Çiftçi TARSİM’İ Bekliyor

Çiftçi TARSİM’İ Bekliyor

MAYIS VE HAZİRAN AYINDA EKİLİ ALANLARI SULAR ALTINDA KALMIŞTI

Mayıs ve Haziran aylarında ​meydana gelen dolu ve aşırı yağışlar nedeni ile ekili alanları zarar gören çifçilere TARSİM tarafından ödeneceği bildirilen 112 bin liranın aradan geçen zamana rağmen ödenmediği öğrenildi. Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk zor durumda olan çiftçinin zararlarının bir an önce ödenmesini istedi 

DOLU VE YAĞIŞTAN ZARAR GÖRMÜŞLERDİ

Bilindiği üzere Mayıs ve Haziran aylarında Bahşılı, Balışeyh, Delice, Karakeçili, Keskin, Merkez, Sulakyurt ve Yahşihan ilçelerimizde 1761 çiftçimizin, buğday, arpa, ayçiçeği, nohut, meyve-sebze başta olmak üzere tarımsal ürünlerinde zararlar oluşmuştu.

YETKİLİLER TARAFINDAN HASAR TESPİTİ YAPILDI

Bu kapsamda yetkililer tarafından ilçelerde ve köylerde yapılan araştırma sonucunda 38.287 dekar arpa, 56.798 dekar buğday, 408 dekar ayçiçeği, 9.528 dekar nohut, 550 dekar meyve, 843 dekar sebze, 186 dekar yem bitkisi, 245 dekar mısır, 320 dekar şekerpancarı, 1.337 dekar çörekotu ve bin 188 dekar muhtelif ürünlerde olmak üzere %100'e varan zararın meydana gelmiş ve Meydana gelen zararın 36 bin 595 dekarlık kısmının TARSİM kapsamında sigortalı olduğu, geri kalan kısmın ise sigortasız olduğu, tespit çalışmaları tamamlanmış olan afete yönelik oluşan 112 bin 027.481,85 TL tutarındaki hasar oluştuğu tutulan raporla belirlenmişti”.

SİGORTA YAPTIRMAYANLARA ÖDEME YAPILMAYACAK

Rapora göre toplamda 109 bin 690 dekar alanın ekili olduğu ancak bu arazinin 73 bin 095 dekarına sigorta yaptırılmadığı görülüyor. Dolayısıyla tarlasını sigortalatan çiftçilerin zararı Tarsim tarafından karşılanırken afette zarar görmüş diğer çiftçiler zararlarının karşılanması için devletten ödenek bekliyorlar.

 Peki TARSİM nedir ne işe yarar?     

TARSİM devlet destekli tarım sigortasıdır. TARSİM’in açılımı “Tarım Sigortaları Havuzu”dur. 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" kapsamında kurulan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. çiftçilerin ürünlerini oluşabilecek hasarlara karşı güvence alınmasını amaçlar. TARSİM tarım sigortası anlaşmalı acenteler aracılığıyla yapılır. Havuz sistemi tüm işlemlerin tek bir elden ve bir standarta bağlı olarak yapılabilmesini sağladığı gibi güvenilirlik ve devamlılık açısından da önemlidir.

TARSİM nedir sorusunun tam karşılığı çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türüdür..

TARSİM Neleri Kapsar?

TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınır. Dolu, fırtına, don, fırtına, hortum, sel, heyelan, taban altı baskını ve deprem, kar ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelebilen salgın hastalık ve zehirlenmeler sonucu oluşan zararlar TARSİM kapsamındadır. Bunun yanı sıra kuru tarım ürünlerinde (arpa, buğday, çavdar ve bakliyat) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yapılır. İsteğe bağlı ürüne ve üretim yapılan alanın koşullarına göre ek teminatlar talep edilebilir. Yaban domuzu, taşıt çarpması, don ve yağmur riskine bağlı ürün veriminde azalma, hayvanlarda hırsızlık ve terör riskleri gibi üreticinin isteğine göre kapsam genişlemesi yapılabilir.

TARSİM Tarım Sigortasından Nasıl Yararlanılır?

TARSİM tarım sigortasından isteyen her tarım üreticisi belirli prosedürleri yerine getirerek yararlanabilir. İlk olarak yapılması gereken TC Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine üretim yapılan alana göre kayıt yaptırılmasıdır. Tarım sigortaları prim desteğinden yararlanabilmek için bu kayıtların ürün bazında yıllık olarak güncel tutulması zorunludur. Üretim türüne göre sistem üzerinde ayrılan ilgili bölüme kayıt yaptırılır. Bu bölümler aşağıdaki gibidir.

  • Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)
  • Seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS)
  • Su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS)
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS)

Arıcılıkta kovan için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve arıcılık için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) olmak üzere iki sisteme kayıt yaptırılabilir.



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız