Depresyon insanları derinden etkiliyor

Depresyon insanları derinden etkiliyor

İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş, yaptığı açıklamada depresyon?un dünyada 350 milyon kişiyi etkilediğini belirten Güngüneş, psikolojik desteğin önemli olduğunu söyledi.

ÇAĞIN EN ÖNEMLİ HASTALIĞI

İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş, ruh ve sinir hastalıklarını çağın en önemli psikolojik hastalığı olarak nitelendirdi.  Güngüneş, ?Ruh sağlığı alanında eğitim, bilinçlendirme ve tanıtım hedefleri ile ilk olarak 1992 yılında Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu?nun girişimi ile kutlanmaya başlanmıştır. Öncelikli hedefi ruh sağlığı konusunda kamu bilinci oluşturmakta olan gün, bu süreçte ruhsal bozukluklara karşı koruyucu çalışanların ve tedavi hizmetlerinin tanıtılmasını ön plana çıkarmaktadır. Her yıl farklı bir konusu olan Dünya Ruh Sağlığı Günü bu yıl ? Depresyon: Küresel Kriz? başlığına sahiptir?

350 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR

?Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon; dünya genelinde birçok farklı yaş, cinsiyet ve milletten yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilemekte ve küresel hastalık yükünde üçüncü sırada bulunmaktadır. 2030 yılında ise bu konuda birinci sırada olması öngörülmektedir. Depresyonla ilgili birçok etkili tedavi geliştirilmiş olmasına rağmen bir çok ülkede veya bölgede bu tedaviler yeterince yaygınlaşmamış ve tanıtılamamıştır. Dünya Ruh Sağlığı Günü 2012 yılında depresyonun bireyleri, ailelerini ve çevrelerini etkileyen; tedavi edilebilir, yaygın bir hastalık olarak tanımlanmasını ve tanıtılmasını hedeflemektedir?

DEPRESYON NEDİR?

?Depresyon, kişide; elem, sıkıntı, keyifsizlik, içsel huzursuzluk, düşünce ve uyku bozuklukları ile seyreden duygusal bir hastalıktır. Düşünce becerisinde bir yavaşlama gözlenir. Mevcut koşullar ve gelecekle ilgili ümitlerini gerçekçi olmayan biçimde suçlamalar, günahkârlık düşünceleri, kendini yaşamaya layık görmeme ve hatta intihar fikirleri görülür. Uyku bozuklukları uykuya dalmakta güçlük, gece boyunca sık uyanma veya çok erken uyanma seklinde karşımıza çıkar. Bu hastalar uykudan yorgun, bitkin u yandıklarını derin ve yeterli bir uyku düzeni tutturamadıkları söylerler. Sabah saatleri bu hastaların kendilerini en kötü hissettikleri saatlerdir. Öğleye doğru bu durum biraz düzelebilir?

HANGİ DURUMLAR DEPRESYON DEĞİLDİR?

?Günlük üzüntüler, bir kayıp (sevilen birinin ölümü gibi) karşısında yaşanan YAS dönemi bir depresyon değildir. Her üzüntülü durumda bir depresyondan söz edilemez. Depresyondaki hasta herhangi bir şeye sevinemez. Karar vermede büyük güçlükler yaşar ve çoğunluklada herhangi bir karar veremez. Örneğin sabahları kalksınlar mı, yoksa yatmaya devam mı etsinler, buna bile karar veremez durumdadırlar. Oysa üzgün, yastaki kişi çabuk ve net karar vermekte pek zorlanmaz. Günlük üzüntüler ve yas içindeki kişileri, elemli duygusal durumdan çekip çıkarmak mümkündür oysa ağır bir depresyonda bunu başaramazsınız?

 DEPRESYON SIK RASTLANAN BİR HASTALIKTIR

?Dünya Sağlık Örgütü`nün verilerine göre her gün dünyada insanların %3?5 i depresyondan yakınmaktadır. Bu bütün dünyada 120?200 milyon insan demektir. Yaşamı boyunca bir kişinin depresyon geçirme olasılığı % 20?30 olarak değerlendirilmektedir. Bu demektir ki her 3 kişiden biri yaşamı boyunca ağır bir depresyon geçirmektedir. Hafif depresyon atakları için bu yüzde oranı daha da yüksektir?

DEPRESYON; HAYATI TEHDİT EDEBİLEN BİR HASTALIKTIR

?Depresyonun en tehlikeli yanı, kişinin intihar olan eğilimidir. İntihar eğilimleri, kişinin yasadığı çaresizlik duygusu, karamsarlık ve ümitsizlikten kaynaklanmaktadır. Depresyon, intihar davranışının en çok rastlanan sebeplerinden biridir. Bu açıdan depresif hastalarda intihar riskini belirlemek önemlidir. Bu en iyi şekilde o kişiyle intihar konusunda konuşma yoluyla değerlendirilebilir. Uzun zaman, depresif hasta ile intihar üzerinde konuşmanın, bunu onun aklına getirme gibi bir riski olduğundan, uygun olmayacağı görüşü hâkimdi. Bu çok yanlıştır. Çünkü her depresif hasta bu olasılık üzerinde düşünmektedir ve bu konuda konuşabilmek, onu rahatlatacaktır? dedi.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!