Dünya gökyüzünü uçaklarımız aydınlatacak

Dünya gökyüzünü uçaklarımız aydınlatacak

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci, ANKA, ATAK/T129, HÜRKUŞ, TURNA, C130 ERCİYES, ŞİMŞEK, A400M, T38 ARI gibi savuş uçakları ve helikopterlerin dünyada büyük bir pazar payının olduğunu söyledi. Demirci, Ortadoğu ülkel

DÜNYA TARAFINDAN BEĞENİLDİ

Kırıkkale Üniversitesi’nde ‘Silah ve Mühimmat Sanayi’nde Yeni Teknolojiler ve Kullanımı’ paneli gerçekleştirildi. Panelde, Türkiye’nin Savunma sistemi, savunma sistemi projeleri, yapılan çalışmalar değerlendirildi. Roketsan, Aselsan, Tubitak yetkililerin katıldığı panelde, ülke savunması için önemli çalışmaların yapıldığını ve artık Türkiye’nin her türlü modern silahları üretme kapasitesine sahip olduğu bildirildi. Panelde, Türkiye’nin ürettiği, ‘ANKA, ATAK/T129, HÜRKUŞ, TURNA, C130 ERCİYES, ŞİMŞEK, A400M, T38 ARI uçak ve helikopterlerin dış devletler tarafından beğenildiğini ve büyük bir ihracat payına sahip olduğu belirtildi.

 

KİMSEYE BAĞIMLI DEĞİLİZ

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci, artık kendi uçaklarını kendilerinin yaptıklarını ve kimseye bağımlı olmadıklarını söyledi. Ülkenin savunma sistem tedariki konusunda uzman bir kuruluşu olarak son 20 yılda yürütülen çalışmalar neticesinde, savunma sanayinin, stratejik bir yetenek olarak ortaya çıktığını belirten Demirci, stratejik planların tamamlandığını bildirdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak temel görevlerinin Savunma sanayinin geliştirilmesine yönelik strateji ve yöntemleri belirlemek ve uygulamak olduğunu belirten Demirci, Türk Silahlı Kuvvetleri ve kamu kurumlarının sistem ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti.

 

UÇAKLARLA İLGİLİ BİLGİLER

Türkiye’nin yaptığı yerli uçaklar hakkında bilgiler veren Demirci, Hürkuş’un 2006 Mart ayında sahaya indiğini ve 1600 beygir motor gücündeki Hürkuş’un üretildiğini söyledi. Hürkuş’un yakın gelecekte, T38 jet eğitim uçaklarının yerini almasına kesin gözüyle bakıldığını belirten Demirci, 1500 kilo silah taşıma kapasitesi olan uçağın, Ortadoğu ülkelerine satılacağını ifade etti. Bir diğer yerli üretimi olan insansız hava aracı ANKA ise test aşamalarını başarıyla tamamlandığını belirten Demirci, ilk etapta 10 adet üretilecek olan ANKA, 24 saat havada kalma özelliğine sahip olduğunu kaydetti. Demirci, ilk yerli taarruz helikopteri ATAK’ın ihracatı içinse Pakistan, Türkmenistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri potansiyel yurtdışı pazarlar olarak ön plana çıktığını açıkladı.

 

110 PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın görevi, misyonu ve vizyonu hakkında açıklama yapan Demirci konuşmasının devamında, “Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer güvenlik kurumlarının sistem ihtiyaçlarını karşılamak Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) en önemli görevidir. Bu çerçevede faaliyetlerini sürdüren SSM, bugüne kadar kara, hava, deniz, elektronik ve roket-füze alanlarında 50’den fazla projeyi başarıyla tamamlayarak ilgili sistemleri ihtiyaç makamlarına teslim etmiş ve halihazırda, ülkemizin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yaklaşık 110 projeyi yürütmektedir. Tedarik yönetimi, kullanıcı ihtiyaçlarının endüstriyel hedefler paralelinde karşılanmasının temel ve en önemli aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.”

 

SEKTÖREL GELİŞİM

“Savunma Sanayi faaliyetlerinin temelini teşkil eden tedarik uygulamaları, kullanıcı ihtiyaçlarının karşılanması hedefinin yanı sıra sektörel gelişmenin temel yapı taşlarındandır. Bu itibarla dünyadaki genel eğilim, ihtiyaçların karşılanması sürecinde savunma sistem tedarikinin savunma sanayinin gelişiminde temel araç olarak kullanılması ve uzman tedarik mekanizmalarının bu konuda sorumluluk üstlenmesi yönündedir. Ülkemizde, Milli Savunma Planlama Faaliyetleri, Türkiye’nin Milli Askeri Stratejisi (TÜMAS) ve sıralı konseptler ışığında, hedef alınan kuvvet yapısı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak Planlama, Programlama ve Bütçeleme Sistemi (PPBS) sürecine uygun olarak icra edilmektedir” dedi.

 

İÇ PAZARDA İYİYİZ

ASELSAN Teknoloji Üst Kurulu Başkanı Oğuz Şener, dünya çapında askerî elektronik ürünler tasarlayabildiklerini belirterek, “İç pazarımızda belirli bir seviyeye geldik. Artık büyüme için dışarı açılmamız lazım” dedi.Şener, teknolojinin büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Artık askerî elektronik sanayii, sivil sanayii takip eder durumda. Özellikle Ar-Ge tarafında çok hızlı bir gelişim, patlama var” dedi.  Türkiye’de elektronik sanayinin ciddi ilerlemeler kaydettiğini ifade eden Şener, “Dünya çapında askeri elektronik ürünler tasarlayabiliyoruz. Bugüne kadar dünyayı takip ettik. İç pazarımızda belirli bir seviyeye geldik. Artık büyüme için dışarı açılmamız lazım. Elektronik sanayide fark yaratmalıyız, o eşiğe geldik. Dünyaya çıktığımız zaman rekabet edebiliyoruz ama daha da farklılaşmak için biraz daha uğraşmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

TÜRKİYE İYİ NOKTADA

Sistem ölçeği açısından Türkiye’nin iyi bir noktada olduğunu söyleyen Şener, üniversiteler ve özel şirketlerle birlikte dünya standartlarında ortak ürünler geliştirebildiklerini ancak bunun daha ileriye gitmek için yeterli olmadığını kaydetti. ASELSAN’ın, Suudi Arabistan için haberleşme sistemleri konusunda 85 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzaladığı ve söz konusu sözleşme kapsamında teslimatın 2014-2016 yılları arasında olacağını ifade etti. 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ