Esnaf ekonominin belkemiğidir

Esnaf ekonominin belkemiğidir

ESNAFLARA FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

Esnaf ekonominin belkemiğidir

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Kırıkkale´ye geldi. Esnaf ve sanatkâr kesimin korunması için çalıştıklarını söyleyen Erkan, ?Ahiliği yaşatan esnaflarımız, ülkemizin ekonomik gücüdür? dedi.

ÇETİNER´E HAYIRLI OLSUN TEMENNİSİ

Ahilik kültürünü yaşatan ve ekonomik şartlara karşın ayakta durmaya çalışan esnafları yalnız bırakmayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Kırıkkale´ye geldi. Erkan, ilk olarak Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner´i ziyaret ederek, yeni görevinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

ESNAFLARLA BİR ARAYA GELDİ  

Erkan, müdürlükteki çalışmaları yerinde inceledi. İl Müdürlüğünün her türlü projesine, çalışmasına destek vereceğini ifade etti.  Ticaret İl Müdürlüğü makam odasında yapılan Esnaf Oda Başkanları toplantısına Ticaret İl müdürü Seyfettin Çetiner, KESOB Başkanı Süleyman Köstekli ve KESOB´a bağlı esnaflar katıldı.

ÖNEMLİ BİLGİ AKTARILDI

Toplantıda Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner Esnaf ve Sanatkârla ilgili şube kurduklarını, tüm oda başkalarını ziyaret ederek yerinde sorunlarını dinlediklerini ifade etti. Esnaf ve Sanatkârların mevzuatıyla ilgili bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını, bu çalışmalara devam edileceğini ve önümüzdeki aylarda esnaf ve sanatkârlarla ilgili büyük bir toplantının yapılacağını söyledi.

HER ZAMAN YANIMIZDALAR

Kırıkkale Esnaf Sanatkârlar Oda Başkanı Süleyman Köstekli yaptığı konuşmada Kırıkkale´nin İş -Kur Yönetiminde ve Konfederasyonda temsil edildiğini, her zaman odaların, esnafın yanında olduğunu, Ticaret İl Müdürlüğü ile ortak yeni projeler geliştireceklerini bunun için çalıştıklarını ifade etti. Tüm oda başkanları tek tek kendilerini tanıtarak söz aldılar. Genel Müdür Necmettin Erkan sorunlarını ilettiler. Genel Müdür Necmettin Erkan sorunlarını not ederek ilgileneceğini meselelere çözüm bulacağını söyledi.

BAKANLIK ESNAF SANATKÂR BULUŞMASI

Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü hemşerimiz Necmettin Erkan yaptığı konuşmada Kırıkkale´yi yakından tanıdığını, liseyi burada okuduğunu, akrabalarının bulunduğunu, bu il için her ne yapılacaksa, hangi proje üretilecekse bunlara destek olmanın, omuz vermenin kendi görevi olduğunu, Önümüzdeki aylarda Bakanlık olarak Valilikle birlikte Kırıkkale´de Esnaf ve Sanatkârların sorunlarını masaya yatıran büyük bir toplantı planladıklarını,  tüm paydaşları bir masada toplayarak toplantı yapacaklarını ifade etti.

ESNAFLARA FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

Sözlerine devam eden Genel Müdür Necmettin Erkan;?2000´li yılların başlarında esnaf ve sanatkârlar filli olarak %47 faizle kredi kullanırken, artık bir yıldan kısa vadeli kredilerde sadece yıllık %4, bir yıldan uzun vadeli kredilerde ise yıllık %5 faizle kredi kullanmaktadır. 5 bin TL olan kredi üst limitleri de 150 bin TL´ye çıkartılmıştır. Esnaf ve sanatkarlar; makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30.000 TL´ye kadar %100 faiz indirimli kredi kullanma imkanı getirilmiştir. Ustalık belgesine sahip girişimci esnaflarımız ile kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlarımız da 0 faizli kredi kullanma imkânına sahiptirler. Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında faaliyet gösteren ve ?Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi? sahibi esnaf ve sanatkârlarımız da sıfır faizli kredi kullanabilmektedirler. 2016 yılı sonunda esnaf ve sanatkârların da dâhil olduğu 15 binin üzerinde KOBİ´ye faizsiz kredi desteği verildi. 2017 yılı başında ise gelen yoğun taleplerin neticesinde 2,5 Milyar TL´lik bütçe ile 460 Bin KOBİ´ye faizsiz kredi imkânı sağlanmıştır? dedi.

AHİLİK KÜLTÜRÜ YÜRÜTÜLÜYOR

?Ahilik kültürünün yaşatılmasına yönelik çalışmalarımız da titizlikle yürütülmektedir.  Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğinde yaptığımız değişikliklerle, ahilik kültürü çalışmalarının gerek yurt içinde gerekse yurt dışında daha etkin yürütülmesine ilişkin düzenlemeleri hayata geçirdik. Bu kapsamda, ahilik kültürünü tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere Ahilik Haftası Kutlamalarını, Kırşehir merkez olmak üzere tüm yurtta geniş katılımlı etkinliklerle gerçekleştiriyoruz.?

AHİLİK ANSİKLOPEDİSİ HAZIRLANDI

Ahiliği gelecek nesillere aktarmak ve kalıcı bir eser meydana getirmek amacıyla; her yönüyle Ahiliği kuşatan ve başvuru kaynağı niteliği taşıyan 2 cilt ve 1380 maddeden oluşan bir ?Ahilik Ansiklopedisi? hazırlanmış ve ilim dünyasına sunulmuştur. Ahi Evran-ı Veli Hazretleri´nin türbesinin bulunduğu Ahi Evran Camii ve alanında yapılacak olan Ahi Evran Külliyesi projesi devam etmektedir. Girişimlerimiz neticesinde; TOBB, TESK ve TESKOMB ile Belediye arasında iki protokol imzalanmıştır. Toplamda, TOBB 17 milyon TL, TESK 6 milyon TL ve TESKOMB ise 9 milyon TL olmak üzere proje için toplam 32 milyon TL bütçe tahsis edilmiştir.

ÇIRAKLIK EĞİTİM KOLAYLAŞTIRILDI

Mesleki Eğitim Sistemini iyileştirmeye yönelik düzenleme yapıldı. Çıraklık eğitimi örgün eğitimden sayıldı. Çıraklara ve kalfalara yönelik birçok iyileştirmeler yapıldı. Esnaf ve sanatkârlara yönelik işsizlik sigortasına benzer bir mekanizma olan Ahilik Sandığı kurulmuştur. Bu sayede, esnaf ve sanatkârların finansal açıdan zor zamanlarında asgari giderlerini karşılamasına ve sağlık hizmetlerinden faydalanmasına imkân tanınmıştır.

ODA GENEL SEKRETERLERİNE EĞİTİM

Kırıkkale İl Ticaret Müdürlüğü toplantı salonunda Kırıkkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı oda başkanları ve genel sekreterlerinin katılımı ile toplantı düzenledi. Bakanlık Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğünde görevli Gümrük ve Ticaret Uzmanı Aslı Kılıç tarafından İl Müdürlüğü toplantı salonunda esnaf odalarının personeline ve genel sekreterlerine 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve görev sorumluluklarıyla ilgili sunum yapıldı.

ESNAF VE SANATKÂRA DESTEK

Eğitimin açılış konuşmasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan yaptı. Genel Müdür Erkan konuşmasında Bakanlığın esnaf ve sanatkârlara yönelik icraatlarından bahsetti.  Genel Müdür Erkan, ?Sayıları 1,7 Milyona ulaşan Esnaflarımız ve Sanatkârlarımız, emeği ve alın teri ile bu ülkenin harcıdır. Üretim ve istihdama katkısıyla ülkemizin gücüdür. Esnaf-sanatkârlar küçük sermayeleri ile küçük ölçekte iş imkânı oluşturan ve gerekli maliyeti üstlenen meslek sahipleridir. İşyerinde hem işveren, hem de işçi gibi çalışan esnaf ve sanatkârlar temel ekonomik aktörlerdir?  dedi.

YÜZDE 65´İNİ TEMSİL ETMEKTEDİR

Genel Müdür Erkan, ?Esnaflarımız Ülkemizdeki tüm işletmelerin %65´ini temsil etmektedirler. Esnaflarımız toplam istihdamın %73´ünü, maaş ve ücretlerin %54,1´ini,  yatırımın %55´ini ve ihracatın %55´sini gerçekleştirmişlerdir. Sadece bu sayılar bile esnafımızın ve sanatkârımızın ülke ekonomisindeki gücünün ve öneminin ne denli yüksek olduğunu göstermektedir? dedi. Genel Müdür Erkan, bu kesimin küreselleşmeden kaynaklanan yüksek rekabete uyum sağlayamama, sermaye yetersizliği, gelenekçi ticaret modelleri, proje üretememe, tüketici tercihlerine cevap verememe, işbirliği ve kümelenme kültürünün eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

ESNAF VE SANATKÂRLARA DESTEK

Esnaf ve sanatkâr kesimin korunması, geliştirilmesi ve desteklenmesinin aynı zamanda sanayi ve ticaret sektörünün de desteklenmesi anlamını taşıdığını, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü olarak, esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını her daim nabızlarını tutmak suretiyle takip ettiklerini belirten Genel Müdür Erkan, son yıllarda esnaf ve sanatkârlarla ilgili yapılan düzenlemelerden bahsederek Esnaf ve sanatkârlar lehine vergi mevzuatında değişiklikler yapıldığını söyledi.

VERGİLENDİRME DÖNEMİ

Bunlardan bazıları şunlardır. Esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, ?Vergiden muaf esnaf belgesi? uygulaması getirilmiştir. Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârın kazançlarının 8 bin liralık kısmı vergi istisnasına tabidir.   Ulaştırma sektöründeki esnaflara ÖTV istisnası sağlanmıştır.  Genç Girişimcilerin, üç vergilendirme dönemi boyunca 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutuldu.  KESOB Başkanı Süleyman Köstekli, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ve Esnaf ve Sanatkâr Oda Başkanlarına ve Genel sekreterlerine öğle yemeği verdi. Yemek sonrasında resim çekilerek program sona erdi.

HABER MERKEZİ



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı