Eski oyunları oynadılar

Eski oyunları oynadılar

İç Anadolu Çocuk Oyunları ve Spor Kulübü'nün bölgesel olarak düzenlenen İkinci Kış Turnuvası Kırıkkale Evliya Çelebi İlkokulu'nda gerçekleşti. Dereceye giren öğrencilere madalya töreni düzenlendi.

OYUNLAR UNUTULMAMALI

Evliya Çelebi İlkokulu Okul yönetimi, “Hepimizin çocukluğunda oynadığı çeşitli oyunlar vardı. Bunların bir kısmı unutulmaya yüz tuttu. Fakat çocuklarımızın hem sosyal ve fiziksel gelişimi için hem de zekâ gelişimi için son derece faydalı oyunlarımız vardı. Kültürümüzü geliştirme, takip etme adına bu oyunlarla ilgili çalışma yapacağız. Aşık atma mesela dilimize yerleşmiş bir kavramdır. Ama çocuklarımıza desek ki aşık atmak ne demek bilmiyorlar. Çocuklarımız hep dijital âlemde çeşitli oyunlar oynuyorlar. Ama bizim çocuklarımıza fiziksel hayatta, sosyal hayatta da oyunlar olduğunu, eğlence olduğunu, insanların birbirleriyle diyalog kurarak da oynayacağı oyunlarımızın olduğunu anlatmamız lazım” diye konuştu.

SAKLAMBAÇ

En az 4 kişiyle oynanır. Oyuncular aralarında sayışarak veya parmak tutuşarak bir ebe bir tane duvara önünü dönerek sayar. Ebe en az 50 ye kadar dışından sayar. Bu sırada diğer oyuncularda ebe sayana kadar farklı veya aynı yerlere saklanırlar. Ebe dışından saymayı bitirince oldu diye bağırır ve gözünü açar. Ve diğer oyuncuları bulmaya çalışır. Diğer oyuncular ise ebe kalenin başından ayrıldığını görünce ebenin saydığı yere sobe diyerek ebeler, ebeleyen kişiler ebe olmaz. Ondan sonra ebe diğerlerini bulmaya çalışır. Eğer ebe bir kişiyi görüp de onun adını yanlış söylerse diğer oyuncular saklandığı yerden çıkar ve çanak çömlek patladı diye bağırırlar. Ve ebe olan kişi yeniden ebe olur. Bu oyunu oynarsanız eğer akşam oynamayı tercih edin...

KÖŞE KAPMACA

Genellikle sokakta oynanır. Çünkü sokaklar, oyuncuların kendilerine köşe olarak tutmaları gereken bina kapıları, iki ağaç ya da pencere arası gibi yerler açısından daha zengindir. "Köşe Kapmaca" az sayıda kişiyle oynanır. Ebe diğer oyunculara göre ortada bir yerde durur. Oyuncular ebeye yakalanmadan, birbirleriyle köşeleri sürekli değiştirmeye çalışırlar. Bu değiştirme sırasında ebeye yakalanan oyuncu köşesini kaybeder ve kendisi ebe olur. Oyuncular, sözde yer değiştiriyormuş gibi hareket edip ebeyi yanıltabilir

GÖLGE KOVALAMACASI

Gölge kovalamacasını oynayabilmek için güneşli bir hava gerekir. Bu oyun, ebe olan oyuncunun öbür oyuncuların gölgelerine basma esasına dayanır. Bu oyunda, ebenin gölgeye basıp basamadığına karar verecek bir de hakem seçilir. Oyun bu şekilde devam eder. En son kalan kişi 1. seçilir. Bir el boyunca dokunulmazlık kazanır.

KAÇ KURTUL

Kaç Kurtul oyununda, ebe belirlendikten sonra oyuncular tek sıra halinde dizilirler. Sıranın başındaki oyuncu, karşıda duran ebe fark etmeden yerinden ayrılarak koşmaya başlar. Ebe onu gördüğü anda kovalar. Koşan oyuncu ebeye yakalanırsa kendisi ebe olur. Yakalanmadan öbür oyuncuların yanına dönerek onlardan birinin önünde durursa, sırasını savmış olur ve ebe olmaktan da kurtulur. Bundan sonra, önünde durduğu oyuncu koşmaya başlar. Ebe oyunculardan hiçbirini yakalayamazsa, oyun aynı ebeyle yeniden başlar.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı