?Boran Fırtınası? geliyor

?Boran Fırtınası? geliyor

MKE TARAFINDAN ÜRETİLİYOR

?Boran Fırtınası? geliyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin lojistik ve taktik manevra kabiliyetini büyük ölçüde artıracak yeni bir silah sistemi MKE tarafından üretiliyor. Boran adı verilen obüs sisteminin test atışları başarılı oldu.

 BAKAN CANİKLİ DUYURDU

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) lojistik ve taktik manevra kabiliyetini büyük ölçüde artıracak yeni bir silah sisteminin üretildiğini açıkladı. Milli imkânlarla üretilen 105 milimetre havadan taşınabilir hafif çekili obüs sistemi "Boran"ın test atışları başarıyla yapıldı. Hafifletilmiş yapısı sayesinde helikopterle harekât bölgesine taşınabilme özelliğine sahip silah sisteminin seri üretimine yılsonu itibarıyla başlanması planlanıyor.

MKE TARAFINDAN ÜRETİLİYOR

Hava hücum harekâtı gerçekleştirecek komando ve piyade birliklerinin harekât ihtiyacının karşılanmasına yönelik yeni bir çalışma başlatıldı. Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu tarafından yapılan özel çalışma kapsamında 105 milimetrelik obüs sistemi yeniden geliştirildi. Çalışmalar sonucunda silah sisteminin parçaları değiştirildi, özel malzemeler kullanılarak daha da hafifletildi. Uzun süren çalışmaların ardından 105 milimetre Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs Sistemi "Boran" üretildi.

17 KM MESAFEYİ ETKİLİYOR

Sistemle hava hücum harekâtı icra edecek komando ve piyade birliklerinin ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Söz konusu birliklerin yapılarıyla uyumlu sistem havadan taşınabilecek. Üzerinde modern komuta ve atış kontrol sistemleri bulunan Boran, konum ve istikametini kendi belirleyerek kısa sürede atış görevine hazır hale getirilebilme özelliğine sahip. TSK´nın lojistik ve taktik manevra kabiliyetini büyük ölçüde artıracak olan Boran, azami 17 kilometre mesafeyi etki altına alabiliyor.

8 SAAT SÜRESİNCE ATIŞ YAPIYOR

Ağırlığı azami bin 720 kilogram olan sistem, Skorsky S-70 genel maksat helikopteriyle harici yük, Chinook CH-47 helikopteriyle de hem harici hem dâhili yük olarak taşınabilecek. Atış kontrol sistemleri vasıtasıyla klasik mevzilenme prosedürlerine ihtiyaç olmadan atış komutu hesaplama ve hedefe yönelme sağlayabilen silah sistemi kara, hava ve denizden intikal esnasında konum ve istikamet bilgilerini güncelleyerek eksi 32 ile artı 44 derece çevre koşullarında kesintisiz 8 saat süresince her türlü atış görevini gerçekleştirebilme özelliğine sahip.

OPERASYONLARDA "FIRTINA" VE "PANTER" KULLANILIYOR

TSK´nın, Suriye´nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarında önemli rol oynayan "Fırtına" ve "Panter" obüslerinde kullanılan 40 kilometre menzilli 155 milimetre tahrip mühimmatları MKE Kurumu tarafından üretiliyor.

YERLİ ÜRETİM MODÜLER BARUTU GELİŞTİRİLDİ

Bu mühimmatın namludan atımında kullanılan sevk barutunun keseli tipi yerli üretilirken modüler sevk barutları ise yurt dışından alınıyor. Modüler barutun yurt dışından temininde yaşanabilecek aksaklıkları dikkate alınarak MKE Kurumunca yapılan Ar-Ge projesi sonucunda yerli üretim modüler barutu geliştirdi. Bu projeyle MKE Kurumu 155 milimetre obüs mühimmatını tüm alt parçalarıyla birlikte yerli ve milli olarak üretebilme yeteneği kazandı.



1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu