Esnaf, dürüst ve hakkaniyetli olmalı

Esnaf, dürüst ve hakkaniyetli olmalı

GENÇLERİ SOKAKLARA DEĞİL, EĞİTİME YÖNLENDİRİN

Esnaf, dürüst ve hakkaniyetli olmalı

?Ahilik Haftası´ dolayısıyla Kırıkkale Valiliği, Kırıkkale Belediyesi, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından tören düzenlendi. Protokol üyelerinin yürüyüşü ile başlayan törende renkli görüntüler yaşandı. Şet kuşatma geleneğinin canlandırıldığı törende Ahiliğin dürüstlük, paylaşmak, sevmek ve hürmet etmek olduğu vurgulandı.

ELİNE, DİLİNE, BELİNE SAHİP OLMAK

Osmanlı döneminden bu yana günümüze kadar yaşatılan, esnaf ve vatandaş ilişkilerinin iyi olmasını amaçlayan Ahilik, asırlardır çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kırıkkale´de bir takım etkinlikler düzenlendi. Coşkulu anların yaşandığı kutlama programında Ahiliğin; Dürüstlük paylaşmak, sevmek ve hürmet etmek olduğu ifade edildi.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİ

Kutlama etkinlikleri birim müdürlerinin, sivil toplum örgütlerinin, belediye başkanlarının, öğrencilerin katılımı ile Kırıkkale Belediyesi´nin önünden Kültür Merkezine yürünmesi ile başladı. Zafer Caddesinde gerçekleşen yürüyüşe Kırıkkale Belediyesi Mehteran Takımı da katıldı. Trafiğin durdurulduğu yürüyüşte vatandaşlar, alkışlarla yürüyüş ekibinin Ahilik Haftasını kutladı.

PROTOKOL ŞET KUŞANDI

Kültür Merkezine kadar yürüyen heyet, buradaki programa katıldı. Programda Kırıkkale Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından Ahilik kültürünün yer aldığı bilgiler paylaşıldı. Daha sonra MKE Açık Hava Düğün Salonunda Şet Kuşatma töreni gerçekleştirildi.

YILIN AHİLERİ BELLİ OLDU

Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte yılın Ahisine ve Ahi adaylarına ödülleri verildi. Yaptığı çalışmalarla örnek teşkil eden, pastane işletmesindeki kazancıyla engellilere yardım eden Sevda Ağcagil Sezer, yılın Ahisi seçildi. Barış Serttaş ve Haydar Çiftçi de yılın Ahi adayları olarak belirlendi. Örnek teşkil eden esnaflara ödülleri Vali vekili Mükerrem Ünlüer ile Belediye Başkanı Mehmet Saygılı tarafından takdim edildi.

ASIRLARDIR YAŞATILAN GELENEK

Etkinlikte konuşma yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Ahi Evran etkinlikleri çerçevesinde Kırıkkale´de her yıl etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Esnaf kişinin her zaman dürüst olması gerektiğini ifade eden Köstekli, ?Ahi Evran pirimizin çırak, kalfa, usta yetiştirme yönünde dürüst, ahlaklı insan kazandırma çalışmaları uzun yıllardan bugüne kadar yaşıyor? dedi.

TEMELİNDE DÜRÜSTLÜK VAR

Köstekli, ?Ahiliğin en büyük töreni Kırşehir´de yapılmaktadır. Bu törenlerimiz bizim için önemlidir. Ahilik 800 yıllık bir teşkilattır. Ahilik teşkilatı 800 yıldan bugüne kadar kendini koruyabilmiş bir teşkilattır. Ahilikte yardımlaşma ve dayanışma vardır. Komşusu siftah etmedi diye müşterilerine oradan alış veriş yapın diyecek kadar bir dürüstlük vardır.

SOKAKLARA DEĞİL, EĞİTİME YÖNLENDİRİN

Gençleri sokaklara değil eğitime yönlendirmemiz gerektiğini belirten Köstekli, ?İlimizde eğitim eksiksiz olarak yapılıyor. Biz Kırıkkale olarak eğitime çok önem veriyoruz. Bu bile yeterli gelmiyor. Bizim birlik, beraberliği ve eğitim kültür sanata çok ihtiyacımız var. Ayrıca Almanya´nın kalkınmasında Ahi Evran düsturu vardır. 8 asırdır bu kültür devam ediyor. Bunun içinde bilime, sanata ve eğitime ihtiyacımız vardır.?

AHİLİK PİLAVI İKRAM EDİLDİ

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, ?Türkler Orta Asya´da Anadolu´ya göç ettiklerinde kırsal alanlara yerleştiler. Hacı Bektaş-ı Veli Hazretleri burada Ahilik örgütünü kurdu. Bu örgütün köylere kadar yayılmasını sağladı. Her insan dürüst olmak zorundadır. Ahiler ise işini iyi yapmak zorundadır. Bir ahi eğer işini iyi yapamıyorsa pabucu dama atılıyor. Bu adam işini iyi yapamıyor deniliyor. Bunun için bizler işimizi iyi yapmalıyız? dedi. Tören yapılan pilav ikramıyla son buldu.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı