Dünyayı nurlandırdı

Dünyayı nurlandırdı

Kırıkkale Müftüsü Bekir Gerek, bugünün Yüce Rabbimiz Peygamber Efendimizin bütün âlemlere rahmet olarak şereflendirdiği gün olduğunu söyledi. Gerek, bugün yapılan ibadetlerin arşa ulaşacağını bildirdi.

BUGÜN SEVGİLİLER SEVGİLİSİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN BÜTÜN ÂLEMLERE RAHMET OLARAK GÖNDERİLDİĞİ GÜN.

Dünyayı nurlandırdı

Kırıkkale Müftüsü Bekir Gerek, bugünün Yüce Rabbimiz Peygamber Efendimizin bütün âlemlere rahmet olarak şereflendirdiği gün olduğunu söyledi. Gerek, bugün yapılan ibadetlerin arşa ulaşacağını bildirdi.

DÜNYAMIZI ŞEREFLENDİRDİ

Müftü Bekir Gerek Mevlit Kandili dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajında Peygamber efendimizin dünyayı şereflendirdiği gün olan bu günün anlam ve ifadesinin çok büyük olduğunu söyledi. Gerek “Mevlit, doğum”, kandil ise “aydınlık” demektir. Mevlit Kandili Sevgili Peygamberimizin doğumu ile dünyayı aydınlatması anlamına gelmektedir. Zira Yüce Rabbimiz Sevgili Peygamberimizi bütün âlemlere “rahmet olarak” (Enbiya,107) göndermiştir” dedi.  

GÖNÜLLERDE SEVİNÇ

Gerek, “Malum olduğu üzere sevgili Peygamberimiz Miladi 571 yılında Rebiülevvel ayının 12. Gecesi Mekke’de dünyayı şereflendirmiştir. Efendimizin doğumu, öteden beri müminin gönüllerinde mutluluk, yüzlerde sevinç ve lisanda ise; “Bu gelen ilm-i ledün sultanıdır. Bu gelen tevhid-i irfankânıdır. Bu gelen aşkına devreyler felek yüzüne müştak durur ins ü melek.” Dizeleriyle tezahür etmiştir. Bundan dolayı, Sevgili Peygamberimizin doğumu asırlardan beri milletimiz ve bütün Müslümanlar tarafından Mevlit Kandili olarak kutlanmaktadır“ diye konuştu.

GÜNEŞ OLUP DOĞDU

Gerek, “Sevgili Peygamberimiz; İnsanlığın yaratılış gayesini unuttuğu, insani erdemlerden uzaklaştığı, cehalet ve zulmün karanlığının ortalığı kapladığı bir dönemde Mekke ufkundan kâinata bir güneş olup doğmuştu. Yüce Rabbimiz Peygamber Efendimizi “Bir müjdeci, bir şahit, bir uyarıcı, Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil” (Ahzab, 45-46) olarak göndermişti.”

ANLATIP ÖĞRETMİŞTİR

Gerek, “O, bir melek olmadığı gibi, sıradan bir beşer de değildi. Yüce Mevla’dan vahyi alan, insanlara anlatıp öğretmiştir. O; “Ey örtüsüne bürünen kalk ve anlat.”(Müddessir, 1-2) emrine muhatap olmuş, bu kutsi görevi yerine getirebilmek için gecesini gündüzüne katmıştır. Sevgili Peygamberimiz, bu çileli yolda kınanma, hakaret, itham, boykot ve hicret gibi nice güçlüklere karşı büyük bir sabır göstermiştir. Tıpkı Nebi kardeşleri Yunus, Hud, Salih, İbrahim ve diğerleri gibi.”

GÖZBEBEĞİ

Gerek, “Abdullah’ın yetimi, Amine’nin emaneti, İbrahim (a.s.)’ın duası ve müminlerin gözbebeği olan Sevgili Peygamberimiz, Rabbimizin insanlığa en büyük ikramıdır. Bu hakikat Ali İmran Suresi, 164. ayetinde şöyle duyurulmuştur. “And olsun Allah müminlere, kendi içlerinden, onlara ayetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur.”

YENİDEN İNŞA VE İHYA ETMİŞTİR

Gerek, Peygamber Efendimiz cehlin yerine bilgi ve hikmeti, zulmün yerine hak ve adaleti getirmiştir. “Ben Muhammed’im, ben Ahmed’im, ben rahmet peygamberiyim” (Müslim, Kitabul Fedail 126) buyuran Kutlu Nebi (SAV) nefret ve kinle paslanan yürekleri, körelmiş vicdanları muhabbet ve merhametle yeniden inşa ve ihya etmiştir. Kur’an’ın ifadesiyle O, “bizim içimizden bize gelmiş” (Tevbe, 128) bir elçidir. ‘İçimizden biri’ olması, O’nun örnekliğinin ve örnek alınmasının da bir gereğidir. Böylece, O’nun gibi bir kul, O’nun gibi bir evlat, O’nun gibi bir eş, O’nun gibi bir baba, O’nun gibi bir arkadaş, O’nun gibi bir komşu, O’nun gibi bir yönetici olmanın imkânı bizlere sunulmuştur.”

NURA GARK

Gerek, Yüce Kitabımız, Allah’ı sevmenin ve sevgisine erişmenin Resulümüze uymakla mümkün olacağını beyan etmiştir. (Ali İmran, 31) Asr-ı Saadetten bugüne kadar bütün müminler bu ilahi çağrıya uyarak, gönüllerini Peygamber Efendimizin muhabbetine adamışlardır. İsimlerine, düşünce ve davranışlarına, şiir, musiki ve sanat eserlerine kısaca tüm hayatlarına bu sevgiyi nakşetmişlerdir. Peygamber Efendimizin adını andıkları ya da işittiklerinde salavat getirmeyi ona saygının bir gereği kabul etmişlerdir. Peygamber aşığı Süleyman Çelebi yazdığı Mevlit kitabının Veladet bahri;  “Doğdu ol saatte ol Sultan-ı din Nura gark oldu semavat u zemin” kısmı okunurken milletimiz oturmayı edebe aykırı görmüş, sanki Resulullah’ın manevi şahsiyetleri meclisi teşrif edercesine O’nun doğum gelişini, ayakta karşılamışlar ve karşılamaktayız. “

MERHAMET, ŞEFKAT, ADALET

Gerek, “Peygamber Efendimize sevgimiz O’nu çok iyi anlamak, getirdiği mesajı benimsemek ve hayatımıza aktarmakla tezahür etmelidir. O’nun bizzat Rabbimiz tarafından meth u sena edilen ahlakını örnek alabildiğimiz, merhamet, şefkat, adalet, hoşgörü ve daha nice güzel vasıflarını ilke edinebildiğimiz, kısacası bizler de O’nun gibi canlı birer Kur’an haline gelebildiğimizde Resulümüze sevgi ve bağlılığımızı göstermiş olacağız.  O’na olan sevgimizin birer ifadesi olarak Peygamberimizin doğum gününün sene-i devriyesinde (Mevlit Kandilinde) özel programlar yapılmaktadır. Özellikle camilerde mevlit programları tertip edilmektedir. O’na topluca salat ve selam getirilmekte, medh-ü senalar yapılmakta, Kur’an’lar okunmakta, dualar yapılmakta ve şefaati dilenmektedir. “

VAAZ YAPILACAK

Gerek, “Mevlid Kandili dolayısıyla İlimiz Müftülüğü tarafından da İhsaniye Camii, Nur Camii, Çarşı Camii, Nokta Camii, Gürler Camii başta olmak üzere bütün Akşam ile Yatsı namazları arası İl Müftüsü, Müftü Yardımcıları ve Vaizler tarafından, diğer camilerde ise cami görevlileri veya merkezi vaaz sisteminden vaaz yapılacaktır. Özel mevlit programları icra edilecektir. Yatsı namazından sonra da isteyen vatandaşlarımız için iki saat süre ile Nokta, İhsaniye, Çarşı, Gürler Camileri açık bulundurulacaktır. İsteyen vatandaşlarımızın huzur içerisinde ibadet etmeleri sağlanacaktır.  Ayrıca İl Kültür Merkezinden 2 Ocak Cuma günü saat 13.00’Te kadınlara yönelik özel mevlit programı icra edilecektir. Bütün kadınlar davetlidir.”

PROGRAMLARA KATILIN

Gerek, “Ey velâdeti yeryüzünün baharı, insanlığın bayramı olan, gönüller sultanı, canda canan Yüce Resul! Sizi tanımış ve size iman etmiş olmaktan dolayı biz, erişilebilecek en büyük nimete ermenin idrakiyle Rabbimize sonsuz hamd ve sena ediyoruz. Ruhu tayyibenize gönül dolusu salat ve selam olsun. Allahümmesallialâseyyidina Muhammed.” Bu duygularla bütün Kırıkkaleli hemşerilerimizin ve tüm Müslümanların Mevlit Kandilini tebrik ediyorum. Mevlit Kandili dolayısıyla eş ve çocuklarımızla birlikte camilere koşarak, kandil programlarına katılmaya davet ediyorum. Hep birlikte O’na olan sevgimizi bir defa daha teyit edelim, O’nu anlamaya ve O’na uymaya çalışalım. Yüce Mevla’mız, gönlümüzden Efendimizin sevgisini hiç eksik etmesin.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı