Ekmeğini çıradan çıkartıyor

Ekmeğini çıradan çıkartıyor

65 yaşındaki 4 çocuk babası Emir Dopaç 25 yıldır geleneksel tutuşturma aracı olan çam çıra satarak evini geçimini sağlıyor. Sosyal güvencesi olmayan yaşlı adam kütük halinde aldığı çam kütüklerini titiz bir ustalıkla kıyarak rulo haline getiriyor. Çıralar

GELENEKSEL TUTUŞTURMA ARACI

Kırıkkaleli 65 yaşındaki 4 çocuk babası Emir Dopaç 25 yıldır geleneksel tutuşturma aracı olan çam çıra satarak evinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan yaşlı adam kendine meslek seçtiği çam çırası işini yaklaşık 25 yıldır aralıksız sürdürüyor. Evinin geçimini sadece bu işi yaparak kazandığını söyleyen yaşlı adam kiralık bir evde felçli eşi ile birlikte yaşadığını belirterek eşinin ilaç ihtiyaçlarını da bu işten kazandığı paralar ile karşıladığını söyledi. Geleneksel tutuşturma aracı olan çam çırasına ilginin daha önceki yıllara oranla çok azaldığını belirten Dopaç çam kütüklerini yazdan itibaren aldığını ve kütükleri kıyarak rulo halene getirdiğini belirterek çam rulosunun tanesini 3 liraya sattığını kaydetti.  

TEKNOLOJİ İLE YOK OLACAK

Çıra, çam ağaçlarının reçineli, yağlı ve çabuk yanmaya elverişli bölümü olan köklerinden elde edilmekte. Küçük küçük kesilerek hazırlanmış, tutuşturma ve aydınlatma işlerinde kullanılan çıra, geleneksel olarak özellikle soba tutuşturmak için kullanılmakta. 25 yıldır çıra satarak geçimini sağlayan 65 yaşındaki Emir Dopaç, eskisi kadar olmasa da halen çıraya ilginin devam ettiğini söyledi. Yaz aylarında Balıkesir?den getirdiği çırayı küçük parçalara ayırıp kilosu 3 liradan satan Dopaç, ?Çıra, çam ağacının köklerinden elde ediliyor. Orman işletme Müdürlüğü?nün çam ormanlarında yaptığı gençleştirme çerçevesinde kesilen çam ağaçlarının köklerini söküp bir yıl kurumaya bıraktıktan sonra küçük parçalara ayırıp kilo ile satıyoruz. Eskiden birçok çıra satıcısı varken, şimdilerde bir ben kaldım. 25 yıldır çıra satarak 6 nüfuslu ailemi geçindiriyorum.

Günde 30 ila 50 TL arasında pazar kazanıyorum kazandığım para ile de ailemi geçindiriyorum. Soba tutuşturmanın en doğal ve en hesaplısı çıradır. Şimdilik bir ekmek parası kazanıyorum ama gelişen teknoloji ile çıra döneminin sona ereceğini düşünüyorum? dedi.

1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü