Demirel´in Kırıkkale ziyareti

Demirel´in Kırıkkale ziyareti

9. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL DÜN GECE SAATLERİNDE HAYATINI KAYBETTİ

9. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL DÜN GECE SAATLERİNDE HAYATINI KAYBETTİ

Demirel´in Kırıkkale ziyareti

Daha önce birçok kez Kırıkkale´ye gelen Süleyman Demirel Kırıkkale´ye en kapsamlı son resmi ziyaretini 26 Ekim 1999 Salı günü Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinden 3 gün önce yapmıştı. 2 okul, 1 laboratuvarın açılışını yapan Demirel´e Kırıkkale Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmişti. 

FAHRİ DOKTORA VERİLMİŞTİ

Türkiye´nin 9. Cumhurbaşkanı unvanıyla Kırıkkale´ye gelen Süleyman Demirel ilk olarak Kırıkkale Üniversitesi´nin 1999-2000 eğitim-öğretim yılı açılış törenine katılmıştı. Demirel burada, üniversite bünyesinde yaptırılan elektron mikroskop laboratuvarın açılışını yapmıştı. 300 metrekarelik bir alan üzerine 2 katlı olarak inşa edilen laboratuvar, toplam 1 milyon dolara mal olmuştu. O zamanki gazetelerde yer alan habere göre Türkiye´nin en gelişmiş elektron mikroskop laboratuvarında Türkiye´de tek Mössbauer Spektroskopisi sistemi de kurulmuştu. Laboratuvarın fizik, kimya, biyoloji bölümlerinin yanı sıra mühendislik, tıp, veteriner fakültelerine ve tüm araştırmacılara hizmet vermesi amaçlanıyordu.

BAŞSAVCI SAVAŞ´A KIRIKKALE´DEN CEVAP VERMİŞTİ

Kırıkkale Üniversitesi´nde eğitim öğretim yılının açılışı ve laboratuvarın açılışının ardından gündemle alakalı açıklamalar yapmıştı. İbda-c´nin aktif olduğu dönemde, irtica faaliyetleri de yüksekti. İşte bu gündemle alakalı Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş´ın Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesinde, ?Parlamentonun bugünkü yapısıyla tek önlem bile aldırmayacağını, bu yüzden terörün artacağını biliyorum? açıklaması ve vatandaşları cumhuriyete sahip çıkması yönündeki çağrısına karşılık Demirel Kırıkkale Üniversitesi´nde şu açıklamayı yapmıştı: 

TÜRKİYE´Yİ SOKAKTA BULMADIK

?Türkiye´yi sokakta bulmadık ve Türkiye, kendi başına terk edilemez. Türkiye, birtakım karanlık maksatların hedefi de olamaz. Ona teşebbüs edenler, başlarını taş duvara çarparlar, çarpmışlardır ve çarpacaklardır. Türkiye, hür ve serbest bir ülkedir. Hür ve serbest olmanın değerini herkes iyi bilmelidir. Türkiye iç huzuru, her şekilde sağlar ancak bunu demokratik yollarla sağlamalıdır, demokratik zeminleri açık tutarak sağlamalıdır, demokratik kurallarla sağlamalıdır. Bunu yapmak mecburiyetindeyiz. Hem dünyayla yarışacağız, hem de başka şeyler düşüneceğiz... Bu mümkün değildir. Türkiye, ´demokrasiyi galiba yapamayacağım´ gibi bir şüpheye düşemez, Türkiye, ´sanayileşmeyi her halde yapamayacağım´ gibi, ´her halde kalkınmayı sürdüremeyeceğim´ gibi bir şüpheye düşemez. Kimin zihninde böyle bir şüphe varsa ayıklasın.?

?LAİK OLAN DEVLETTİR?

Türkiye´de din ve devletin birbirinden ayrıldığını vurgulayan Demirel, sözlerini şöyle sürdürmüştü: ?Yani, din kendi işinde gücünde, devlet kendi işinde gücünde olacaktır. O, ona, o, ona karışmayacaktır. Ve Türkiye´de laik, anti laik ayırımı yapmak kadar yanlış bir şey düşünemiyorum. Laik olan devlettir, insanların gayet tabii inancı olacak. İnsanların bir kısmı, bir kısmına, bu anti laik, bir kısmı, diğer kısmına, bu laik diye bakmaya başladığı zaman bölünürüz. Çok şey mi istedik? İstediği gibi insanlar camisine gitsin, istediği gibi okuluna gitsin ve nihayet kışla dediğimiz, ülkenin fevkalade önemli bir kurumudur, oraya da huzursuzluk sokulmasın. Bunları yaparsak, iç barışı muhafaza ederiz. Söylediğim şeyler, bir şüpheden, bir kaygıdan kaynaklanmıyor. Benim bunları söylemem lazım. Onun için söylüyorum.?

BELEDİYEDE DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

Demirel Kırıkkale Üniversitesi´ndeki açılışların ardından dönemin valisi Behiç Çelik´i ziyaret etmişti. Burada Kırıkkale´nin sorunları ile alakalı brifing alan Demirel, Kırıkkale Belediyesi´ne geçmişti. Demirel´i burada doğum günü sürprizi bekliyordu. 1 Kasım doğumlu olan Demirel için 4 gün önceden doğum günü pastası hazırlanmıştı.

2 OKULUN AÇILIŞINI YAPMIŞTI

Demirel bu ziyaretinin ardından Türk Metal Sendikası Mustafa Özbek İlköğretim Okulu ile 75. Yıl İlköğretim Okulu´nun açılışını yapmıştı. Demirel Kırıkkale´de son olarak Garnizon Komutanlığı´nı ziyaret etmiş ve helikopterle Ankara´ya hareket etmişti. Demirel´e Kırıkkale ziyaretinde dönemin bakanları Sağlık Bakanı Osman Durmuş ve Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu eşlik etmişti.

BAŞKANLARI KÖŞKTE AĞIRLAMIŞTI

Demirel 1996 yılında dönemin Belediye Başkanı Cemalettin Akdoğan ve dönemin Bahşılı Belediye Başkanı Mehmet Dönmez´i Cumhurbaşkanlığı köşkünde ağırlamıştı. Demirel ayrıca 2003 yılında Kırıkkale Üniversitesi´ni ziyaret etmiş, bu sırada dönemin DYP İl Başkanı Kırıkkale İş Adamı Ömer Faruk Ilıcan ile de görüşme yapmıştı.

(Haber: Fatih GENÇER)



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ