?DUMANSIZ RAMAZAN?

?DUMANSIZ RAMAZAN?

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, Ramazan ayının sigarayı bırakmak için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Türkyılmaz, ?Sigara psikolojik olarak bırakılabilir, bunun için insanların sigaranın zararlarını düşünmeleri gerekmektedir? dedi.

RAMAZAN AYINDA SİGARAYI BIRAKMAK DAHA KOLAYDIR

Türkyılmaz yaptığı açıklamada, ?Kişileri, toplumları ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması amacını taşıyan,"4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrol Hakkında Kanunun da çıkması ile vatandaşta sigarayı bırakma konusunda ciddi bir bilinç oluşmuştur. Dolayısıyla mübarek ramazan ayında sigarayı bırakmak isteyenlere önemli bir çağrımız:  ?Ramazan ayını, sigara bırakmak açısından iyi bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Sigarayı bırakmak için en uygun dönemin oruç tutulduğu günler olan ramazan ayıdır.?

 

SİNİRLİLİK HİSSİNİ YOK EDİN

? Sigarayı bırakmak isteyen kişinin öncelikle kendisinin karar vermesi ve buna inanması gerekir. Sigarayı bırakmak isteyen kişi doktorundan da profesyonel destek alırsa başarı oranı artmaktadır. Kişi sigarayı bırakma konusunda kendisini zihinsel olarak iyice kararlı bir duruma getirirse sigarayı bırakır.Burada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: Hepimizin fark ettiği gibi Ramazan?ın özellikle ilk günlerinde insanlarda aşırı sinirlilik hali mevcuttur. ?Sinirlilik, yoksunluk sendromunun en önemli belirtilerinden biridir? dedi.  

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dikkat edilmesi gereken hususları da aktaran Türklıymaz, ?Bir diğer dikkat edilmesi gereken durumun da uzun süren açlığı takiben iftarda yemek yenmesi sonucu ortaya çıkan aşırı sigara içme isteğinin oluşması veya iftara hemen sigara ile başlamaktır ki, bu çok yapılan  yanlış bir durumdur. Ciddi kalp krizi ve felçleri tetikleyebilir. İftarda içilen sigara adeta bir balyoz etkisi yaparak tüm dengeyi alt üst edebilir.  Gün boyu nikotin almayan vücuda nikotin ile beraber alınan 4000 den fazla kimyasal madde ciddi anlamda ?balyoz? etkisi yaratmaktadır. Gün boyu aç kalan vücutta kan şekeri önemli ölçüde düşürüp, bunun üzerine bir de hızla verilen nikotin ve diğer 4000 den fazla zararlı kimyasal madde eklenince sert bir cisimle vurulmuş gibi baş dönmesine yol açmaktadır?

 

SİGARADAN KURTULMA YÖNTEMİ

?Tiryakilerin ramazan başında kendilerini sigarayı bırakma konusunda hazırlamaları halinde sigaradan kurtulabileceklerdir. ?Ramazan bir rahmettir. Kalplere, gönüllere en çok ta bedenimize  Yaradan?ın bir şifa vesilesidir? Dolayısıyla Ramazan ayını  fırsat bilip, sigara içicileri bu ramazanda  ?-Ben sigaradan kurtulacağım !?   Ramazan vesilesiyle  İnşallah bir daha sigara içmeyeceğim !?  diye kendilerini kurgularlarsa ve akşam iftardan sonra da sigara içilen ortamlardan uzaklaşmaya ve sigara içenlerle beraber olmamaya özen gösterirlerse kolaylıkla sigarayı bırakabilirler? diye konuştu.

 

 

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ