Eşit, parasız ve nitelikli sağlık hizmeti istiyoruz!

Eşit, parasız ve nitelikli sağlık hizmeti istiyoruz!

SAĞLIK HİZMETİ LÜKS TÜKETİM İHTİYACI OLDU

Eşit, parasız ve nitelikli sağlık hizmeti istiyoruz!

Emekli Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Doğan, ?Sağlıkta alınmakta olan katkı/katılım, paraları ile ilave ücretlerin alınmaması ve sağlık hakkının sosyal devlet tarafından herkese parasız, eşit verilmesi talebiyle Sağlık Bakanına hitaben bir imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Doğan ?Eşit, parasız, nitelikli sağlık hizmeti istiyoruz? dedi.

SAĞLIK HİZMETİ LÜKS TÜKETİM İHTİYACI OLDU

DİSK´e bağlı Emekli Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Doğan imza kampanyası ile ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında sağlıkta reform diye topluma sunulan, sağlıkta dönüşüm programının yürürlüğe girmesiyle birlikte, sağlığı bozulduğu için herhangi bir sağlık kurumuna başvurmak zorunda kalan her yurttaş, adımını kurumun kapısından içeri attığı andan itibaren, cepten para ödediğini, bu nedenle, Türkiye´de içinde milyonlarca emeklinin de bulunduğu, emekçi dar gelirli yurttaşlar için sağlık hizmeti, ulaşılması imkânsız lüks tüketim haline gelmiş bulunduğunu bildirdi.

ANAYASANIN SOSYAL DEVLET İLKESİNE TERS

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Türkiye Cumhuriyeti anayasasının, ?Cumhuriyetin Nitelikleri´ başlıklı 2. maddesi, ?Türkiye Cumhuriyetinin başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti´ olduğunu belirtmektedir. Bu maddenin yanı sıra, anayasanın başka birçok maddesinde, yurttaşların sosyal güvenlik ve sağlık hakkını teminat altına alan düzenlemeler bulunmaktadır.?

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI

?AKP´nin iktidar olmasıyla birlikte hızlandırılan ?sağlıkta dönüşüm´ programının yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden başlayarak, sağlık hizmetinin sunumunda ve finansmanında önemli değişiklikler gerçekleşti. Eskiden tamamı sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanan tedavi ve muayene masraflarının bir kısmının vatandaşın yaptığı ödemelerle karşılandığı karma bir model getirildi.?

Bu uygulamayla birlikte, randevu almak için, ALO 182 randevu telefonunun aranmasıyla, vatandaşın cebinden çıkmaya başlayan para, hastane kapısından içeriye girdikten sonra devam ediyor. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve reçeteler için katılım payı, on gün içinde aynı hastalık için yeniden başvurularda ilave ücret, tıbbi malzemede katılım payı, yardımcı üreme yöntemi katılım payı, istisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret, otelcilik hizmetlerinde ilave ücret, özel sağlık kurumlarında %200 fark, öğretim üyesi muayene ve tedavi farkı gibi adlar altında cepten ödemeler yapmaktayız.

Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, aile hekimliklerinde yapılan tedavinin faturası eczanelerde tahsil ediliyor, emeklilerin ise aylıklarından kesiliyor.

Eskiden halka en yakın sağlık kurumu olan ve yurttaşlara ücretsiz hizmet veren, Sağlık Ocaklarının kaldırılması ile yerine Aile Hekimliği sistemi getirildi.

Kuşkusuz bu dönüşümde vatandaşın cebini ve sağlığını ilgilendiren en kritik değişiklik hastadan katılım payı ve otelcilik hizmeti dışında ilave ücret alınmasının önünü açan, istisnai Sağlık Hizmetleri´nde gerçekleşti. İstisnai sağlık hizmeti kapsamında tanımlı işlemlerin sayısı arttırıldı.

Kısacası bu yıkım programıyla sağlık bir hak olmaktan çıkarıldı. Sağlığın maliyeti eskisine göre katlandı. Bu artışlar nedeniyle hem devlet harcamaları hem de cepten harcamalar hızla arttı.

Sağlığın piyasadan satın alınır meta haline getirilmesi en çok, sağlıkları bozulmuş olan emeklileri vurmaktadır. Hâlbuki Anayasanın 61. maddesinin 3. Fıkrasında ?Yaşlılar, Devletçe korunur. Yaşlılara, Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.? Denmektedir. Bu maddeye rağmen, sağlık hakkının sunumunda yaşlıları koruyacak kanuni düzenlemeler uygulamaya konmamıştır. Hâlbuki 5510 sayılı kanunun ?katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler.? Başlıklı 69. Maddesine ?Emeklilere sağlanan sağlık hizmetleri? şeklinde bir fıkra eklenmesi yeterlidir. Konuyla ilgili CHP Niğde Milletvekili, Sayın Ömer Fethi Gürer tarafından, TBMM başkanlığına verilmiş olan, kanun teklifinin gündeme alınıp, kanunlaştırılması sorunu çözecektir.

Sendika olarak, bugün, sağlıkta alınmakta olan katkı/katılım, paraları ile ilave ücretlerin alınmaması ve sağlık hakkının sosyal devlet tarafından herkese parasız, eşit verilmesi talebiyle, Türkiye çapında, Sağlık Bakanına hitaben bir imza kampanyası başlatıyoruz. Kampanyamız, 15 Kasım 2017 tarihinde kadar sürecek ve toplanan imzalar daha sonra, Sayın Bakana teslim edilecektir.

Başta emekliler olmak üzere, tüm yurttaşları, şube ve temsilciliklerimiz tarafından yürütülecek olan, kampanyamıza imzalarıyla destek vermeye çağırıyoruz? dedi.

HABER: MURAT KARADAĞ



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü