Bir tek kanserli insan kalsa da mücadeleye devam

Bir tek kanserli insan kalsa da mücadeleye devam

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kırıkkale Üreten Kadınlar Topluluğu kansere dikkat çekmek için program düzenledi. Program da, kadınlara kanserin hakkında bilgiler verildi. Kırıkkale Halk Sağlılığı Müdürlüğü binasında yapılan faaliyette yaklaşık 30 kad

İKİNCİ ÖLÜM SEBEBİ

Güngüneş "Kanser hem dünyada hem ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge ya da şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin Önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir" dedi.

ÜCRETSİZ TEDAVİ

Güngüneş, "Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM ) 40-69 yaş arası bayanlarda meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası bayanlarda rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaşlar arasındaki kadın erkek tüm vatandaşlarımız da kolon kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkânları artmakta, yaşam kalitesi yükselmektedir. Kanser Daire Başkanlığımızın da üyesi olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütünün (UICC) başlattığı 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser farkındalığı artırarak toplumu bilgilendirme, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu bilincini oluşturma çalışmalarımız yıl boyunca devam etmektedir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir" dedi.

ZAMAN İCRAAT ZAMANI

Kırıkkale Üreten Kadınlar Topluluğu Kurucusu ve Başkanı Ayşegül Bişkin, “Her alan da olacağımızı söylemiştik.  Bugünde üretimin başka kanadı olan sağlık sektöründeyiz. 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak bilinmekte ve her yıl Türkiye ve dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ne yazık ki kanser, her yıl giderek büyüyen bir halk sorundur. Her yıl milyonlarca insan kanserden yaşamını yitirmektedir.  Önlenebilir bir hastalıkken, göz ardı edilen bu hastalığa dikkat çekmek için bugün buradayız. 2015 yılı Kanser Günü’nün ana teması ‘İmkânsız değildir’ sloganıdır. Kırıkkale Halk Sağlılığı Müdürlüğü bizlere kapılarını açarak, destek oldular. Kendilerine teşekkür ederim. Biz yaptığımız konuşmalarla değil, memleketimiz ve Kırıkkale için yapacağımız icraatlarla hafızlarda kalmak isteriz. Zaman icraat zamanıdır” dedi. 



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!