ÇABS'la otomobil hırsızları kaçamayacak

ÇABS

ARTIK ÇALINAN ARACINIZ İÇİN KAYGILANMAYIN

ARTIK ÇALINAN ARACINIZ İÇİN KAYGILANMAYIN

ÇABS'la otomobil hırsızları kaçamayacak

Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan bir bilgisayar yazılımı olan Çalınan Araç Bildirim Sistemi” (ÇABS) otomobil hırsızlarının işlerine büyük sekte vuracak gibi görünüyor. Araç sahibine çalınan aracın, durum ve konum bilgilerini internet yoluyla gönderecek olan bilgisayar yazılımı sayesinde araç hırsızlıklarının büyük oranda azalacağı düşünülüyor.

GPS YARDIMIYLA KOORDİNATLAR ARAÇ SAHİBİNE GİDİYOR

Araç çalındığında, GPS yardımıyla araç koordinatlarını ve araç içine yerleştirilen gizli web kameradan araç içini gösteren 2 tane fotoğrafı önceden yazılım içerisine tanımlanmış araç sahibine ait eposta adresine gönderen Çalınan Araç Bildirim Sistemi” (ÇABS) yazılımında, araç kontağı çevrildikten sonra sürücünün tanınması için özel bir şifreyi girmesi gerekiyor. Program, şifrenin girilmemesi halinde aracın çalışmasına engel olmuyor, ancak özel şifreyi girmeyen sürücü yazılım tarafından tanınmıyor ve takip süreci başlamış oluyor.

ŞİFREYİ GİRMEYEN HIRSIZ SAYILIR

O andan itibaren araç hırsızı yoluna devam etse bile aracın çalınma durumu oluştuğu için yazılımda önceden tanımlanan e-posta adresine aracın GPS yoluyla alınan koordinatları ve araç içindeki kamera aracılığıyla alınan bir resim gönderiliyor. Ortalama 15 saniyede gerçekleşen bu durum işlem sayesinde aracın kullanılma durumu devam ettiği süre boyunca her 10 dakikada bir araç konum bilgisi ve araç içinden 1 fotoğraf gönderilmeye devam ediyor.

MESLİK LİSELİ GENÇLER GELİŞTİRDİ

Ülkemizdeki tüm araçların fabrikada üretim aşamasında, araç bilgisayar sistemlerine ÇABS yazılımının yüklenmesiyle çalınan araçların kolayca bulunmasının yanında hırsızların kimliklerinin tespiti de kolaylaşacaktır” diyen proje sahiplerinden Kırıkkale Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Muhammed Ali Çiçek, çalınan aracın çalışmaya devam etmesinin hırsızların araca zarar vermesinin de önüne geçeceğinin de altını çizdi.

E-POSTAYLA BİLGİ VERİYOR

Yazılım internet bağlantılı çalışacağından gelecekte yaygınlaşmasını umduğumuz WIMAX teknolojisiyle sürekli internet erişimi olan araçlarımıza kolayca adapte edilebilecektir” diyen projenin bir diğer ortağı Kırıkkale Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Ahmet Yeşilyurt, Yazılım sayesinde 10 dakikada bir alınan konum bilgileriyle aracın konumu hakkında sürekli bilgi sahibi olunabilecektir” diye konuştu.

GELİŞTİRMEYE AÇIK

Yazılımla elde edilen verilerin araç sürücüsüne ait e-posta adresine gönderileceğinden akıllı telefonlarda herhangi bir yazılıma ihtiyaç duyulmadan kullanılabileceğini de vurgulayan Proje Danışmanı Kırıkkale Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Motor Bölümü Öğretmeni Ahmet Özcan da yazılıma istenirse araçla ilgili motor suyu sıcaklığı, araç içi ortam sıcaklığı, araç hızı vb. verilerin de eklenebilmesinin mümkün olacağını ifade etti.

GURUR DUYDUK

Proje sahibi öğrencileri yapılan törenle ödüllendiren, Okul Müdürü Erol Tuğ, öğrencilere ve danışman öğretmenleriyle gurur duyduğunu belirtirik, TÜBİTAK tarafından Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde düzenlenen Bilim Sergisine ülkemizden 100 proje davet edildi. Bunlardan yalnızca 8 proje Bilgisayar temelli projelerdi ve bir tanesi de bizim okulumuzdu. Maddi imkanları ve sponsor destekleri inkar edilemez seviyedeki birçok özel okul ve ülkemizde akademik başarıları bilinen Fen ve Anadolu Liseleriyle birlikte final değerlendirmesi içerisinde yer alan projemizin fikir ve uygulama alanındaki cevherleri olan öğrencilerimin alınlarından öpüyorum.”

İNSAN İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR!

Bu projeyi geliştiren öğrencilerimiz bizim de sürekli iddia ettiğimiz bir gerçeği bir kez daha ispat etmişlerdir: İnsan isterse her şeyi yapar! Zaman zaman yapılan çeşitli uygulama hataları yüzünden kendilerini hakir gören, başarısız gören, geri atılmış olarak algılayan Meslek Lisesi öğrencilerimiz şunu çok iyi bilmeliler ki, bizim gözümüzde her biri birer deha, birer cevherdir. Yeter ki biz onların bu yönlerini görüp kendilerinin de görmelerini sağlayalım” diye konuştu.

KATKISI OLANLARA TEŞEKKÜR EDERİZ

Yapılacak her türlü faaliyet için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını da taahhüt eden Tuğ sözlerini şöyle tamamladı: Yeter ki öğrencilerimiz ya da öğretmenlerimiz bir şeyler üretmek istesinler. Elimizden gelen desteği sağlarız. Okulumuzu her alanda en iyi noktalara getirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu vesileyle projede katkıları bulunan öğrencilerimiz Muhammed Ali Çiçek ve Ahmet Yeşilyurt'a, Proje Danışmanı Öğretmenimiz Ahmet Özcan'a, Okul Aile Birliği Başkanımız Bekir Torlak'a, Müdür Başyardımcımız Uygar Çayırezmez'e, Müdür Yardımcımız Çetin Yıldız'a, OGYE Ekibi Başkanımız Habilhan Pehlivanlı'ya teşekkürü bir borç biliriz.



Serkan GÖK
9.04.2015 22:12:45
Çocuklarımızın ellerine sağlık,emekleri için sonsuz teşekkürler.Umarım çalışmalarını gayretle en üst seviyelere çıkarırlar.Amma velakin iyi araştırma yapmamşlar.Bu ve benzeri zaten bir çok yazılım var.Hatta navigasyonlu yeni araçlarda daha gelişmiş sistemler kullanılıyor.Çok daha gelişmiş versiyonları da mevcut.Emeği geçenlere teşekkürler.Orada olmak bile bir ayrıcalıktır sonuçta...

1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu