E-Ticaret Yönetmeliğine uymayana tarihi ceza

E-Ticaret Yönetmeliğine uymayana tarihi ceza

KIRIKKALE TİCARET İL MÜDÜRÜ TÜM TİCARET ERBABINI UYARDI

KIRIKKALE TİCARET İL MÜDÜRÜ TÜM TİCARET ERBABINI UYARDI

E-Ticaret Yönetmeliğine uymayana tarihi ceza

Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Yönetmelik Kapsamında vatandaşları bilgilendirdi. Çetiner, yönetmeliğe uyulmadığı takdirde, ağır şekilde idari para cezalarının olacağını ifade etti.

DÜZENLEMEYE UYULMALIDIR

6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Yönetmelik Kapsamında e-ticarette yeni düzenleme yapıldı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, yönetmeliğe uyulması gerektiğini vurguladı. Çetiner, yeni yapılan bu düzenlemeye uymayanlara 2 Bin 191 TL ile 16 Bin 443 Bin TL arasında idari para cezası uygulanacağını dile getirdi.

YÖNETMELİKLER YAYIMLANDI

Çetiner, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ?İnternet üzerinden ticaret yapanları ve tüketicileri yakından ilgilendiren, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kanuna dayanak yönetmelikler yayımlandı. 15 Temmuz 2015 tarihinde Ticari İletişim Yönetmeliği, 26 Ağustos 2015 tarihinde Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik, yürürlüğe konulmuştur.?

GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİLER

?Bu mevzuatlarla, Ticari niteliği haiz elektronik iletiler, Ticari elektronik ileti gönderilebilmesi için alınması gereken onayın şekli, Onay gerektirmeyen durumlar, Reddetme hakkı ve ret bildiriminin şekli, Ticari elektronik iletilerde yer verilmesi gereken bilgiler, düzenlenmiştir. Söz konusu bu yönetmelikler, gerçek veya tüzel kişilerin, mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak veya bunları başkaları adına yapmak amacıyla SMS, e-posta ve telefon araması gibi yöntemlerle, mesleki veya ticari faaliyet kapsamında kazanç sağlamaya yönelik ve ticari amaçla gönderilen iletileri kapsamaktadır.?

ÖNCEDEN ONAY ALMAK ZORUNLU

?Ticari niteliği haiz olmayan elektronik iletiler Yönetmelik kapsamında bulunmadığından herhangi bir inceleme yapılmayacaktır. Bir ticari elektronik iletinin, ticari iletişim mevzuatına uygun olarak gönderildiğinden söz edilebilmesi için üç temel ölçütü karşılaması gerekmektedir. Birinci onay, Ticari elektronik ileti gönderilmeden önce, iletiyi gönderen gerçek veya tüzel kişi (hizmet sağlayıcı) tarafından, Ticari İletişim Yönetmeliğindeki usul ve şekil şartlarına uygun olarak Onay alınmış olmalıdır.

GÖRÜNTÜ İÇERİKLERİNİ KAPSIYOR

?Onayın ispatı elektronik iletiyi gönderene aittir. Ticaretin devamını sağlamak amacıyla esnaf ve tacirlere kendi arasında gönderileceği iletiler onaya tabi değildir. ?Elektronik ileti´ kavramı, sadece tanıtım e-postalarını değil, aynı zamanda kısa mesaj, faks, otomatik aramalar, telefonla yapılan aramalar, çağrı merkezleri tarafından yapılan aramalar, ticari amaçla gönderilen veri, ses ve görüntü içeriklerini de kapsıyor.?

ONAYA İLİŞKİN HUSUSLAR

?Alıcıya gönderilecek elektronik iletinin içeriği, alınan onaya uygun olmak zorundadır. Onay, ticari elektronik ileti gönderilmeden önce alınmalıdır. Onay, yazılı olarak alınabileceği gibi her türlü elektronik iletişim aracıyla da alınabilir. Alıcının elektronik iletişim adresine ileti gönderilerek onay talebinde bulunulamaz. Onayın, usulüne uygun olarak alındığını ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıya aittir. Onay, reddetme hakkı alıcı tarafından kullanılıncaya kadar geçerlidir. Eğer onay alınmadan gönderilen ileti, bir defada birden fazla kimseye gönderildi ise bu durumda on katına kadar idari para ceza uygulanır. Gönderilen ileti, önceden onay almadan gönderilirse düzenlenen idari yaptırım uygulaması 2017 yılı için bin 95-5 bin 481 TL arasında değişmektedir.?

ŞİKÂYET BAŞVURULARI

?Ticari elektronik iletilere ilişkin şikâyet başvuruları, Ticari İletişim Yönetmeliğinin 14´üncü maddesindeki hususları içerecek şekilde ve ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren üç ay içinde, şikayetçinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüğüne yazılı olarak veya Bakanlığımız internet sitesinde yer alan ve e-Devlet kapısına entegre edilen Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılabilir. Kırıkkale Ticaret İl Müdürlüğümüze kanunun yayımlandığı tarihten itibaren ticari elektronik şikâyet sayısı 368´dir. Bu şikâyetlerin 63 tanesi başka illerde merkezi ikameti olduğundan sistem üzerinden o illere sevk edilmiştir.?

14 ŞİKÂYET BAŞVURUSU

?40 şikâyet başvurusu kanun kapsamına girmediği için sonlandırılmıştır. 245 şikâyet başvurusu ise dolandırıcılık, cinsel içerikli bahis-kumar içerikli şikâyetler olduğu için savcılıklara suç duyurusu yapılmıştır. Bugün itibarıyla 6 (altı) ticari içerikli şikâyet dilekçesinin savunma süreci devam etmektir. Geriye kalan 14 şikâyet başvurusu ticari içeriklidir. Bu 14 dosya için ilgili firmalar mevzuatın öngördüğü hususlar olmadığından 20 bin 738 TL idari para cezası işlemi uygulanmıştır. Mevzuata uygun olmayan ticari ileti gönderilmemesi gerekir.?

16 BİN TL CEZA UYGULANACAK

?Önümüzdeki hafta çarşamba günü öğleden sonra Muhasebeciler odasında yapacağımız seminere esnaflarımız, tacirlerimiz davetlidir. İl Müdürlüğümüz, ilgililerin bu kanuna uyup uymadığını denetlemek ve dilediğinde bilgi, belge ve defterleri istemeye, incelemeye yetkilidir. Kanun ve yönetmelikte sayılan hususlara uyulmazsa Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilecek idari para cezaları 2 bin 191 TL ile 16 bin 443 bin TL arasında değişmektedir. Ayrıca kişilerin önceden onayı alınmadan gönderilen iletiler bir defada birden fazla kişiye gönderilmiş ise verilecek ceza on katı oranında artırılacaktır? dedi.

Haber Merkezi



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı