Dişlerinize gereken ilgiyi gösterin

Dişlerinize gereken ilgiyi gösterin

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Murat Töredi, Ramazan`da diş sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi. Ramazan’da dişlerin önemle temizlenmesi gerektiğini bildiren Töredi, ‘Dişlerinizin bakımı önem ister’ dedi.

YEMEKTEN SONRA DİŞLER FIRÇALANMALI

Yemek sonrasında dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini söyleyen Töredi, “Genel sağlığı önemli ölçüde etkileyen ağız ve diş sağlığı, Ramazan ayında daha da önem kazanıyor. İftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir. Dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Yemek sonrası, ağızda asit oranının artarak bakteriler kolayca çoğalıyor. Ramazan ayında ağız antiseptiği veya gargara kullanılması, bunlar yoksa bile tuzlu suyla gargara yapılması gerekiyor” dedi.

 

AĞIZ KOKUSU ÖNLENMELİ

Ağız kokusunun, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmadığını hatırlatan Töredi, “Diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve yemek borusu rahatsızlıklarının da kötü kokulara neden olabilir. Oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olmaktadır. İftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca ürüyor. Buda ağızda asitlenmeye yol açarak diş çürüklerine neden oluyor” diye konuştu.

 

RAMAZAN’DA DİŞLERİNİZLE İLGİLENİN

Ramazan ayında diş temizliği ile daha çok ilgilenilmesi gerektiğini belirten Töredi, “Her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı, Ramazan ayında oruçluyken daha büyük önem kazanıyor. Ramazan’da, dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadarki uzun sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerini de arttırabiliyor” dedi. Töredi, iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini vurguladı. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerektiğini işaret eden Töredi , oruç tutanlara ayrıca Ramazan’da ağız antiseptiği kullanmalarını tavsiye etti.

 

İFTAR VE SAHURDAN SONRA DİŞİNİZİ FIRÇALAYIN

İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra asit oranının artarak bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam sağladığını hatırlatan Töredi, bu nedenle diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle önerdi. Töredi, anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi kullanılabileceğini, hiçbiri olmazsa tuzlu su ile gargara yapılabileceğini ifade etti.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!