Buğday ve arpada dane kaybına denetim

Buğday ve arpada dane kaybına denetim

Kırıkkale`de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından buğday ve arpada dane kaybına yönelik denetimler başlatıldı. İl Müdürü Recep Kırbaş yaptığı açıklamada son günlerde başlayan hasatla birlikte dane kaybı kontrollerinin yapıldığını ve yörede ş

İYİ VERİM ALACAĞIZ

Kırbaş, “Bu yıl hava şartlarının iyi gitmesiyle birlikte buğdayda yaklaşık 370 kg/dekar, arpada ise 350 kg /dekar verim bekliyoruz. 400-450 adet biçerdöverle yapılması beklenen hububat hasadını 51 kontrolör, 1 koordinatör ve 1 koordinatör yardımcısı tarafından hafta sonları dahil sabah saatlerinden itibaren gece çiğ düşene kadar kontrol ekiplerimizin sürekli arazide bulunmakta, dane ve sap kayıplarının en aza indirilmesi konusunda yoğun bir şekilde çalışmaktadırlar” dedi. Kırıkkale`de kabul edilebilir dane kaybının yüzde 3 olduğunu kaydeden İl Müdürü Kırbaş, bu oranın üzerinde kayba sebebiyet veren biçerdöver, operatör ve sahiplerine kabahatler kanununa göre cezai işlemler uygulandığını belirtti.

DANE KAYBINI ÖNLEYEN MAKİNALAR

Kırbaş, “Biçerdöverle dane kaybı olmaması için yeni ve dane kaybını önleyen makineler kullanılmalı. Kırıkkale`de bu sene yaklaşık 124 bin 983 hektar buğday ve 40 bin hektar arpa ekimi yapıldı. Rekoltenin yaklaşık 420 bin ton olması bekleniyor. Tarla sahiplerinin de hasat sırasında mutlaka hasadı kontrol etmeleri, dane kayıp oranının fazla olması durumunda hasadı durdurarak Kırıkkale İl ve İlçe Müdürlüklerimize, Muhtarlıklara, Ziraat Odası Başkanlıklarına veya Belediye Başkanlıklarına mutlaka haber vermeleri gerekir” şeklinde konuştu. Hasattan sonra üreticilerin anız yakılmaması konusunda duyarlı davranmaları gerektiğinin önemine değinen Kırbaş, anız yakanlar hakkında cezai işlem uygulanacağını, gece-gündüz yapılan çiftçi toplantılarında anız yakılmasının zararlarından bahsedildiğini ve bu eğitimlerin olumlu sonuçlar vereceğini sözlerine ekledi.



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı