Engelliler de bu toplumun bireyleridir

Engelliler de bu toplumun bireyleridir

?EMPATİ?NİN KİTABINI YAZAN PROJE

Engelliler de bu toplumun bireyleridir

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE personelinden Neslihan Uluyüz tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında hazırlanan ?Engelsizce Yaşamak? adlı proje ile ilimizde engelli öğrenciler ve ailelerine yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalar başarılı bir şekilde tamamlandı.

ÖZELLİKLE ENGELLİLERE EĞİTİM VEREN OKULLAR SEÇİLDİ

Toplumun tüm alanlarında, engellilik ve engelliler konusunda farkındalık oluşturarak, toplumsal bilinç düzeyinin ve duyarlılığının artırılmasını hedefleyen projenin hedef kitlesinin engelliler ve aileleri olması nedeni ile projenin ortakları olarak da ilimizde engelli öğrencilere eğitim imkânı sunan okullar seçildi.

HEDEF: ÜRETKEN VE MUTLU VATANDAŞ

Kırıkkale Özel Eğitim Uygulama Merkezi, Mehmet Işıtan Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Mevlüt Hiçyılmaz İşitme Engelliler okullarının yanı sıra proje kapsamında engelli öğrencilere spor yapmaları için antrenör ve saha imkanları sağlayan Kırıkkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü´de projede yerel ortak olarak yer alırken engelli bireylerin toplum içindeki rollerini gerçekleştiren, başkaları ile iyi ilişkiler kuran, işbirliği içinde çalışabilen, çevresine uyum sağlayabilen, üretici ve mutlu bir vatandaş olarak yetişmelerini sağlamak için proje kapsamında hem engelli öğrencilere hem de ailelerine yönelik yapılacak faaliyetler Kırıkkale Öğretmenevinde yapılan toplantı ile kamuoyu ile paylaşılarak projeye başlandı. (Foto 1 nolu )

SPORTİF FAALİYETLER VE YARIŞMALAR

Ardından öğrencilerin sosyal yaşam becerilerinin artırılmasına yönelik olarak yapılacak olan spor kurslarında kullanılmak üzere proje bütçesi ile temin edilen spor kıyafetleri kursların açılış töreninde öğrencilere dağıtıldı. (Foto 2 ve 2(2) nolu ) Atletizm, Masa Tenisi, Badmington, Bocce ve Yüzme spor dallarında toplam 50 engelli öğrenciye Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü tesislerinde 8 hafta boyunca kurs verildi. Kurslar neticesinde öğrenciler bir şeyleri başarmanın mutluluğunu yaşarken, aileleri de çocuklarının mutlu olması ve hayatlarında ilk defa uzun süreli bir etkinlikte yer almalarından dolayı son derce mutlu oldular. (Foto 3 ve 3(2) nolu )

AİLELERE EĞİTİM SEMİNERLERİ

Projenin engelli çocuklarının ailelerine yönelik olarak planlanan etkinliklerinden olan Aile Eğitim Seminerleri başarılı bir şekilde tamamlanırken seminerlerde ailelere Sosyal Hizmet Uzmanı Özgür Akın tarafından "Engelli Hakları", Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ayten Düzkantar tarafından ?Engelli Çocuklarda Cinsel Gelişim ve Cinsiyet Eğitimi?, Kırıkkale Özel Eğitim Uygulama Merkezi Rehberlik Öğretmeni Tuğba Çoban tarafından ise "Ailelerin Çocuklarının Engellerini Kabul Süreci" ve "Ailenin Eğitimdeki Yeri ve Önemi" konulu seminerler verildi. Seminerlerin son derece başarılı ve faydalı olduğunu belirten veliler sunum yapan uzmanlarla birebir görüşmeler de yaptılar. (Foto 4 ve 4(2) nolu )

500 KİŞİLİK PİKNİK

Projenin en önemli etkinliklerinde olan engelli öğrenciler ve ailelerini kapsayan 500 kişilik piknik yoğun bir katılımla gerçekleşti. Engellilerin yaşadığımız toplumun bir gerçeği olduğu ve onların da var olduklarının kamuoyu tarafından fark edilmesi için düzenlenen pikniğe başta Vali Ali Kolat ve eşi İlksen Kolat olmak üzere İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Harun Karabulut, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin ve il müdürleri katılarak engelli öğrencileri ve ailelerini destek verdiler. Büyük coşku içerisinde geçen piknik organizasyonu yapılan ikramlar ve yenilen yemeklerin ardından öğrencilerin halat çekme, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı ile devam etti. Akabinde Yenimahalle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin halk oyunları gösterisi misafirler, öğrenciler ve aileleri tarafından büyük ilgi ile izlendi. (Foto 5,6,7 nolu)

ENGELLİLERDEN MÜZİK GÖSTERİSİ

Projenin en önemli etkinliklerinden olan ve ilimizde ilk defa gerçekleştirilen Ritim Grubu, Kırıkkale Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmeni Ali Tahsin Gül tarafından oluşturularak 3 Aralık Engelliler gününde büyük bir gösteri yaptı. Ritim grubunda zihin engelli öğrencilerin yanı sıra Kırıkkale güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri de yer alarak engelli öğrencilere destek oldular. Ritim grubunda yer alan engelli öğrencilerin fırsat ve eğitim verildiği zaman başarılı olabileceklerinin kamuoyu tarafından anlaşılması sağlandı. Müzik öğretmeni ve Ritim Grubunun şefi Ali Tahsin Gül ise engelli öğrencilerle ilk defa çalışmasının kendisi ve ilimiz için bir tecrübe aynı zamanda bir övünç kaynağı olduğunu belirterek bu çalışmalarının ileriki zamanlarda daha büyük gösteriler için kendisini motive ettiğini belirterek, farkındalık çalışmalarında katkısı olduğu için onur duyduğunu belirtti. (Foto 8,8(2) ve 9 nolu )

?EMPATİ?NİN KİTABI YAZILDI

Proje kapsamında yine ilimizde bir ilk gerçekleştirilerek engelli çocuğa sahip ailelerin çocuklarının engelli olduklarını duydukları anda hissettikleri duygu ve düşünceleri ve akabinde yaşadıkları zorlukları anlattıkları mektuplardan oluşan bir kitap hazırlandı. Duygu yoğunluğunun üst seviyede olduğu kitap, büyük beğeni toplayarak kamuoyunun engelli bir çocuğa sahip aile ile empati yapması sağlandı. Bu sayede engelli çocuğa sahip ailelerin yaşadıkları sorunların çözümünde herkesin üzerine düşen görevlerini yerine getirmeleri ve bu aileleri anlamaları yönünde büyük yol kat edildi. (Foto 11 nolu )

AMAÇ, ENGELLİLİK KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Proje faaliyetleri ilimizdeki iki büyük alışveriş merkezinde kurulan stantlarla kamuoyunun bilgilendirilmesi ve engelliler konusunda farkındalık oluşturulması ile son buldu. (Foto 10 nolu) Proje koordinatörü Neslihan Uluyüz ?Proje sayesinde engelliler ve engellilik konusunda farkındalık oluşturmak için yaptığımız çalışmalarda hedeflerimize ulaştık. Projenin yürütülmesinde bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Sayın Valimiz Ali Kolat ve Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüz İsmail Çetin olmak üzere Kırıkkale Valiliği, Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve çalışanları, Okul Müdürlerimiz ve öğretmenlerimiz ile projenin hedef kitlesi olan engelli öğrenciler ve aileleri ile projenin hazırlanması ve uygulanmasın da emeği geçen herkese engelli çocuklarımız adına teşekkür ederim? dedi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ