Engelsiz Yaşamı Paylaşıyoruz

Engelsiz Yaşamı Paylaşıyoruz

İNSAN HAYSİYETİNE YARAŞIR BİR HAYAT ENGELLİLERİN TABİİ HAKKIDIR

Engelsiz Yaşamı Paylaşıyoruz

Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salon´da Dünya Engelliler Günü münasebetiyle ?Engelsiz Yaşamı Paylaşıyoruz? etkinliği düzenlendi.

KATILIM VE İLGİ YÜKSEK OLDU

Kırıkkale Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi ve Rehberlik Araştırma Merkezi öncülüğünde Engelsiz Yaşamı Paylaşma Topluluğu, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Topluluğu, Mehmet Işıtan Özel Eğitim Uygulama Merkezi´nin destekleriyle gerçekleşen etkinliğe katılım yoğun oldu.

HER 10 KİŞİDEN BİRİ ENGELLİ

Programın açılış konuşmasını yapan Kırıkkale Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü ve Engelsiz Yaşamı Paylaşma Topluluğu Başkanı Resul Partici, ?Ülkemizde her 10 kişiden birinin fiziksel, bilişsel, duyuşsal olarak engelli olduğu bilinmektedir. Bu sayı aileleriyle birlikte düşünüldüğünde ülke nüfusunun üçte biri engelli bireylerin karşılaşmış oldukları sorunlardan olumsuz etkilenmektedir. Engelli bireylerin toplumsal yaşamda elde etmiş oldukları hakları yeterli bulmak mümkün değil fakat son yıllarda bu alanda yapılan iyileştirme hareketlerini görmemezlikten gelemeyiz. Engelli gençlerin üniversitelerde eğitim almaya başlaması ve eğitim aldıkları alanlarda istihdam edilmeleri istenilen yönde gelişmelerdir. Burada özellikle şunu ifade etmek istiyorum: Engelli olmak başarıya ulaşmak için bir engel değildir. Her insanın yapamadıkları vardır. Bu bizi engelli yapmaz. Engellilerin normal bir yaşam sürmeleri toplumsal bilinçlenmeyle sağlanmalıdır? dedi.

YÖNETİCİLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Kırıkkale Üniversitesi´nin fiziksel erişilebilirlik noktasında diğer üniversitelere örnek olduğunu belirten Partici ?Kırıkkale Üniversitesi engelli bireylerin gerek sosyal yaşamında gerekse eğitimi sırasında yaşadığı sorunların çözümü noktasında sürekli bir çalışma içerisindedir. Duruma büyük bir hassasiyetle eğilen başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Yıldız olmak üzere üniversitemizin yöneticilerine,  yapılan faaliyetlerimizde yanımızda olan herkese teşekkür ediyor, farklılıkların farkında olunduğu engelsiz yarınlar diliyorum? dedi. Resul Partici´nin konuşmasından sonra Kırıkkale Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi Nefise Yüksel ve Mehmet Işıtan Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencisi Ömer Üstüner tarafından şiirler okunurken engelli iki çocuk annesi Fatma Özçelik tarafından duygu yüklü bir mektup okundu.

İNSAN HAYSİYETİNE YARAŞIR BİR HAYAT ENGELLİLERİN TABİİ HAKKIDIR

Okunan şiir ve mektupların ardından Kırıkkale Özbek Saran Ortaokulu´nda çalışan görme engelli Türkçe öğretmeni Ümit Şirin konuşma yaptı. Engelli bireylerin eğitim, istihdam, ulaşım, sağlık ve hayatın daha birçok noktasında sorunlarla karşı karşıya geldiğini belirten Şirin, ?Engelli bireylere hizmet götüren kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesine önem verilmelidir. Devlet çağdaş nitelikleriyle milletin her kesimini mutluluk ve güven içerisinde yaşatma görevini üstlenen bir teşkilattır. İnsan haysiyetine yaraşır, toplumla kaynaşan bir hayat tarzı engellilerin tabii bir hakkı ve devletin önemli görevlerindendir. Yalnız burada devletimizin evrensel ölçülerde engellileri sahiplenme çabası toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteğiyle anlamlı hale gelecektir? ifadelerini kullandı.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı