Çiftçinin şimdi de fareyle başı dertte

Çiftçinin şimdi de fareyle başı dertte

FAREYE DÜŞMAN HAYVANLAR ÖLDÜRÜLMEMELİ

Çiftçinin şimdi de fareyle başı dertte

Sonbahar ve kış mevsiminin mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta seyretmesi nedeniyle tarla faresi popülasyonun da artış meydana geldiği bildirildi. Tarla faresiyle mücadele konusunda uygulamalı bilgilendirme yapıldı.

ERKEN ÖNLEM ALINMALI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada Popülasyon artışında fare mücadelesiyle biyolojik yolla mücadele eden yabani hayvanların sayılarının azalmasının fare sayısında artış yaşanmasına neden olduğu bildirildi. Bu nedenle ürünlere büyük zarar veren Tarla Faresi ile mücadele de erken önlem almak ürün kaybını önleyeceği kaydedildi.

KÖYLÜLERE UYGULAMALI ANLATILDI

Açıklamada Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanlarının Merkez ve ilçelere bağlı köy ve kasabalarda tarla faresi ile mücadele konulu eğitimlerin devam ettiği bu aşamada Ulaş köyündeki tarla faresi ile mücadele eğitimine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, teknik elemanlar ve Ulaş Köyü Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Hatice Tezcan, Ulaş köyü muhtarı Zafer Güleşen ve çiftçiler katıldığı ifade edildi.

TARLA FARESİ İLE MÜCADELE 

Tarla farelerine karşı; kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları İlkbahar ile kışa girişte Sonbaharda 25 metrekarede 5 işlek delik varsa ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada önce tarla, bağ, bahçe ve fidanlıklardaki fare delikleri toprakla kapatılmalı, iki üç gün sonra yeniden açılmış olan işlek deliklere el değmeden tahta bir kaşıkla 3-5 adet zehirli yem bırakılmalıdır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmaz. Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı ve açıkta ölen fareler toplanarak derin çukurlara gömülmelidir. Kültürel Mücadelede ise Tarlanın derin sürülmesi, temizlenmesi ve hasattan hemen sonra bol su altında tutulması ile de fareler imha edilebilir.?

FAREYE DÜŞMAN HAYVANLAR ÖLDÜRÜLMEMELİ

?Farelerle beslenen kedi, leylek, gelincik, atmaca, şahin, yılan, baykuş, kartal vb. hayvanlar öldürülmemelidirler. Çünkü bu hayvanlar farelerin doğal düşmanlarıdır. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır.?



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü