aspir bitkisinin özellikle kıraç alanlarda yetiştirilebilmesi, tarımı esnasında hububatta kullanılan makinelerden farklılık göstermemesi, devlet tarafından yüksek oranda desteklenmesi gibi nedenlerden dolayı Kırıkkaleli çiftçiler tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

 

SPONSOR FİRMADAN DESTEK

Aspir yetiştirecek çiftçilerin sözleşmeli çiftçi olarak yetiştiricilik yapmak istedikleri takdirde tohum tedariği ve alım garantisi toplantıya katılan ilgili firma tarafından karşılanacağı da belirtilen toplantıda bu yolla ilimiz çiftçilerinin kıraç alanda yetiştiriciliği en fazla yapılan buğday ve arpaya alternatif ürün olarak geliri daha yüksek olan Aspir bitkisi yetiştirileceği ifade edildi.

 

ZEYTİNYAĞINA YAKIN KALİTEDE

Aspir bitkisinde yaklaşık % 30-45 oranında yağ bulunduğu bu yağın ise yağ asitleri içerisinde zeytinyağına en yakın olması nedeniyle insan sağlığına faydalı olduğu da belirtilen toplantıda ayrıca küspesi de hayvan beslemede oldukça besleyici olduğu vurgulandı.

 

İLKBAHARDA EKİLİYOR

Aspirin Kırıkkale’de erken İlkbahar döneminde hububat ekim mibzeri ile dekara 4-6 kg tohumluk kullanılarak ekilebilmekte. Hasadının normal biçerdöver ile biçilebilmesi ve çiçek döneminde de sarı ve turuncu renkli Aspir çiçekleri arılar için iyi bir beslenme alanı oluşturuyor.

 

ASPİR EN ÇOK ÇELEBİ’DE

Aspir bitkisinin ortalama verimi kıraçta 120-180 kg, sulu arazilerde ise 200-300 kg kadar ulaşabiliyor. Kırıkkale’de son yıllarda üretimi özellikle Çelebi ve Sulakyurt ilçelerinde yapılan Aspirin, Çelebi’de 2013 yılında yaklaşık 1000 dekar bir ekili alanı bulunuyor.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ