Çocukların aşılanması virüs yayılımını azaltabilir

Çocukların aşılanması virüs yayılımını azaltabilir

Bülbül, çocuklarda aşı uygulanmasını virüs yayılımını azaltacağını ve enfekte durumunda da ağır hastalık gelişme riskini azaltacağını söyledi.

 

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sosyal Pediatri Bilim Dalı ve Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Bülbül, çocuklarda aşı uygulanmasını virüs yayılımını azaltacağını ve enfekte durumunda da ağır hastalık gelişme riskini azaltacağını söyledi.

Bülbül, COVID-19'un dünya çapında birey ve toplumları önemli derecede etkilediğini hatırlatarak, " Tüm yaş gruplarında COVID-19 hastalığı görülebilir ve hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazı hastalar hiç bulgu göstermezken bazı hastalarda çok hızla seyredip yoğun bakıma alınmalarına ve yaşamlarını kaybetmelerine neden olabildiğini gördük. Çocuklarda COVID-19 kliniği erişkinlere göre hafif seyretmektedir. Ancak, çocuklar bulaştırıcılıkta kaynak olarak ihmal edilmemelidir. Virüs ile enfekte semptomu olan çocuklarda, ateş ve öksürük başta olmak üzere, halsizlik, karın ağrısı, bulantı, ishal gibi şikayetler görülebilmektedir." dedi.

RİSK ALTINDA OLDUKLARI UNUTULMAMALI

Virüsle ilgili bilgiler aktaran Bülbül,  "COVID-19'u sessiz ya da çok hafif şikâyetler ile geçiren bazı çocuklarda (genellikle 2-4 hafta sonrasında) çocuktan çocuğa değişen bir sürede (6-8 haftaya da uzayabilir) çok ciddi bulgular ile MIS-C kendisini gösterebilir. Sars CoV-2 virüsüne maruz kalan çocuklarda virüsün bağışıklık sistemini tetiklemesine bağlı olarak MIS-C, yani "multisistem inflamatuar sendrom" görülebilir. MIS-C hastalığı, COVID-19 gibi bulaşıcı bir hastalık değildir. MIS-C tanısı konan çocukların bir çoğunda SARS-CoV-2'ye karşı antikorlar pozitif olup PCR negatiftir. Yani çocuklarda covid enfeksiyonu daha az görülse de risk altında oldukları unutulmamalıdır.”

KORUYUCU ÖNLEMLER GEVŞETİLMEMELİ

“Gene, eğer bir çocukta, altta yatan immün yetmezliğe neden olan bir hastalık veya immünsüpresif ilaç alım öyküsü, diyabet, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, hematolojik hastalıklar ve metabolik bozukluklar gibi kronik hastalıklar varsa risk yükselir. Pandemi başlangıcından beri evde korunan çocukların, okulların açılması ve toplumda koruyucu önlemlerin gevşetilmesiyle virüsle daha kolay karşılaşma durumu oluştu. Ayrıca, virüsün yeni varyantları ile birlikte çocuklar arasında enfeksiyonun sık görülmeye başlaması aileleri endişelendirmiştir.”



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız