Çocuk haklarına ciddi tehdit ve saldırı var

Çocuk haklarına ciddi tehdit ve saldırı var

AYRIM YAPILMADAN SAHİP ÇIKILMALI

Çocuk haklarına ciddi tehdit ve saldırı var

Eğitim Sen Kırıkkale Şubesi tarafından yayınlanan yazılı açıklamada gerek dünyada,  gerekse Türkiye´de çocuk haklarına yönelik çok ciddi tehdit ve saldırıların yaşandığı belirtilerek Dünya Çocuk Hakları Gününün bu ortamda kutlandığı ifade edildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Yapılan yazılı açıklamada, ?Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi´nin ardından her yıl 20 Kasım tarihi, dünya çocuk hakları günü olarak kabul edilmektedir. Gerek dünyada,  gerekse Türkiye´de çocuk haklarına yönelik çok ciddi tehdit ve saldırıların yaşanmaktadır? denildi.

AYRIM YAPILMADAN SAHİP ÇIKILMALI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Çocuk Hakları Sözleşmesi, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine, etnik kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlayarak yaşama hakkı başta olmak üzere eksiksiz biçimde gelişme hakkı, zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı, aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarını içermektedir. Çocuk hakları sözleşmesine yön veren temel değerler ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme hakkıdır.?

TARİHTE EN GENİŞ KABUL GÖREN SÖZLEŞME

?Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesidir. Türkiye, Çocuk Hakları Sözleşmesini 1990 yılında imzalamış, ancak bugüne kadar çocukların eğitim ve yaşam hakkı başta olmak üzere, en temel haklarına yönelik izlediği politikalarla sözleşme hükümlerini en çok ihlal eden ülkeler arasında yerini almıştır.?

OKULDA OLMASI GEREKEN ÇOCUKLAR

?Okulda olması gerekirken tarlada, fabrikada, sokaklarda çalıştırılan, savaşlardan ve çatışmalardan en çok etkilenen ve en ağır travmalarla karşı karşıya kalan, şiddetin, istismarın, zorla ve erken yaşta evliliklerin kurbanları olan milyonlarca çocuk bulunmaktadır.

DÜNYADAKİ ÇOCUKLARIN DOĞUŞTAN İTİBAREN HAKKI

?Çocuk hakları, dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakları içerirken, Türkiye´de yaşayan çocuklar açısından karşımıza çıkan tablo ürkütücü boyutlardadır. Milli Eğitim Bakanlığı´nın resmi verilerine göre 935 bin 832´si kız, bir milyon 38 bin 42´si erkek olmak üzere toplam bir milyon 973 bin 874 çocuk eğitimin dışındadır ve eğitim hakkından yararlanamamaktadır.?

CİNSEL İSTİSMAR KONUSU

?Çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları son 10 yılda yüzde 700´lük bir oranla artış gösterirken, yine son 10 yıl içinde 482 bin kız çocuğu evlendirilmiştir. Sadece 2016 yılı içerisinde çocuğa yönelik cinsel istismar suçundan 15 bin 51 dava açılmıştır. Eğitim Sen´in tespitlerine göre 2017 yılının ilk on ayında en az 317 çocuk cinsel istismara maruz kalmıştır. Çocuklara yönelik istismar vakalarının giderek artması, çocukların sağlıklı gelişimi açısından son derece önemli bir uygulama olan karma eğitim uygulamalarına son verilmeye çalışılması, çocuk evliliğinin önünü açan yasal düzenlemeler gibi pek çok adım, ülkemizde çocuk haklarının bizzat iktidar tarafından ihlal edildiğini göstermektedir.

TÜİK VERİLERİ

?Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) verilerine göre nüfusun yaklaşık yüzde 30´unu çocukların oluşturduğu Türkiye´de, çocuklarla ilgili temel kronik sorunlar bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre, ülkemizde 6-17 yaş arasında yaklaşık 900 bin çocuk işçi vardır ve çalışan çocukların yarısı eğitim hakkından da mahrum bırakılmıştır. Ancak gerçek veriler çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunduğunu, bunların yaklaşık yüzde 80´inin de kayıt dışı çalıştığını göstermektedir. Hayatını kaybeden her 30 işçiden birisi yoksulluktan dolayı çalışan çocuk işçilerdir. 5 yılda en az 260 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir. 2013´te en az 59, 2014´te en az 54, 2015´te en az 63, 2016´da en az 56 ve 2017´nin ilk 7 ayında ise en az 28 çocuk işçi yaşamını yitirmiştir.?

EĞİTİM KANUNU ÇIRAK OLARAK

?3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile çocuk işçisinin ismi ?çırak? olarak değiştirilmiş ve çocuk emeğinin daha fazla sömürülmesinin önü açılmıştır. SGK verilerine göre 1 milyon 170 bin çocuk işçi, ?çırak? adı altında devlet eliyle çalıştırılmakta, daha doğrusu emeği sömürülmektedir. İktidar eliyle yapılan düzenlemeler sonucunda çocuk işçi kavramı üzerinden çocuk emeğinin sömürülme alanı ciddi anlamda genişletilmiştir.?

CEZAEVLERİNDEKİ ÇOCUK SAYISI ARTIYOR

?AKP´nin iktidar olduğu 2002´den günümüze kadar cezaevindeki çocuk sayısı yüzde 26 artmıştır. 2002 yılında cezaevinde bulunan çocuk hükümlü sayısı 548 iken bu sayı 2017 yılında yüzde 33 artarak 731 olmuştur. Çocuk tutukluların sayısı ise yüzde 23 artarken 2002 yılında cezaevinde tutulan çocuk sayısı ise 2017 yılında 350 kişi artışla bin 847´ye yükseldi. Yine bakanlığın verilerine göre, 2009´dan 2017 yılına kadar 18 ile 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç yaşamını yitirmiştir. Türkiye´de eğitim sisteminin müfredat, ders kitapları ve uygulama alanları itibari ile çocukların, renk, etnik köken, dil, din ve inanç ayrımcılığı ile karşı karşıya olduğu bilinmektedir. Özellikle Kürt, Alevi, Roman ve yoksul çocuklar ile diğer etnik ve inanç kökenine sahip çocuklar, özellikle Suriyeli çocuklara yönelik ayrımcı uygulamaların artmış olması düşündürücüdür.?

HABER: FERMAN AYBARS GÖK



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ