Eğitim sorunları hala devam ediyor

Eğitim sorunları hala devam ediyor

Eğitim Sen Başkanı Yüksel Şahin, yeni eğitim ve öğretim yılında sorunların devam ettiğini söyledi. 4+4+4 eğitim sisteminin dayatma olduğunu belirten Şahin, 72 ay öncesi çocukların zorla okula gönderilmesinin çağdışı olduğunu bildirdi.

İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GELDİ

Eğitim Sen Başkanı Yüksel Şahin, yeni eğitim ve öğretim yılında sorunların devam ettiğini söyledi. Hükümetin atamalarda sıkıntı yaşadığını ve birçok öğretmenin atanamadığını belirten Şahin, 4+4+4 eğitim sisteminin gerici bir eğitim anlayışı olduğunu bildirdi. Şahin konuşmasının devamında şu ifadeler yer verdi, “2013-2014 eğitim öğretim yılı dün ders zilinin çalmasıyla başladı. Eğitim sistemi, eğitim ve bilim emekçilerinin yıllardır karşı karşıya kaldığı sorunlar, yıllar içinde artarak devam etmiş, bugün içinden çıkılamaz hale gelmiştir.”

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİNİN YANLIŞI

2013-2014 eğitim öğretim yılı, yıllardır acil çözüm bekleyen, özellikle geçtiğimiz yıl başlayan eğitimde 4+4+4 dayatmasıyla daha da derinleşmiştir. Eğitim sistemi okul öncesinden yükseköğretime kadar, iktidar partisinin siyasal-ideolojik çizgisine uygun olarak biçimlendirilmiş ve giderek artan sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. 2013-2014 eğitim öğretim yılı başlarken okullarda en çok gözlenen sorunların başında, 4+4+4 sonrası okulların dönüştürülmesi kararları ile başlayan ve halen devam eden mağduriyetler gelmektedir” dedi.

72 AY ÇAĞDIŞI EĞİTİM ANLAYIŞIDIR

72 ay öncesi çocukların zorla okula gönderildiğini belirten Şahin, “Geçtiğimiz yıl 72 ay öncesi okulöncesi çağdaki çocukların zorla ilkokula kayıtlarının yapılması, kalabalık sınıflar, okullarda fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, taşımalı eğitim ve ikili eğitim sorununun sürmesi, liselerdeki dönüşüm nedeniyle öğrencilerin meslek, imam hatip ya da açık liseye yönlendirilmesi, öğretmen açıklarının devam etmesi, öğretmen ve yönetici atamalarındaki adaletsizlikler vb gibi birçok sorun, yeni eğitim öğretim yılında derinleşerek sürmektedir.”

DÜZ LİSELER KALDIRILDI

“Bu yıl son kez yapılan ve ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı (SBS), AKP’nin eğitimin bütün kademelerinde olduğu gibi, ortaöğretimde de yeni bir kaosun kapıları aralanmıştır. Bilindiği gibi 2013-2014 eğitim yılından itibaren düz liseler kaldırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tıpkı eğitimde 4+4+4 dayatmasında olduğu gibi, liselerin dönüştürülmesi konusunda da, okul kayıtlarının yapılmaya başlandığı bir dönemde, yeterli altyapı çalışmaları yapmadan atmış olduğu adımlarla yüz binlerce gencimizi mağdur etmiştir. Öğrenciler zorla meslek liselerine, imam hatip liselerine ve özel okullara yönlendiriliyor” diye konuştu.

ZORLA ÖZEL OKULLARA GÖNDERİLİYOR

Şahin konuşmasını devamında, “MEB, tıpkı 4+4+4 dayatmasında olduğu gibi, yeni ortaöğretim sisteminde de öğrencileri zorla özel okullara, meslek liselerine ya da imam hatip liselerine yönlendirilmeye çalışılmıştır. Eğitimde 4+4+4 dayatmasının kaçınılmaz bir sonucu olarak ortaöğretim kurumları (liseler), tıpkı ilkokul ve ortaokullar gibi mevcut sistemin ekonomik ve siyasal ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılırken, genel liselerin ortadan kaldırılması ile lise çağındaki öğrencilerin büyük bölümünün öğrenci kontenjanları dikkate alındığında meslek liselerine, imam hatip liselerine, özel liselere ve açık lisede okumaya zorlanmıştır.”

YETERLİ BÜTÇE AYRILMIYOR

“Öğrencilerin özgür seçim hakkını elinden alan ve açık bir dayatma olarak karşımıza çıkan böylesi bir uygulamayı kabul etmiyoruz. Eğitim Sen olarak MEB’i ciddiyete davet ediyor, herkesi çocuklarımızın eğitim hakkına ve geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Yıllardır eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmaması nedeniyle, her eğitim öğretim yılı başından itibaren velilerin cebinden yaptıkları eğitim harcamaları katlanılamaz hale gelmiştir. Sendikamızın yapmış olduğu araştırmaya göre, bu yıl çocuğunu ilkokulda okutacak olan bir öğrenci velisi yıl boyunca ortalama 3 bin 602 TL eğitim harcaması yapacaktır.”  

EĞİTİM SİSTEMİ TİCARİLEŞTİRİLİYOR

“Eğitim sistemini adım adım ticarileştiren, Anayasada ilköğretimin devlet okullarında parasız olduğu yazarken yoksul halkın cebinden yaptığı eğitim harcamalarının son 11 yıl içinde 5 kat artmış olması düşündürücüdür. Eğitimde 4+4+4 dayatması ile birlikte, zorunlu din derslerine ek olarak, din içerikli seçmeli derslerin fiilen “zorunlu seçmeli” hale getirilmesi, anadilinde eğitim hakkı taleplerinin görmezden gelinmesi gibi sorunlar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2013-2014 eğitim öğretim yılında da öne çıkan temel sorunlar olarak dikkat çekmektedir. AKP hükümetinin dayatmasıyla uygulanan 4+4+4 dayatması, eğitimde sadece biçimsel bir değişikliği değil, genç kuşakların daha yoğun sömürüye hazırlanması, muhafazakâr değerlerin yönlendirici olduğu bir toplum oluşturmanın eğitim programının temelini oluşturması açısından bu yıl da eğitimde temel tartışma başlıklarından birisi olacaktır” dedi.



murat ckrc
18.09.2013 22:08:24
yuksel bey senınle de egıtım sende sorunlar devam edıyor hala o koltukta oturacak mısın ya da sendıka ıcınde yerını dolduracak kımse cıkamıyor mu?

1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti