Cüzzam birçok kişiyi etkiliyor

Cüzzam birçok kişiyi etkiliyor

ÜLKEMİZDE CÜZZAMLI ORANI 10 BİNDE 1´İN ALTINA İNDİRİLMİŞTİR

Cüzzam birçok kişiyi etkiliyor

Kırıkkale il Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, cüzzamın dünyada halen birçok kişiyi etkileyen, yaptığı yıkım ve deformitelerle ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu bildirdi.

CÜZZAM HAFTASI

Güngüneş, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl ocak ayının son haftasının Cüzzam Haftası olarak ilan edildiğini hatırlatarak, cüzzamın neden olduğu sakatlıklarla iş gücü kaybına yol açan önemli bir klinik problemi olduğunu belirtti.

SAĞLIK PROBLEMİ OLMAKTAN ÇIKTI

Uygulanan kontrol programları ile belirli başarılar elde edilmesine rağmen cüzzamın 21. yüzyılda dahi halen sosyal yönden problem olan bir hastalık olarak varlığını sürdürdüğünü aktaran Güngüneş, "Cüzzam, bugün için Amerika ve Avrupa ülkelerinde sağlık problemi olmaktan çıkmıştır. Sosyoekonomik yönden geri kalmış toplumlarda  halen belli sayıda hasta olup önemli bir toplum sağlığı problemi olmakla devam etmektedir" ifadesini kullandı.

10 BİNDE 1´İN ALTINA İNDİRİLMİŞTİR

Güngüneş, açıklamasında şunları kaydetti: "Ülkemizde hasta sayısı önemli ölçüde azaltılmış ve Dünya Sağlık Örgütünün cüzzamın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalansı 10 binde 1´in altına indirilmiştir. Cüzzam bugün dünyada olduğu gibi Türkiye´de sayıca çok az kalmıştır. Cüzamla savaşta temel nokta hastaların tanınması, tedaviye alınması, enfeksiyon zincirinin kırılarak yeni vakaların ortaya çıkmasının önlenmesi ve mevcut hastaların da tedavi ve rehabilitasyonları sağlanarak topluma sağlıklı bir birey olarak kazandırılmasıdır. Bu konuda toplumun ve sağlık personelinin eğitilmesi son derecede önemlidir."

 



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!