Dünyanın merkezine yolculuk

Dünyanın merkezine yolculuk

GELENEKSELLEŞEN KIRIKKALE GEZİLERİNİN 9´UNCUSU SOĞUK HAVAYA RAĞMEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GELENEKSELLEŞEN KIRIKKALE GEZİLERİNİN 9´UNCUSU SOĞUK HAVAYA RAĞMEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dünyanın merkezine yolculuk

Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi (KATAM) ve Tarih Topluluğu tarafından organize edilen Geleneksel Kırıkkale Gezilerinin 9´uncusu soğuk bir havada gerçekleştirilirken, ne öğrenciler ne de öğretim elemanları soğuğu hissetmedi. Hepsi de dünyanın ve tarihin merkezi sayılan Orta Anadolu´da gerçekleştirilen bu geziden oldukça memnun kaldılar.

GELENEKSELLEŞEN GEZİ

2010 yılından beri her yıl Mayıs ayında Sulakyurt-Balışeyh-Oba, Ekim ayında da Hasandede-Keskin- Kaman Japon Arkeoloji Enstitüsü, Müze ve Kalehöyük Kazısı-Çeşnigir Köprüsü ve Büklükale Kazısını kapsayan ve Tarih Bölümü son sınıf öğrencilerinin katıldığı geziler düzenleyen KATAM ve Tarih Topluluğu geleneği bozmayarak bu yıl da soğuk havaya rağmen Kırıkkale Gezisini gerçekleştirdi. Her gezinin başlangıcında olduğu gibi, bu gezide de Kırıkkale ve Yöresini ilk defa gezecek olan öğrenciler, Kırıkkale´de tarihi mekânların olabileceği gerçeğini düşünürken, gezi sonunda günün yorgunluğunun yanında tarihi zenginliğin şaşkınlığı her öğrencinin yüzüne yansımıştı.

BU MEKÂNLARI TANITMAKTAN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ

Keskin-Kaman Yöresine 5´inci, toplamda da 9´uncu kez aynı geziyi gerçekleştiren KATAM Müdürü ve Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı ile Tarih Topluluğu Koordinatörü ve Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Gök, aynı mekânları her yıl tekrar tekrar gezmekten sıkılmadıklarını, aksine her yıl değişen öğrencilere bu mekânları tanıtmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

SİLAH MÜZESİ 1990´DA FAALİYETE GEÇTİ

Sabah erken saatlerde Yenişehir Yurtlar Bölgesinden 42 yolcusuyla hareket eden otobüsün ilk durağı Kırıkkale Silah Fabrikası oldu. Burada görevlilerce karşılanan kafile, fabrika bünyesinde bulunan Silah Müzesine geçerek müzeyi gezdi. Burada öğrencilere müze hakkında bilgi veren yetkililer, öğrencilerin sorularına da cevap verdiler. Müzenin, MKE Kırıkkale Silah Fabrikası bünyesinde kurularak 15 Temmuz 1990 tarihinde ziyarete açıldığın belirten yetkililer, müzenin kuruluş amacının paha biçilmesi oldukça güç tarihi varlıklarımızı loş depolardan gün ışığına çıkarıp, milletçe koruma kültürüne sahip olduğumuzu kanıtlarken, tarihin akışı içinde, gelecek nesillere atalarımızın gelenek, görenek sanat ve düşüncelerini aktarmak olduğunu kaydettiler.

15.-20. YÜZYILLAR ARASINDA KULLANILAN SİLAHLAR

15.-20. Yüzyıllar arasında Osmanlı ve Avrupa Ülkelerine ait silahların Tophane´den, Anadolu´nun çeşitli yerlerinden ve askeri fabrikalardan toplanarak teknik ve tarihi özellikleri tespit edildikten sonra müze haline getirilen, Silah Fabrikası´nın büyük salonunda ziyarete açıldığını beyan eden yetkililer, müzenin yalnızca 18-24 Mayıs tarihleri arasında halka açık olduğunu, diğer zamanlarda ise özel izinle müzenin ziyaret edilebildiğini belirttiler.

SULU MAĞARA ÖNEMLİ BİR TURİZM NOKTASI

Müzenin ardından Hasandede´ye hareket eden kafile burada Hasandede Camii ve Türbesini ziyaret edip dualar ettikten sonra Keskin´e geçti. Keskin Gezisine Sulu Mağara ile başlayan Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencileri ve öğretim üyeleri Sulu Mağara´dan çok etkilendiklerini, başta Kapadokya Bölgesi olmak üzere ülkemizin birçok şehrinde bulunan yeraltı şehri oluşumunun bu mağarada da gözlendiğini, turizm açısından önemli bir nokta olan bu mağaranın daha iyi tanıtılması gerektiğini ifade ettiler.

KESKİN´DE TARİHE YOLCULUK

Sulu Mağara Gezisinin ardından Hacı Taşan Kültür Merkezi´ne geçen kafileyi burada karşılayan, aynı zamanda Hacı Taşan´ın yeğenleri olan merkez yetkilileri konuklara çay ikram ettiler. Soğuk havaya rağmen gezilerini sürdüren kafile, yeni açılan Keskin İlçe Halk Kütüphanesini ve Keskin Kaymakamlığı tarafından Engellilere Destek Projesi (EDES) kapsamında sanat eğitim merkezi olarak faaliyete geçen Rahmi Pehlivanlı Konağını gezdi. Daha sonra Halk Eğitim Merkezine (Kibrithane) geçen öğrencileri burada karşılayan Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan ve Keskin Belediye Başkanı Dede Yıldırım karşıladı. Kaymakam ve Belediye Başkanı bir süre gençlerle sohbet ettikten sonra ayrıldılar. Gençleri Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda misafir eden Merkez Müdürü Mehmet Dündar, binanın tarihi hakkında bilgi verdikten sonra binadan ayrılan kafile öğle yemeği için Öğretmenevine geçti.

ÖĞRETMENEVİNDE YEMEK, BELEDİYEDE ÇAY

Yemekleri çok beğendiklerini belirten öğrenciler, misafirperverliği ve güzel yemeklerinden dolayı Öğretmenevi Müdürü Yaver Yalçın´a teşekkür ettikten sonra Keskin Belediyesine geçtiler. Burada Başkan Dede Yıldırım tarafından karşılanan kafileye çay ikram edildi, binanın tarihi hakkında bilgi verildi ve güzel bir sohbetin ardından Kaman´a hareket edildi.

?KIZILIRMAK YAYININ TAM ORTA YERİ OLAN BU BÖLGE DÜNYANIN MERKEZİDİR?

Kaman´da Çağırkan Beldesinde bulunan Kaman Müzesini rehber eşliğinde gezen öğrenciler, müzenin dış alanını oluşturan Japon Bahçesini gezip bolca fotoğraf çektirdiler. Gerek müzeden gerekse bahçeden çok etkilendiklerini kaydeden öğrenciler İç Anadolu´nun orta yerinde bulunan böyle muhteşem bir yapının reklamının daha çok yapılması gerektiğini vurguladılar. Enstitü Başkanı Dr. Sachihiro Omura´nın ?Kızılırmak Yayının tam orta yeri olan bu bölge dünyanın merkezidir? sözünü sık sık tekrarlayan yetkililer, bölgenin önemi hakkında öğrencilere bilgi verdiler.

BÜKLÜKALE´DE TARİH DERSİ

Kaman´dan sonra Keskin´in Köprü Köyü Mevkiinde bulunan Tarihi Çeşnigir Köprüsünü geçip Kaman´da bulunan Türk-Japon Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazıları devam eden Büklükale´ye çıkan öğrencileri Büklükale hakkında KATAM Müdürü Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı bilgilendirdi. Pehlivanlı, buradan çıkarılan eserlerin Kaman Müzesinde sergilendiğini tekrar hatırlattı.

YETKİLİLERE TEŞEKKÜR ETTİLER

Hava kararırken sona eren gezinin yorgunluğu ve memnuniyetiyle yola çıkan kafile, bir geziyi daha Kırıkkale´de sonlandırdı. Gezinin beklediklerinin çok üstünde bir memnuniyet yarattığını belirten Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencileri, organizasyonda katkısı olan herkese tek tek teşekkür ettiklerini beyan ettiler. Bu tür gezilerin her şeyden önce öğrencilerin Kırıkkale´ye bakışını değiştirdiğini belirten KATAM Müdürü Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı, ?Bu gezimiz biraz daha farklı ve güzergâhı itibariyle daha verimli geçti. Bu vesileyle bizlere ilgisini esirgemeyen Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan´a, Keskin Belediye Başkanı Dede Yıldırım´a, Keskin Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Dündar´a ve Öğretmenevi Müdürü Yaver Yalçın´a çok teşekkür ederim? dedi.

?GEZİLERİN KAPSAMINI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ?

Kırıkkale Gezilerinin artık gelenekselleştiğin kaydeden Tarih Topluluğu Koordinatörü ve Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Gök de, ?Gezilerimizin kapsamını genişleterek devam etmek en büyük temennimizdir. Bu manada bizlere destek olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Yıldız ve Sağlık Kültür Spor Dairesi yetkililerine çok teşekkür ederiz? diye konuştu.

ÖZEL HABER-HABER-FOTO: HABİLHAN PEHLİVANLI



1

Her şey Kırıkkale için

2

Saran´dan 23 Nisan kutlaması

3

Sevgi Çocuklarıyla Konya Gezisi

4

AGD, dedelerini unutmadı

5

Kahraman Mehmetçiğin her zaman yanındayız

6

MYO Öğrencilerine ev sahipliği yaptık

7

Toprakları yok, üretim hakları yok